Tetszett a cikk?

Szokatlan lépéssel polgári perben kér kártérítést a zöld hatóságoktól a Tokodi Üveggyár Kft. Őket okolja beruházása hosszúra nyúlt engedélyezési eljárásáért, ami miatt elvesztette korábbi hitelígérvényeit. Elavult kemencéjével viszont veszteséget termel, így a gyár csődvédelmet kért.

Háromszázhúsz dolgozó veszítheti el állását egyik napról a másikra Magyarország egyetlen opál- és kozmetikaiüveg-gyárában. A dombornyomásos egyedi flaskáiról, a golyvás unicumos palackról, a kecskeméti fütyülős barackpálinkás üvegről, a színezett illatszeres-üvegcsékről, üveg csecsebecsékről ismert, 112 éves múltú Tokodi Üveggyár Kft. (TÜ) 1996-ban egyszer már válságba került. Akkori 108 millió forintos mérleg szerinti veszteségét a Bodáné Cser Erzsébet vezérigazgató és családja tulajdonába került cég a következő évben 21,7 milliós adózás előtti nyereségre változtatta, és az eredményt egyetlen év kivételével egészen tavalyig a pozitív tartományban tartotta. Eközben mintegy 1 milliárd forintot költött korszerűsítésre, megújította egyik kézi hutáját is, de a két automata kemence cseréjére már nem futotta. A múlt évre tervezett 888 millió forintos beruházás - az egyik huta helyett egy negyedannyi energiát fogyasztó új kemence építése - tartósíthatta volna a sikerszériát. A fejlesztéshez 2001-ben odaítélt kölcsön, a Széchenyi-terv két pályázatán nyert támogatás és a 2002. márciusi alapkőletétel után hidegzuhanyként érte a cégvezetést, hogy a 2002 novemberében beadott környezetvédelmiengedély-kérelméről mostanáig, azaz közel ötszáz napja nem döntött a hatóság. "A Raiffeisen Bank Rt. lehívás híján két év elteltével tavaly októberben megszűntnek nyilvánította a beruházási hitelt, a régi, napi 40 tonna kapacitású kemence viszont életveszélyes, a megmaradt három pedig nem elég a nyereséges gazdálkodáshoz, ezért csődvédelmet kértünk" - tájékoztatta a sajtót a múlt héten az 1989-1991 között az egykori KISZ- és úttörő-szövetségi vagyont kezelő alapítvány elnöki funkcióját betöltő Cser Erzsébet, aki szerint a 750 millió forintos energiaszámla felének megtakarítása, vagyis a tervezett beruházás nélkül nincs esély az eladósodás megállítására.

Az államigazgatási jogkörben okozott kár - 1,5 milliárd forint - megtérítéséért már január végén keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra a TÜ és a fejlesztés lebonyolítására létrehozott cége, az Új Üveg Kft. Az összeg az elmaradt 1,1 milliárd forintos jövedelemből, a 150 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás elvesztéséből, a beruházás előkészítésére fordított 200 millió forintból és a leendő üzemcsarnok állapotromlásából tevődik össze. Egy hónapra rá a vezérigazgató mégsem a perbe hívott két környezetvédelmi felügyelőség (köfe) és a főfelügyelőség, hanem Persányi Miklós miniszter számára tett - négy napig érvényes - egyezségi ajánlatot azzal, hogy "320 ember munkahelyének megőrzése és a fejlesztés megvalósítása érdekében" 480 millió forinttal is beéri. A március 2-ai déli határidőig nem érkezett válasz, Cser Erzsébet pedig aznap délután munkásgyűlésen jelentette be, hogy leállítja a gyárat, és kényszerszabadságra küldi a dolgozókat. Bár e hétre ígérte az elbocsátások megkezdését, azóta március 10-ére újabb munkásgyűlést hívott össze. Közben a múlt héten megérkezett Persányi elutasító válasza.

A zöld tárca nem vitatja, hogy elhúzódott az engedélyezési eljárás, de szerinte ezzel nem történt jogsértés. A TÜ viszont azt állítja: képtelenség, hogy a hatóságoknak 388 nap kellett annak kimondására, hogy a cég "jogosult környezetvédelmi engedélyt kérni", miközben kilencven nap az ügyintézési határidő. Csakhogy a napi 60-100 tonna üveg olvasztására képes új kemence a környezetvédelmi törvény szerint kétlépcsős eljárásban engedélyezhető. Először a környezeti hatások előzetes vizsgálatáról szóló tanulmányt hagyja jóvá az illetékes köfe, s ezt követi a technológia részleteit is előíró egységes környezethasználati engedély. A TÜ még 2001 októberében kötött hitelszerződést a bankkal - a 888 milliós beruházás finanszírozásán kívül 400 millió forintos forgóeszköz- és forgalmiadó-finanszírozó kölcsönre is -, de a környezetvédelmi engedélyért csak 2002. november 5-én folyamodott. Addigra már nyert 200 millió forintot a Széchenyi-terv keretében, amely összeget a kormányzat a választások után 150 millió forintra csökkentette.

