Tetszett a cikk?

Magyarországon a kiegyensúlyozott, gyors növekedéshez 4-5 százalékos inflációra lenne szükség az elkövetkező években - mondta Surányi György volt jegybank-elnök egy konferencián csütörtökön Budapesten. Kijelentette: 10- 15 éven belül rendezni kell a bérek arányát az árakhoz képest, mert azok komoly feszültségeket okozhatnak. Szerinte az elmúlt három évben a költségvetési politika nem segítette elő a hosszan tartó stabil gazdasági növekedést Magyarországon

A csatlakozásra váró országoknak, s köztük Magyarországnak nem feltétlenül érdeke, hogy gyorsan csatlakozzon a Monetáris Unióhoz - mondta Surányi György, a CIB Bank Rt. igazgatóságának elnöke.
A volt jegybankelnök azt is hangsúlyozta: önmagában nem biztos, hogy az a lényeges, hogy az államháztartás hiánya 4,8, vagy 5,2 százaléka a GDP-nek, sokkal fontosabb kérdés az, hogy a belföldi megtakarítások finanszírozni tudják az államháztartás deficitjét.
Surányi György azt hangsúlyozta, hogy szükség van Magyarországon az ár-bér arányok változására. A bruttó hazai termék (GDP) jövőre 80 milliárd euró lesz Magyarországon, ami aktuális árfolyamértéken számolva egy főre vetítve 8 ezer eurót jelent, míg vásárlóerő paritással számolva 12 ezer eurót tesz ki. Ez az uniós átlag egyharmadát, míg a vásárlóerőt figyelembe véve 50 százalékát teszi ki. Rendezni kell a magyarországi bérek arányát az árakhoz képest, mert azok komoly feszültségeket okozhatnak. Sokkszerűen vagy elnyújtva is meg lehet tenni, de a volt jegybankelnök szerint célszerű nem erőltetni ezt a folyamatot. Mindehhez azonban szükséges az uniós előírásoknál nagyobb infláció.
Surányi György úgy látja, hogy az árak és a jövedelmek aránytalanságának feloldását 10-15 éven belül lehet megoldani. Az államháztartás hiányával kapcsolatban Surányi György leszögezte, nem mindegy, hogy a hiány mértéke abból adódik, hogy a szükséges reformfolyamatokat meglépte egy adott ország, vagy azokat elhalasztotta.
Magyarországon is a legnagyobb veszélynek azt tartja Surányi György, hogy a lakossági megtakarítások a GDP 5,5 százalékáról nullára csökkentek, így nincs meg az a forrás, ami finanszírozná a hiányt, így komoly eladósodás indult meg. A volt jegybankelnök úgy látja, hogy az elmúlt három évben a költségvetési politika nem segítette elő a hosszan tartó stabil gazdasági növekedést Magyarországon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell