Tetszett a cikk?

Csaknem hat évig tartó, szövevényes tulajdonjogi viták után nyitja meg szeptemberben legújabb bevásárlóközpontját az Auchan a dél-budai Savoya-parkban. A terület megszerzéséért vívott harc az ingatlanfejlesztők országhatáron is átnyúló egyezkedésével csak idén januárban zárult le.

Az ingatlanfejlesztők kedvelt célterületének számító Dél-Budán szeptemberben adják át a Savoya-park szabadidő- és bevásárlóközpont első ütemét. A nemrég még lerobbant ipari területnek számító, Albertfalván a Hunyadi János út-Leányka utca-Kitérő út háromszögébe ékelődött területen rövidesen egy hipermarketben és egy barkácsáruházban, valamint több tucat kisebb üzletben vásárolhatnak, pihenésképpen a Duna-parton önkormányzati pénzből megépülő pályán golfozhatnak, esetleg egy új jégcsarnokban korcsolyázhatnak az ide látogatók - legalábbis ilyennek látja a városrész jövőjét a HVG-nek nyilatkozó Lakos Imre, a kerület alpolgármestere.

A korábban lápos területen először az Auchan Magyarország Kft. nyitja meg szeptemberben csaknem 15 ezer négyzetméteres új hipermarketjét, holott nem ő volt az eredetileg kiszemelt tulajdonos. A telket a XI. kerületi önkormányzattól egy lyoni ingatlanfejlesztő, a GRC Emin DCA magyarországi leányvállalata, a GRC Hungária Kereskedelmi és Városfejlesztő Kft. vásárolta meg 1998. augusztus 18-án a közép-európai terjeszkedésre készülő Carrefour SA. áruházlánc számára. A francia cég azonban egyrészt kissé későn ébredt - a magyar piac lassan már telítődött -, másrészt figyelmét és a tőkéjét rövidesen egy másik ügylet kötötte le. 1999-ban egyesült ugyanis legnagyobb francia riválisával, a Promodes SA-val. A 163 milliárd dolláros fúzió azonban túl nagy falatnak bizonyult, és megakadt a Carrefour torkán - mondta egykori partneréről a HVG-nek Alain Danan, a GRC Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A felvásárlás következtében 2000-re a saját tőkéjének 123 százalékát kitevő adósság terhe alatt roskadozó Carrefour letett a közép-európai terjeszkedésről.

Új megbízót keresett a 610 millió forintért megszerzett telekre a GRC Kft., és rá is akadt az Auchan SA-ra. Csakhogy a fővárosi önkormányzat csupán azzal a feltétellel mondott volna le elővételi jogáról, ha a beruházó az új városközpontig meghosszabbítja a 18-as villamos vonalát, és több más infrastrukturális beruházást is magára vállal - például kiszélesíti az M6-os utat, és felújítja a Leányka utcai felüljárót. A GRC nehezen vette tudomásul az akkor 2,5 milliárd forintra becsült többletköltséget, ezért az 1998-as szerződésben előírt határidőre nem fizette ki azt a 488 millió forintot, amivel a szerződéskötéskor átutalt 122 millió forintos előleg után még tartozott. Az eredeti vételárat ekkor már kevesellte az 1988-as választások után megalakult, új önkormányzat - indokolta a későbbi fordulatokat a HVG-nek Balázs-Piri László, a XI. kerület 1998 és 2002 közötti fideszes alpolgármestere. A helyhatóság azt is rossz néven vette, hogy a GRC - az infrastruktúra-fejlesztési vita miatt - be sem adta kérelmét az építési engedélyre, holott az 1998-as szerződésben az állt, hogy a kerületi szabályozási terv 1999. decemberi elfogadását követő 180 napon belül beszerzi azt. Ezért 2000. október 19-én egyoldalúan felmondta a GRC-vel kötött adásvételi szerződést, 2000. október 25-én pedig már alá is írtak egy újabbat ugyanarra az ingatlanra, az akkor még csak bejegyzés alatt álló, de a GRC-nél többet, 710 millió forintot ígérő West-Path Ingatlanhasznosító Kft.-vel.

A West-Path - amely a Zsíros Zoltán és családja birtokában lévő Dabi-cégcsoport, illetve az Antwerpenben élő, erdélyi származású ingatlanfejlesztő, Oscar Pfeffermann Glob-Invest Kft.-je érdekeltségébe tartozott - elvállalta az infrastruktúra-fejlesztést, és kifizette az első 122 millió forintos részletet is. Amint a fővárosi önkormányzat lemondott elővételi jogáról, átutalt 294 millió forintot, amikor pedig a földhivatal levette a GRC vételi jogára vonatkozó széljegyet, a további 294 millió forintot is kiegyenlítette - nem a korábbi adásvételben szereplő 13,4, hanem mindössze körülbelül 8 hektárért.

Kétségbe vonta a GRC a West-Path-projekt megvalósíthatóságát, és 2000. november 9-én levélben utasította vissza az egyoldalú szerződésbontást, 15-én pedig beperelte az önkormányzatot, addigi 1,129 milliárd forintos költségeire és elmaradt hasznára hivatkozva. Az elsőfokú ítélet megállapította, hogy a GRC nem szegte meg az 1998-as adásvételi szerződést, ezért a XI. kerületi önkormányzatnak nem volt joga azt felbontani. Ekkor az immár két vevőnek eladott telekről az önkormányzat úgy döntött, hogy azt a - vételárajánlatát időközben 750 millió forintra felemelő és a 2,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztést is vállaló - GRC kapja meg, különös tekintettel kártérítési igényére. Az 1998-as adásvételi szerződést 2000. december 13-án módosították, amiről értesítették a West-Path céget, amely válaszul három évig tartó persorozatot zúdított az önkormányzat és a GRC nyakába. A West-Pathnak ugyanis az önkormányzat korábban azt ígérte (még mielőtt eladta a területet), hogy az adásvétel időpontjára a telek jogtiszta lesz - mondta Zsíros Zoltán, a West-Path Kft. ügyvezető igazgatója. Az első-, majd a másodfokú bírói döntés is úgy ítélte meg: mivel a GRC nem szegte meg az 1998-as szerződést, az önkormányzat azt jogszerűen nem mondhatta fel, így a West-Path Kft.-vel kötött adásvételi szerződés ellehetetlenült.

Az adásvételi harcban alulmaradt West-Path a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálatért. A pereskedő felek ügyvédei még kitartóan gyártották a papírhegyeket, miközben a GRC kivitelezőjének földmunkagépei már a talajt túrták. 2004. január 13-án azonban a West-Path váratlanul visszavonta beadványát. A háttérben egy, a nemzetközi színtéren megkötött egyezség húzódik meg - indokolta a döntést a HVG kérdésére Zsíros. A West-Path mögött álló brit befektető, a Wyncote offshore cég és a GRC beruházásának két finanszírozója, az Auchan SA és francia ingatlanfejlesztője, a Rentcom SA kiegyezett egymással: a Rentcom finanszírozóként beszállt a különben versenytárs Cora-csoport egyik bukaresti projektjébe. A két áruházlánc szerződésének feltétele pedig az volt, hogy a magyarországi per befejeződjön - mondta a HVG-nek Danan.

Ehhez azonban a GRC-nek egyáltalán el kellett jutnia a Coráig. Amikor 2000 szeptemberében értesült az önkormányzat szerződésbontási szándékáról, azonnal azt firtatta, valójában ki és mi áll a West-Path, illetve a Wyncote mögött. "Néhány hónap múlva megbízható, de nem hivatalos forrásból értesültem róla, hogy az Auchan riválisának számító Cora egyik külföldi központjából utalták át az önkormányzatnak a West-Path által vállalt vételárrészletet" - mondta a HVG-nek Danan (az iparágban elterjedt híresztelések szerint a Wyncote több országban is igyekezett megakadályozni a Cora-csoport vetélytársainak építkezéseit).

A két társaság Debrecenben is megmérkőzött egymással, ahol a GRC a 4-es főút Budapest felőli bevezető szakasza mellett 12 hektár építési területre fizetett 44 millió forint vételárelőleget 1997 nyarán, hogy arra Carrefour-áruházat építsen. A Carrefour kiszállása miatt azonban 1999-ben, amikor át kellett volna utalnia az 560 millió forintos vételár fennmaradó részét, az önkormányzat pénzt nem kapott, csak kifogásokat hallott a határidő-hosszabbításokat kérő GRC-től - mondta a HVG-nek Racsvány Gyula, Debrecen polgármesteri hivatala vagyongazdálkodási osztályának vezetője. Mivel Debrecennek is szüksége volt a pénzre, 1999 decemberében 144 millió forintért 5 hektár területet eladott a West-Pathhoz hasonlóan Pfeffermann és Zsíros érdekeltségébe tartozó Budaline Estate Ingatlanfejlesztő és Forgalmazó Kft.-nek, hogy arra a Wyncote - vagy talán a Budaline-t 2000 decemberében felvásárló és ezzel a területet is megszerző Spinet V.B., a Cora ingatlanos cége - hipermarketet építsen. Ő azonban nem épített semmit - és egyelőre más sem fog. A Budaline 5 hektáros telke ugyanis a főút mellett fekszik, így azon keresztül lehet a legkönnyebben bejutni az önkormányzat tulajdonában maradt telekrészre. Zsíros elmondta, legújabb terveik szerint lakóparkot építenének a jelenleg kereskedelmi besorolású ingatlanra. Az önkormányzat szerint viszont nem a 4-es út mellett van a város legvonzóbb lakóterülete...

Piaci elemzők úgy vélik, a Budaline telekvásárlása a hipermarketláncok közötti országos területszerző háború része csupán: mindenki igyekszik annyi birtokot felvásárolni, amennyit csak tud, vagy azért, hogy építsen rá, vagy azért, hogy a konkurencia ne építhessen rá, esetleg tisztán spekulatív megfontolásból. Az elterjedt módszerek közé tartozik, hogy valamelyik fél az előleg kifizetésével több évre opciós jogot szerez a telekre, vagy megvásárolja annak kisebb, ám kulcsfontosságú részét. A Cora és a Rentcom közötti kiegyezés mögött is fölsejlik, hogy a Wyncote eredetileg csupán az Auchan beruházását akarta hátráltatni. Ez utóbbit sikeresen meg is tette, hiszen nem sokat költött, mégis a jogvitával sok időt elrabolt - mondta a HVG-nek Danan.

Végeredményben azonban nem járt rosszul a GRC Albertfalván, bár az infrastruktúra-fejlesztés végül a tervezettnél is többe, csaknem 3,5 milliárd forintjába került. Az önkormányzattól 200 millió forintért megvásárolhat egy újabb, körülbelül 7800 négyzetméter beépíthető területet a bevásárlóközponttól délre, amelyre további 10 ezer négyzetméter irodaházat, lakást, esetleg szállodát építhet fel. A bevásárlóközponthoz egészen közel, a Duna-parton további 20 hektár üres területen pedig csupán egy romos házgyár árválkodik - a francia cég tehát még tovább terjeszkedhet.

TÓTH KATALIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén