Tetszett a cikk?

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) szeretné megvásárolni az Albán Takarékpénztárt (AT, amelyre a magyar OTP is pályázik. A végleges, kötelező ajánlatok leadási határideje december 15.

Az RZB Albániát tekinti az utolsó megnyitandó piacnak a Balkánon, hiszen az összes többi országban már képviselteti magát - kivéve Macedóniát, de ott nem is kíván megjelenni. Az RZB már befejezte az albán takarékpénztár könyveinek átvizsgálását, amihez az OTP ezen a héten látott hozzá. A magyar és az osztrák bank, amelyek az albán privatizációs bizottság döntése értelmében teljesítette a feltételeket, s versenyben maradt, december 15-ig tekinthet be a Takarékpénztár könyveibe, amikor megtehetik végső ajánlataikat. Az albán kormány az eladásból származó bevételt részben a pénzügyi szektor korszerűsítésére kívánja fordítani.Az albán média nagy esélyt ad az osztrák ajánlatnak. A 100 százalékos tulajdonrész értékét pénzügyi körök 150 millió euróra becsülik. Az albán kormány a piac 60 százalékát felügyelő takarékpénztár (AT) 34-100 százalékos részvénytulajdonának eladását tervezi. Az RZB a teljes tulajdonrész megszerzését részesíti előnyben.Az AT a legnagyobb albán kereskedelmi bank. Országszerte 36 fiókot és 56 irodát tart fenn. Június végén mérlegfőösszege 1,4 milliárd dollárt (1,2 milliárd euró) mutatott, saját tőkéje 44,7 millió dollár volt. Az idei első félévi nettó nyeresége mintegy 10 millió dollárt tett ki. A bank kezeli a helyi valutában, lekben tartott betétek mintegy 60 százalékát és a devizabetétek 27 százalékát. Az 1991-ben alapított cég tavalyi adózás előtti nyeresége 21,5 millió dollár volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a mókus csúnyán berúgott

Ez a mókus csúnyán berúgott

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták