Tetszett a cikk?

Az euróövezeti gazdaságok bruttó hazai összterméke (GDP) átlagosan 0,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, és 0,3 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken.

Az elemzők 0,3 százalékos negyedévi növekedésre számítottak, és ugyancsak 0,3 százalékos többletre a tavalyi harmadik negyedhez képest. Az Európai Bizottság legutóbb 0,0-0,4 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsített a harmadik negyedévre az euróövezet átlagában.Az euróövezetben a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, a múlt héten közölt negyedik becslés szerint. Az első negyedévben az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az átlag szintjén, és az összesített GDP-jük 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,85 százalékos volt tavaly, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után. A megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés az euróövezetben.Elemzők szerint a 0,4 százalékos ütem továbbra sem sejteti a növekedés jelentős gyorsulását, bár a vártnál kissé jobb, ezért bíztató. A várakozások szerint az euróövezet gazdasága a legrosszabbon már túljutott, és az Európai Központi Bankot a növekedési adatok valószínűleg arra bátorítják, hogy a az irányadó kamatot a belátható jövőben 2,0 százalékon tartsa - vélekednek az elemzők. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya