Több magyar orgánum is hírt adott a Financial Times-nak a magyar pénzügyminiszter-csere kapcsán írott cikkéről, amelyben a szemleíró a pénzügyi válság főbűnösének nevezte Járai Zsigmondot. Az MNB most válaszolt.

Január 9-én a Londonban megjelenő Financial Times Observer (Megfigyelő) rovatának szerzője Járai Zsigmondot a forintválság kapcsán „a még mindig pozícióban lévő főbűnösnek” titulálta, aki "a kilencvenes évek végén indította el a költekezési hullámot, és a jegybank élére történt 2001-es kinevezése óta katasztrofális monetáris politikát folytat”. „Járai az utóbbi időben feltűnően hallgat” - tette hozzá a névtelen szemleíró. Korábban, tavaly december 4-én ugyanebben a témában írta: „csak rontott a helyzeten, hogy Járai megszállottként akarja Magyarországot 2008-ban beléptetni az euró-zónába (isten őrizz, hogy a szlovákok jussanak be előbb…). A jegybank elnökök talán szentek manapság, de a piacok legszívesebben Járai hűlt helyét szeretnék látni."Január 15-én a lap közölte Missura Gábornak, az MNB szóvivőjének válaszát Az Observer belekeveredett a magyar politikai csatározásba címmel. „Rendben van, hogy a kommentárok, jellegüknél fogva szubjektívek, de nem kellene előítéleteseknek is lenniük. Az Observer azt állítja, hogy az MNB elnöke felelős elsősorban a magyar gazdaság állapotáért. Meglepő, hogy néhány sorba hogyan tudott ennyi mindent belezsúfolni, tárgyi tévedéstől kezdve (»Járai megszállottként akarja Magyarországot 2008-ban beléptetni az euró-zónába«) egyoldalú ítéletig (»katasztrofális monetáris politika«), meghazudtolva a nemzetközi intézmények véleményét. S a költségvetés jelenlegi helyzetéért Járait vádolni, aki 2000. december 31-ig volt pénzügyminiszter, egyszerűen nevetséges" - írja Missura. És felhívja a figyelmet, hogy az FT rovatában közölt egyoldalú vélemények a magyar belpolitikai villongások ihletőivé, sőt, részévé válhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Ha igazán intelligens kávéfőzőt szeretne, ezeket a funkciókat keresse!

Ha igazán intelligens kávéfőzőt szeretne, ezeket a funkciókat keresse!

Nyertek a FINA ellen Hosszú Katinkáék, nagyjából

Nyertek a FINA ellen Hosszú Katinkáék, nagyjából

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Próbálta már beírni azt a böngészőjébe, hogy fake.news.hu? Tegye meg, érdemes

Próbálta már beírni azt a böngészőjébe, hogy fake.news.hu? Tegye meg, érdemes