Tetszett a cikk?

Az Economist Intelligence Unit (EIU) magasabb kockázati kategóriába (B-ből C-be) sorolta a magyar fizetőeszközt, és annak további ingadozását jósolja. Az elemző csoport változatlanul szkeptikus az euró 2008 évi magyarországi bevezetését illetően, de azt sem tartja kizártnak, hogy 2004 végére a forint "túlerősödik".

Most kockázatosabb a forintba befektetni, mint egy évvel ezelőtt - legalábbis így vélekedik az EIU, a The Economist hetilapot kiadó londoni Economist Group gazdasági elemzésekkel foglalkozó részlege. A forint kockázatának osztályzatát egy év leforgása alatt 38 pontról 46 pontra növelte (a legnagyobb kockázat 100).

Legújabb jelentésében az EIU keményen bírálja mind a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját, mind a kormány gazdasági bakugrásait. Az év első felében úgy tűnt, egyetért az MNB és a kormány: a gazdasági növekedésnek, a versenyképesség növelésének kell elsőbbséget adni, még a forint gyengülésének, illetve az inflációs célok felhígításának árán is. Azután az év második felében mintha megtört volna ez az egyetértés, nem lehetett tisztán látni, mi a gazdaságpolitikai elképzelés 2004-re, ráadásul a célok egy újabbal bővültek: az euro bevezetését 2008 ra akarják előrehozni.

Az idén várható költségvetési és folyó mérleg deficit - várhatóan egyaránt a GDP 6-6 százalékát teszik ki - alaposan megingatta a befektetők bizalmát. Ám a költségvetési kiadások lefaragásával, a gazdasági növekedés felgyorsításával a bizalom helyreállhat, annál is inkább, mert Magyarország májusban esedékes csatlakozása az EU-hoz ismét fecsigázhatja az euróval kapcsolatos várakozásokat. Az is előfordulhat, hogy 2004 végére a Nemzeti Banknak ismét a túlságos megerősödés ellen kell majd védenie a forintot – jósolja az EIU elemzése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon