Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal haladták meg az októberi, és 5,6 százalékkal a 2002 novemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők novemberre 5,1 százalék körüli drágulást vártak.

Az idén az első tizenegy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció novemberben októberhez képest 0,6 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,8 százalék volt.A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a szeptemberi, és 4,9 százalékkal a 2002 októberi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 4,8 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat az élelmiszerek drágulása 0,37 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagok 0,12 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,06 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a háztartási energiáé 0,08 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,5 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban, 12,5 százalékkal drágult a tojás és 11,9 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek. Az idényáras élelmiszereken belül a burgonya ára 9,9 százalékkal, a friss zöldségek 26 százalékkal, valamint a friss hazai és déligyümölcsök 3,2 százalékkal emelkedtek.A háztartási energia körében bekövetkezett 1 százalékos árcsökkenés alapvetően a vezetékes gáz árának 5 százalékos csökkenéséből adódik, amely az októbertől esedékes gázár-kompenzáció elszámolásának következménye. Az átlagot meghaladó áremelkedés történt a ruházkodási cikkek, az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében, míg a szolgáltatások, valamint a szeszesitalok, dohányáruk körében átlag alatti emelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkeknél átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak.A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 novemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,5 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatás 14, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. Az elektromos energia 19, a dohányáruk 17, a távfűtés 9, a vezetékes gáz pedig 6 százalékkal került többe, mint 2002 novemberében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?