Tetszett a cikk?

Összesen 24,6 milliárd eurónyi uniós felzárkóztatási támogatásra lenne jogosult Magyarország 2007-2013 között, ha a...

Összesen 24,6 milliárd eurónyi uniós felzárkóztatási támogatásra lenne jogosult Magyarország 2007-2013 között, ha a tagállamok elfogadják az Európai Bizottság (EB) múlt heti költségvetési tervezetét. Ez az összeg évente nagyjából három és félszer annyi, mint amennyit a csatlakozási tárgyalásokon a 2004-2006 közötti időszakra rögzítettek. Szlovénia, Ciprus és Málta kivételével valamennyi új tagállam, köztük Magyarország is - amely a 27 országra fordítandó összes ilyen forrás 7,3 százalékával a közösségi felzárkóztatási támogatások ötödik legnagyobb haszonélvezőjévé válna Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Németország után - szinte teljesen kimerítené az uniós jogszabály adta lehetőséget, amely szerint az úgynevezett strukturális és kohéziós támogatások összege a hétéves periódusban egy tagállam nemzeti össztermékének (GDP) legfeljebb 4 százalékát érheti el.

A felzárkóztatási ráfordítások 2000-2006 közötti, összesen 236 milliárd eurós summáját a következő hétéves időszakban 336 milliárd euróra javasolja emelni az EB. Az ezt finanszírozó három közösségi "zseb" közül a regionális alap fő címzettjei azok a régiók, ahol az egy főre jutó GDP a közösségi átlag 75 százaléka alatt marad. Becslések szerint az új tagállamok lakosságának 92 százaléka, több mint 70 millió ember él ilyen területen, a kivétel csupán Ciprus, valamint a prágai és a pozsonyi régió. A nagy közlekedési és környezetvédelmi programokat finanszírozó kohéziós alap jogosultjai azok az országok, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el a közösségi átlag 90 százalékát. A következő periódusban ez az új tagállamok mellett már csak Görögországra és Portugáliára érvényes. A kétféle küszöb szerint elmaradottnak minősülő területek összességében a felzárkóztatási ráfordítások 78 százalékát kapnák. A kalkulációk szerint az uniós népesség bő ötödét adó új tagállamok az összes felzárkóztatási támogatás feléhez jutnának hozzá. A szakértők egy része megkérdőjelezi, hogy az újak képesek lesznek-e megfelelően kidolgozott fejlesztési tervekkel felszívni ezt a pénzt, még akkor is, ha a múlt héten javasolt szabálymódosítás szerint a jövőben a regionális alap a mai 75 százalékkal szemben időnként akár 80 százalékban is finanszírozhatná egy-egy fejlesztés költségeit. A kohéziós alap támogatása pedig csak akkor jár, ha a tagállam betartja a költségvetési hiányának lefaragását rögzítő, az uniós pénzügyminiszteri tanács által júniusban elfogadott, úgynevezett konvergenciaprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Hozott anyagból

A magyar kormánynak a közeljövőben alighanem döntenie kell, London vagy Párizs mellé áll-e az EU 2007-2013 közötti közös költségvetésének vitájában. A jövő év végéig tartó huzakodás lehetőséget kínál a régi és új tagállamok agrárvállalkozói közti megkülönböztetés felszámolására.

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez