Tetszett a cikk?

A bruttó hazai termék (GDP) 2003 első negyedévében 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken az előzetes adatok alapján. Az elemzők előzőleg 3,2 százalékos gazdasági növekedést vártak. A bejelentés hatására lefelé módosították év végi magyarországi növekedési előrejelzéseiket a térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők is.

A GDP 2002 negyedik negyedévében 3,7 százalékkal, az év egészében 3,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly az első negyedében a növekedés 2,9 százalék volt 2001 azonos időszakához képest. A bruttó hozzáadott érték volumene a szolgáltató ágazatokban továbbra is nőtt, a mezőgazdaságban és az építőiparban csökkent, az iparban pedig alig változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A GDP első negyedévi alakulására vonatkozó részletesebb és pontosított adatokat a KSH július 3-án teszi közzé.
A KSH emlékeztet arra, hogy a világgazdaság fejlett térségeiben a recesszió utáni fellendülés késése általános, és több országban, ahol 2002 második félévében megindult az élénkülés, az idén az első hónapokban újra lassulás volt a jellemző. Az Egyesült Államokban tavaly a második félévben 3 százalék körüli volt a GDP növekedése, ez az előzetes adatok szerint most 2,1 százalékra mérséklődött. Az Európai Unióban továbbra is igen alacsony, 1 százalék körüli a növekedési ütem. A jelentés szerint a csatlakozó országok gazdasági teljesítményére az ipari termelés alakulása adhat támpontot: Szlovénia ipari termelése az első negyedévben gyakorlatilag stagnált, Lengyelországé a magyaréhoz hasonló ütemben fejlődik, Csehország és főleg Szlovákia ipari termelése pedig jóval gyorsabban emelkedett.
A gazdasági minisztert nem érte váratlanul a GDP növekedésének lassulása
A gazdasági minisztert nem érte váratlanul az elemzői várakozásoktól elmaradó, első negyedéves GDP adat. A tárca a lassuló világgazdasági növekedés hatásait elsősorban a magyar versenyképességet javító gazdaságpolitikával ellensúlyozza - mondta az MTI-nek adott interjújában Csillag István. A miniszter szerint a magyar kivitel a GDP 60 százaléka körül van, így ha az Európai Unió gazdasága lassul, az óhatatlanul kihat a magyar gazdaságra is. Csillag rámutatott: az első negyedéves magyar GDP alakulását befolyásolta a német gazdaság tavalyi utolsó negyedéves gyengélkedése, ám a gazdaság szerkezeti erősségére utal, hogy az EU- és a magyar GDP növekedési üteme közötti különbség továbbra is nagy a magyar javára.
László Csaba: nincs szükség pótköltségvetésre
Nincs szükség pótköltségvetésre az első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adat ismeretében sem, azonban a jelenlegi 3,5-4 százalékos növekedési prognózis módosulhat - nyilatkozta pénteken László Csaba pénzügyminiszter. Az első negyedéves GDP adat még mindig lényegesen magasabb, mint a nyugat európai országoké, de a magyar gazdaságra is hatottak az elmúlt hónapok nemzetközi folyamatai, valamint az iraki háború - tette hozzá a pénzügyminiszter. László Csaba úgy látja: a beruházási adatok a GDP szerkezetének átalakulásáról árulkodnak, és pontosan ez az, amit a kormány gazdaságpolitikája megcélzott. Az alacsony első negyedévi növekedési ütem ugyanakkor az idei évre vonatkozó mostani 3,5-4 százalékos prognózisunk mérséklésével járhat - közölte pénzügyi tárca vezetője. László Csaba hangsúlyozta: mindez együttesen azt jelenti, hogy - különösen a kiadási oldalon - rendkívüli módon figyelni kell a költségvetési folyamatokra, de nem szabad letérni a versenyképesség javításának pályájáról. Ehhez erősíteni kell az együttműködést a monetáris és a költségvetési politika között, és nem szabad engedni a szigorú bérpolitikából sem - mondta a pénzügyminiszter.
Elemzők szerint a növekedés hajtóereje a lakossági fogyasztás volt
A bruttó hazai termék első negyedévi, 2,7 százalékos növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól, szakértők szerint a bővülés hajtóereje a lakossági fogyasztás volt. Zsoldos István, a CA-IB közgazdásza - a bruttó termelés alapján számolva - az ipar hozzáadott értékének nagyobb mértékű növekedésére számított. A beruházási adaton belül kedvezőnek nevezte, hogy a feldolgozóipar "összeszedte magát", 4,4 százalékos növekedéssel, az állami szektor beruházásai viszont "gyakorlatilag összeomlottak". Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője szerint a GDP első negyedéves növekedésének egyedüli hajtóereje a lakossági fogyasztás volt, amely az első három hónapban 8 százalék körüli ütemben bővült. Hozzátette: ha az elmúlt időszakban szokásos 4-5 százalékos növekedési ütemet vennénk alapul, a GDP emelkedése csupán egy százalék körüli lenne.
Londonban lefelé módosították a várokozásokat
Lefelé módosították év végi magyarországi növekedési előrejelzéseiket a térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők a pénteken közzétett gyenge első negyedévi GDP-adat után, kiemelve, hogy a jegybanknak nincs kamatcsökkentési mozgástere. Az eltérő pénzügypolitikák miatt ugyanakkor nem tartották valószínűnek a "lengyel forgatókönyv" - vagyis a szinte teljes leállás - bekövetkeztét. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci stratégája, aki előző nap 3,4 százalékos éves gazdasági növekedést jósolt az első negyedévre, a 2,7 százalékos növekedésről szóló előzetes adat pénteki közzététele után azt mondta az MTI-nek: a hazai fogyasztás, amely az utóbbi időben a magyar gazdaság pillére volt, a jelek szerint megtorpant, és ez nem jelent sok jót az egész éves növekedés ütemére nézve. A BoA ennek alapján az eddigi 3,6 százalékról egyelőre 3,3 százalékra rontotta az idei éves magyarországi növekedésre vonatkozó előrejelzését - mondta. Az elemző szerint nagyon valószínűtlen, hogy a jegybank az idén kamatot csökkent, vagyis a hazai vállalati szektor nem remélhet friss hátszelet a monetáris politikától. Evans mindezek alapján nem zárta ki, hogy az új, 3,3 százalékos éves növekedési előrejelzést is tovább rontják. (Már az előző, 3,6 százalék is csökkentett előrejelzés volt, a ház korábban 3,9 százalékot várt). (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!