A környezetvédelmi engedélyezési eljárás azonban nem kezdődhetett meg novemberben, mert a dokumentációt a TÜ nevében beadó EU-Szféra 2002 Kft. - a hatásvizsgálat készítője - csak decemberben igazolta képviseleti jogosultságát. 2003. február 3-án pedig a hatóság hiánypótlást kért - tévesen ugyanis iparterületnek tüntették fel a gyár melletti 1800 fős lakótelepet, márpedig ez utóbbi lakóövezet, amire szigorúbbak a zajvédelmi előírások. A gyár 2002. novembertől, a hatóság viszont 2003. február közepétől, a hiánytalan dokumentációtól számítja az ügyintézésre előírt kilencven napos határidőt. Ráadásul tavaly márciusban új vezetőt neveztek ki az eljáró Észak-dunántúli Köfe élére Gerencsér Tivadar személyében, aki történetesen az EU-Szféra egyik tagjaként jegyezte a tanulmányt.

Az összeférhetetlenség miatt a főfelügyelőség új hatóságot jelölt ki - a Közép-Duna-völgyi Köfét -, amely július 14-én hozta meg határozatát a környezethasználati engedélyre való jogosultságról. Ezt viszont a szennyvíz állítólagos bűzére hivatkozva megfellebbezte a Tokoddal szomszédos Tát község - valójában e beruházás költségén óhajtotta megoldani az Únyi-patak befedését -, ám azt a főfelügyelőség november végén elutasította. Ezzel elhárult az akadály az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás előtt, s maga az engedély Gerencsér ígérete szerint e hét elején meg is lesz, ami a főfelügyelőségi döntés hatósági kézhezvételétől számítva a bűvös kilencven napon belül van. "A környezetvédelmi engedélyek között ez a gyorsak közé számít" - foglalta össze Filotás Ildikó, a beperelt főfelügyelőség vezetője a közel ötszáz nap történetét. A TÜ azonban Lenkovics Barnabás ombudsmannál is kifogást emelt a méltánytalanul hosszúnak vélt ügyintézési idő miatt.

"A panasz első ránézésre is jogosnak tűnik" - nyilatkozta a Magyar Rádió Tizenhat óra című műsorában az állampolgári jogok biztosa. Hivatalánál ugyanis a helybéliek már 1997-ben kifogásolták a gyár zaját, amit utóbb a köfe is jogosnak tartott, s határozatban kötelezte a TÜ-t a határértékek betartására, majd a gyár fellebbezésére a főfelügyelőség tavalyi határozatában kifejezetten sürgette az új kemence megépítését. "Furcsa, hogy ugyanaz a hatóság, amelyik éveken át ellenőrizte, kötelezte, bírságolta a céget, az új kemencére mind a mai napig nem tudta kiadni az engedélyt" - helyezte kilátásba Lenkovics az engedélyezési eljárás vizsgálatát.

Hasonló rémtörténeteket sok cég tud mesélni. Az 1990-es években kezdte például engedélyeztetni salaklerakóját a veszélyes hulladékokat égető Onyx Kft., a jogszabályok időközben szigorodtak, s a dorogi cég ma már csak másutt végeztetheti - nagyobb költséggel - a lerakást. A fővárosi új metró környezetvédelmi engedélyezése közel kilencszáz napot vett igénybe, ugyancsak a fellebbezések miatt. A gyorsforgalmi utakra vonatkozó gyorsított engedélyezést lehetővé tevő törvény ellen pedig több civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult, miközben az államigazgatást károkozásért egyik cég sem próbálta perelni. A tokodi esetben a helyi érdekeket és állampolgári alapjogokat érintő környezetvédelmi engedélyezési eljárás késői megindítására utal, hogy Réthy Imre, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára is kifogásolta a cégnek írt 2002. szeptemberi levelében: jóval korábban szerzett állami támogatást, mint környezetvédelmi engedélyt.

A külső pénz mindenesetre nagyon kapóra jött volna a cégnek, amelynek megvásárlásakor, 1999-ben a 108 milliós veszteség 429 milliós hosszú és rövid lejáratú hitellel, valamint szállítói tartozással párosult. 2001-ben pedig az utolsó nyilvános mérlegadatok szerint az 1 milliósra fordult nyereség "ára" összesen 856 milliós tartozás volt, igaz, közben az árbevétel is a duplájára nőtt.

SZABÓ GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését