Tetszett a cikk?

Háromszáz postai dolgozó csendes "sztrájkja" napokra fejre állította a Magyar Posta Rt.-nél a kézbesítést: mintegy 800 ezer küldemény rekedt az újonnan átadott budaörsi logisztikai központban.

Csúfos kudarccal debütált a Magyar Posta Rt. (MP) büszkesége, a 9,5 milliárd forintos beruházással februárban elkészült budaörsi Országos Logisztikai Központ. Az egy hónapos próbaüzem után március 1-jére tervezett indulásból nem lett semmi: a logisztikai központ a múlt hét elején lebénult. A tervezettnél háromszázan kevesebben jelentek meg munkahelyükön, miközben a küldemények száma az MP számára érthetetlen módon a karácsonyi, napi 1,5 milliós csúcsot döntötte, és ráadásként a számítástechnikai rendszer meghibásodása miatt leálltak a futószalagok is. Így azután szinte plafonig értek a feldolgozatlan levelek, csomagok és egyéb küldemények, amelyeknek 10 százaléka szociális segélyről szóló csekk volt. A feltorlódott levelek, csomagok nagy részét a posta vidéki feldolgozóüzemeibe, Székesfehérvárra, Szolnokra és a régi, megszüntetésre ítélt Keleti pályaudvari üzemébe szállította, a budaörsi központban pedig éjszakai, hétvégi rohammunkában, diákok segítségével hétfő reggelre feldolgozták és több napos késéssel kézbesítették a küldeményhegyeket.

A fő problémát a jelek szerint a posta munkajogi melléfogásai okozták. Múlt hétfőn ugyanis az 1100 főből mintegy háromszáz dolgozó nem jelent meg új munkahelyén, és ez, úgy tűnt, villámcsapásként érte az MP vezetőit. Tomecskó Tamás, a cég szóvivője előző pénteken ugyanis még azt állította a Népszavának, hogy a dolgozók erről az utolsó pillanatban értesítették a munkáltatójukat, holott az MP-nél már egy tavaly decemberi belső közvélemény-kutatásból sejthették, hogy az átvinni tervezett 1100 alkalmazottnak legalább 20 százaléka - főként a vidékiek - úgy gondolja, nem tudja vállalni a többórás utazást az új munkahelyre. Idén február közepén pedig végképp nyilvánvalóvá vált, hogy közel kétszáz főre biztosan nem számíthatnak. Február 12-én ugyanis mindenki megkapta az új munkaszerződését, amelyet február 16-áig kellett volna aláírnia: 198-an azonban a mai napig nem tették ezt meg, miközben fel sem mondták munkaviszonyukat. Hogy ezek után miben bíztak a posta vezetői, az rejtély marad, mivel a cég nem lépett semmit: sem szankciókat, sem felmondást nem helyeztek kilátásba a renitenseknek. Most viszont, ha akarják, sem tudják jó ideig megszüntetni a sajátosan sztrájkolók munkaviszonyát: a Munka törvénykönyve szerint ugyanis csoportos elbocsátás előtt harminc nappal be kell jelenteni a létszámleépítést a munkaügyi központoknál, a szakszervezetet pedig 15 nappal korábban kell erről értesíteni. Így az MP még hetekig fizetheti a "sztrájkolók" bérét és a helyettük felvett 250-300 alkalmi munkás díját is.

Az MP vezetői hétfőn egyezkedni próbáltak: azoknak, akik lapzártánk után szerdáig hajlandók munkába állni, az idei 6,5 százalékos béremelésen felül további 2 százalékot ígértek, továbbá bejelentették, hogy a vidéken lakókat ingyenes buszos körjárattal fuvarozzák munkahelyükre. Azoknak, akiket ezzel sem tudnak rávenni a budaörsi munkára, új, budapesti állást kínálnak: a fővárosban az évi 15 százalékos fluktuáció miatt ugyanis az MP állandó munkaerőhiánnyal küzd, s ha más munkakörben is, de akad feladat. Akik ezt az ajánlatot sem fogadják el, azoknak a posta - immár a munkajogi szabályokat figyelembe véve - "tényleg" felmond.

A cég mindezzel együtt most már biztosra megy. Szivi László vezérigazgató-helyettes a HVG-nek elmondta: tárgyalásokat folytatnak több munkaerő-kölcsönző céggel átmeneti munkaerőgondjaik megoldására, és megkeresték a Magyar Államvasutak Rt.-t is, hogy az ottani létszámleépítéssel feleslegessé váló dolgozókat átvegyék. A Budafoki úti édesipari gyárát áprilisban bezáró Kraft Foods Kft.-nek is felajánlották, hogy a mintegy 380 főből átveszik azokat, akik hajlandók az éjszakai pótlékokkal együtt havi 80-90 ezer forintos fizetésért betanított munkásként a budaörsi logisztikai központban dolgozni.

A többmilliárdos beruházással épült központ kudarcba fulladt beindítása miatti pluszköltség mértékéről a vezérigazgató-helyettes szerint csak a hétfőn kezdődött vizsgálat lezárása után tudnak válaszolni. Az viszont aligha tesz jót az MP megtépázott imázsának, hogy éppen a kézbesítési botrány után jelentették be: március 16-ától a cég az inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 8,3 százalékkal emeli a postai szolgáltatások díját. Ennek során egységesen 48 forintra nő például a levelek, képeslapok belföldi helyi és távolsági kézbesítési díja: utóbbinál a növekedés csaknem 40 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Házi őrizet

A tulajdonos Magyar Posta Rt. (MP) nem javasolja a JNT Security Logisztikai és Biztonsági Kft.

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony