Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 300 bázispontos kamatemelése negatív hatással lehet a magyar makrogazdasági politika megítélésére, és komoly költségvetési és monetáris problémákat jelez – mondták pénteken a hvg.hu-nak nyilatkozó külföldi elemzők.

„A kamatemelésére számítottak a piac szereplői, de azt egy-két héttel későbbre prognosztizálták, és mindenképp kisebb emelést vártak” - mondta a hvg.hu-nak nyilatkozva James McCormack, a Fitch IBCA londoni hitelminősítő magyar makrogazdasággal foglalkozó elemzője. McCormack szerint az emelés mértéke és időzítése jelzi, hogy a magyar pénzügypolitika komoly problémákkal néz szembe. Szerinte ugyanis kétséges, hogy a kormány képes lesz-e tartani a jövő évre tervezett költségvetési hiányt és valamennyire lefaragni a növekvő külkereskedelmi deficit mértékét.

McCormack emlékeztetett, hogy a hitelminősítő Magyarország "A mínusz" adósi osztályzatára júliusban negatív kilátást adott, főképp a költségvetési és külkereskedelmi deficitre hivatkozva. Az elemző még elmondta, hogy a Fitch éves analízisét készítő munkatársai épp Budapesten tartózkodnak, így közelebbről tanulmányozhatják a pénteki kamatemelés hatásait is.

„A kamatemelés után továbbra is bizonytalan és volatilis maradhat a magyar piac, tény, hogy a a külföldiek évek óta először veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a magyar állampapír-befektetéseiken” – mondta a hvg.hu-nak Ralph Sueppl, a Merrill Lynch Global Securities londoni elemzője. Sueppl szerint a kamatemelés egybeesett a központi bank anti-inflációs politikájának céljaival. A jegybank az elemző szerint az egyszeri, sokkszerű emelés mellett döntött, amely biztosíthatja a befektetőket, hogy a közeljövőben nem kerül sor újabb emelésekre.

Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez (CAI) bankcsoport elemzője szerint viszont Magyarországon a fő kockázat éppen az, hogy esetleg még tovább kell emelni a kamatot, mert nem érkezik elég tőke a mérleg-hiány finanszírozására, a kormány pedig nemigen segít költségvetési oldalról a belső kereslet visszafogásával.

Az MTI-nek nyilatkozó Slater szerint a kamatemelés bejelentése előtt nem sokkal az MNB elnöke egy interjúban még átmeneti jelenségnek nevezte a forint gyengeségét, ez pedig azt jelzi, hogy a jegybankot "a piaci mozgások lökdösik", ami "némi pánikszagot kölcsönöz" a pénteki intézkedésnek. Arra a kérdésre, hogy a magas kamat – a lengyel példához hasonlóan - nem fojthatja-e meg a növekedést, az elemző azt mondta: ennek csak akkor áll fenn a veszélye, ha a magas kamat nagyon megerősíti a forintot, ami nem valószínű.

A Dresdner Bank londoni befektetési érdekeltsége (DrKW) által kiadott pénteki kommentár szerint a 3 százalékos kamatemelés jelzi, hogy az MNB erősen elkötelezett a 250-260 forintos euróárfolyamsáv tartása mellett. A bank megjegyzi, hogy a kamatszint most több mint 10 százalékponttal haladja meg az euróövezetit. A DrKW egyetért abban, hogy a bajok gyökere a költségvetési politikában van. Az év végére már a kormány is inkább 4,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár a hivatalos 4,5 százalékos előirányzat helyett, de annak ismeretében, hogy a kumulált deficit már októberben az egész éves előirányzatl 106 százaléka volt, ez is meglehetősen kétséges - áll az elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket