Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"15369082-e29b-4e1d-b897-b6a4c40fa4d5","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Nobel-díjas író, Orhan Pamuk 50 éve él Isztambulban, de még sosem látott ekkora korlátozásokat. Úgy véli, hogy a török demokrácia az életéért harcol, miután az elnök letartóztatta legfőbb vetélytársát. Az ország már egy évtizede menetel a tekintélyuralom felé, ám a tüntetők még nem adták fel.","shortLead":"A Nobel-díjas író, Orhan Pamuk 50 éve él Isztambulban, de még sosem látott ekkora korlátozásokat. Úgy véli...","id":"20250329_torokorszag-tuntetesek-erdogan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15369082-e29b-4e1d-b897-b6a4c40fa4d5.jpg","index":0,"item":"5ae63f9e-2e58-4282-be25-997dc7d2e734","keywords":null,"link":"/360/20250329_torokorszag-tuntetesek-erdogan","timestamp":"2025. március. 29. 13:45","title":"Intő példa: így számolják fel éppen a demokrácia maradékát is Törökországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e1c3f57c-1531-47fb-8e0b-9569f781fe5a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az északon élők több csapadékot kapnak, az alföldieknek lehet esélyük pár napos órára.","shortLead":"Az északon élők több csapadékot kapnak, az alföldieknek lehet esélyük pár napos órára.","id":"20250329_hetvege-idojaras-elorejelzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e1c3f57c-1531-47fb-8e0b-9569f781fe5a.jpg","index":0,"item":"2bcf9565-f06d-44e9-b35a-b34a4570837b","keywords":null,"link":"/itthon/20250329_hetvege-idojaras-elorejelzes","timestamp":"2025. március. 29. 08:39","title":"Napsütést nem, esőt annál inkább hoz a hétvége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"852f15c7-cf21-4f96-a728-a084c02efbc0","c_author":"Illényi Balázs","category":"360","description":"Nem is az alvásra van igazán szükségünk, mint inkább az álomra – derül ki Rahul Jandial agysebész új könyvéből, amiből azt is megtudjuk, mi a hasznuk a rémálmoknak és az erotikus álmoknak, és miért nem kell miattuk aggódnunk. ","shortLead":"Nem is az alvásra van igazán szükségünk, mint inkább az álomra – derül ki Rahul Jandial agysebész új könyvéből...","id":"20250329_hvg-alomkutatas-alvas-Rahul-Jandial-agysebesz-Miert-almodunk-alszanak-ra-egyet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/852f15c7-cf21-4f96-a728-a084c02efbc0.jpg","index":0,"item":"b22e44f5-8398-4279-b8fe-74fde1c6057c","keywords":null,"link":"/360/20250329_hvg-alomkutatas-alvas-Rahul-Jandial-agysebesz-Miert-almodunk-alszanak-ra-egyet","timestamp":"2025. március. 29. 13:00","title":"Megcsalta a párját egy erotikus álomban? Ez nem szégyen, hanem az agyműködés csodája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e8e081e4-d81e-4a95-b4c5-840545e2f33e","c_author":"HVG","category":"360","description":"A kormányhoz közel álló ismert filmművészek egyike váltotta az eddigi tulajdonost abban a projektcégben, amely a tatárjárásról szóló filmet, az 1242 – A Nyugat kapujában című produkciót gyártja.","shortLead":"A kormányhoz közel álló ismert filmművészek egyike váltotta az eddigi tulajdonost abban a projektcégben, amely...","id":"20250329_hvg-cegvilag-ujabb-vezercserek-a-tatarjaras-filmnel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e8e081e4-d81e-4a95-b4c5-840545e2f33e.jpg","index":0,"item":"83884bd9-8a8f-49c7-8ec5-64129bd2336d","keywords":null,"link":"/360/20250329_hvg-cegvilag-ujabb-vezercserek-a-tatarjaras-filmnel","timestamp":"2025. március. 29. 11:45","title":"Kormányhoz közel álló filmes nagyágyú vette át a tatárjárásfilm projektcégét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"341f04b7-c117-4baa-a405-c4827c9f208f","c_author":"Generali","category":"brandcontent","description":"Lakásunk, házunk nem csupán otthon, hanem hosszú távú befektetés is. Az ingatlanpiac dinamikusan változik, nehéz követni az árak alakulását, ahogy otthonunk aktuális értékét is. És akár tervezünk költözést, akár nem, vannak olyan lépések, amikkel garantálhatjuk egy ingatlan értékállóságát vagy akár az értéke növekedését.","shortLead":"Lakásunk, házunk nem csupán otthon, hanem hosszú távú befektetés is. Az ingatlanpiac dinamikusan változik, nehéz...","id":"20250303_generali_ingatlan_lakas_ertekallosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/341f04b7-c117-4baa-a405-c4827c9f208f.jpg","index":0,"item":"bd9800f2-1fa4-4cef-998f-1d11a0310985","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250303_generali_ingatlan_lakas_ertekallosag","timestamp":"2025. március. 30. 15:30","title":"Jó szomszédok, szuper környék, lift és kilátás – de mitől lesz még értékesebb a lakásunk?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46fffde7-e672-4b02-98c3-2d40293a2d92","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Jens-Frederik Nielsen megválasztott grönlandi miniszterelnök vasárnap Facebookon tett bejegyzésében utasította el azt, hogy a szigetet az Egyesült Államok megszerezze.","shortLead":"Jens-Frederik Nielsen megválasztott grönlandi miniszterelnök vasárnap Facebookon tett bejegyzésében utasította el azt...","id":"20250330_donald-trump-gronland","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46fffde7-e672-4b02-98c3-2d40293a2d92.jpg","index":0,"item":"671826c4-7e96-4e56-939f-6a375fd20880","keywords":null,"link":"/vilag/20250330_donald-trump-gronland","timestamp":"2025. március. 30. 22:04","title":"Grönlandi kormányfő: „Az Egyesült Államok nem kapja meg a szigetünket!”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35e229ba-c968-4b9d-bb9f-93a9f327b589","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A vakáció megtervezését segítő új funkciókkal bővültek a Google szolgáltatásai – az újítások a Keresőt, a Térképet, valamint a Gemini mesterséges intelligenciát is érintik.","shortLead":"A vakáció megtervezését segítő új funkciókkal bővültek a Google szolgáltatásai – az újítások a Keresőt, a Térképet...","id":"20250329_google-terkep-gemini-uj-funkciok-utazastervezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35e229ba-c968-4b9d-bb9f-93a9f327b589.jpg","index":0,"item":"bd05f644-50f0-40be-b0aa-00abe3ea01bc","keywords":null,"link":"/tudomany/20250329_google-terkep-gemini-uj-funkciok-utazastervezes","timestamp":"2025. március. 29. 08:03","title":"Hol a legolcsóbb a szállás? Mit érdemes megnézni? Ezek az új funkciók kerülnek a Google Térképbe és a keresőbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Életének 82. évében elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai és a világbajnoki bronzérmes kézilabdázó.","shortLead":"Életének 82. évében elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai és a világbajnoki bronzérmes kézilabdázó.","id":"20250330_meghalt-bujdoso-agnes-kezilabdazo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79.jpg","index":0,"item":"50d1e8a9-dd1d-4064-af80-4c9e1fb194de","keywords":null,"link":"/sport/20250330_meghalt-bujdoso-agnes-kezilabdazo","timestamp":"2025. március. 30. 16:55","title":"Elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai bronzérmes kézilabdázó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Karácsony előtt a vízcsapból is hal folyik, meg a halas receptek. A minap azt olvastuk valahol, hogy az ünnepi rántott halat az a nyeretlen kezdő is meg tudja csinálni, aki eddig legfeljebb csak teavizet forralt magának,úgy hogy bátran álljon neki.Tökéletesen megdöbbentünk, és mindjárt eszünkbe is jutott: hányféleképpen ronthatjuk el.
Kezdjük ott, hogy ki ismeri ezt a szép magyar szót: pontypatkó? Nem is olyan régen még így szerepelt minden vendéglő étlapján a rántott hal. Mert az nem ugyanaz, mint a gerinc mentén lelapátolt halszelet. Azt bizony kell filézni, irdalni az ipszilon szálkák miatt rendesen. A patkó keletkezésének egyértelmű módja, hogy keresztbe kaszaboljuk a pontyot, a feje és a farka között jócskán helyet hagyva.Így ideálisan egyujjnyi vastag patkó alakú szeleteket kapunk. A halnak ekkor már illik kibelezve lenni.
Ezt csak azért jegyezzük meg, mert szerintünk a teavizes abszolút kezdőknek ez sem biztos, hogy egyértelmű.Tudunk olyan ifjú debütáló háziasszonyról, aki elsőre szentül meg volt győződve róla, a konyhakész felírat a zacskózott csirkén azt jelenti,csak fel kell nyitni a tasakot és megmelegíteni a serpenyőben a madarat. Szóval, nehogy valaki azt gondolja, nincs a halból kipakolni való. Egyszerűbb persze, ha eleve szeletelve vesszük meg.
Wikipedia
Mindjárt szemügyre is vehetjük, hogy a patkók tetejénél észlelhető, amúgy uszony alatti részről leválasztotta-e halbontó mester a szürkés zsírréteget. Mert az nem jó, abban lakozik a „pocsolya” íz, látványnak is lehangoló. A patkóban egyébként nem illik apró,alattomos szálkáknak lennie,viszont jogosan tartózkodik alsó száraiban a jókora csontszerű szálka, amit csak észre vesz bárki emberfia,és nem nyeli majd keresztbe. Más figyelmezni való vásárláskor: a friss hal bőre nem szürkés-nyálkás, és nincs brutális halszaga, csak amennyi stich adódik a halságából. Az előbbi két tünet a fehérjék bomlására utal,az pedig a frissességet több mint megkérdőjelezi.
Ha megvan a halunk, felhasználásig tegyük jégre, de ne halogassuk sokáig a dolgot. A legjobb minél frissebben elkészíteni. A legideálisabb, ha aznap, legfeljebb előző nap vesszük, amikor készítjük. A sütés a fogyasztás előtt fél órával történjék.
Ehhez a következő lépéseket tesszük meg: először is besózzuk, pár csöpp citromlével megcsöpögtetjük, és hagyjuk kicsit állni. Ezzel az eljárással kicsapathatjuk a nem-szeretem mellékízt a halhúsból, és lazíthatjuk a rostokat,esetlegesen mégis megbújó szálkákat.Hátha a halunk mégsem tudja,hogy adott helyen ez nem ildomos. Van iskola, amelyik a fokhagymás tejben való áztatást javasolja, de szerintünk ez inkább a tengeri halaknak tehet jót, hagyjuk a pontyunkat békén.
Viszont mielőtt nekiállunk a panírozásnak, öblítsük le a besózott, citromozott patkóinkat, majd szárogassuk rendesen (legjobb a konyhai papírtörlő), különben nedvesen könnyen ledobja a bundáját.
A panírozás menete a szokásos: liszt, tojás, morzsa. A lisztbe rendesen forgassuk bele a szeleteket, hogy mindenhol egyenletesen belepje. Mielőtt a pici sóval felvert tojásba mártogatnák, a felesleget rázogassuk le. Merülhetnek a tojásos fürdőbe a halak. Megint kis csurgatás, majd gyorsan behempergőzetni a morzsába. A réteges öltöztetéssel meg is vagyunk. Mindig csak annyi halat panírozzunk be, amennyit meg fogunk enni-etetni, akkor nem lesz semmi „ruházkodási” probléma a sütésnél.
Sistereg az olaj a felfokozott vágytól,hogy magába fogadhassa a bundás darabokat? Hm, elég, ha forró, a 170 fok környékén.A sütést közepes lángon visszük végig. Előbb fedő alatt szép pirosasra, arany barnára az egyik oldal, aztán szűrőlapáttal megfordítva, fedő nélkül a másik oldal. Uszkve 4-5 perc. A serpenyő legyen termetes, kényelmesen férhessenek benne a halaink. A megfordításnál eszünkbe ne jusson villával szurkálni a halainkat! Különben káromkodhatunk, és menthetjük a törmeléket.
mcdnblog
Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és vigyük mielőbb az asztalra. A világért se akarjuk alufóliával letakarva melegen tartani a pontypatkóinkat, mert ezzel az erővel a gőzfürdőbe is adhatnánk a kabinosnak.
Köretnek a karácsonyi hagyományok szerint az ecetes-hagymás vagy majonézes krumpli javallt, amúgy a zöldköretet, rizibizit, vajas krumplipürét is pártolnánk.
Séfbónusz:
Megkérdeztük a solymári Aranykorona vendéglősét, ifj. Moldován Istvánt, náluk milyen a tökéletes rántott hal. Önérzetesen jelentette: a legfontosabb a hal frissesége. Kétszer járatják meg lisztben-tojásban-házimorzsában, vagyis duplán bundázzák. Ahogy megjegyezte: ”nem alkalmazunk semmi belvárosi trükkösködést”.
Segal Viktor séf lehetne belvárosban-külvárosban, akkor se szívesen panírozna. Szerinte a pontyhoz nincs igazán jó magyar morzsa, inkább ázsiai módra tempurázná. A sütési hőmérsékletet ő is 170 fok körül tartaná. Amúgy a pontypatkó szó hallatán kissé felvonta a szemöldökét, de megegyeztünk: vannak közös gyerekkori traumáink a nagymamák fürdőkádban úszkáló karácsonyi pontyai okán.
Buday Péter,a Larus séfje a pankómorzsát tartja a legideálisabbnak a halpanírozáshoz.