szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 9 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. A forint árfolyama nem reagált a kamatcsökkentésre.

A piac és az elemzők is számítottak a kamatmérséklésre, amelynek mértéke sem lepett meg senkit. Igaz, előzetesen voltak kisebbségi vélemények, amelyek szerint a monetáris enyhítés mértéke nem lesz több 25 bázispontnál, illetve elérheti a 100 bázispontot, ám a többség 50 bázispontra számított.

A csökkentés hidegen hagyta a forint árfolyamát, amely a kamatlépést követően sem tágított a nap elején elért 246 forint/eurós kurzustól.

Alig változott a forint
A forint a várakozásoknak megfelelően nem reagált az 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentésre a bankközi devizapiacon, hiszen napok óta egy ekkora kamatmérséklést vártak a piacon - mondják kereskedők. A délelőtt folyamán 246,10-246,50 forint között kereskedtek az euróval a reggeli 246,55/75 forintos nyitás után, a kamatdöntés bejelentése után 246,40/50 forinton folyt a kereskedés. A forint kamatpiacon az egyéves lejárat kamata 8,50 százalék körüli szintről 8,30 százalékra süllyedt, ami az üzletkötők szerint már jelzi, hogy a piacon elkezdődött a következő kamatcsökkentés beárazása.
A továbbiakkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a Reuters legutóbbi felmérésében becslést kért arra, vajon milyen szintig csökkentheti az alapkamatot az MNB a következő néhány hónapban anélkül, hogy ezzel forintválságot okozna. Az elemzői becslések középértéke 8,5 százalék volt, valamivel az egy hónapja mért 8,38 százalék felett. Volt ugyanakkor olyan elemző, aki szerint a forintbefektetések még 7,5 százalékos alapkamat mellett is vonzóak maradnának a külföldi befektetők számára, mások szerint viszont rövidtávon aligha tolerálnának 8,75 százaléknál alacsonyabb kamatot.

A múlt év utolsó negyedében az MNB minden egyes hónapban fél százalékponttal csökkentette alapkamatát. Az újabb előrejelzések szerint ez az ütem januárban-februárban folytatódhat, az év hátralévő részére azonban már csak további 50 bázispont lazítás juthat a konszenzus szerint. Az utóbbi hat hónapban a Monetáris Tanács kamatdöntései mindig egybeestek a Reuters felmérések konszenzusaival.

Az OTP Bank elemzése szerint a jelenlegi hozamgörbe alapján februárban további 50, május-júniusban pedig újabb 50 pontos mérséklést áraz a piac, ezt követően azonban az év végégig változatlan irányadó kamatszinttel számolnak a piaci szereplők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kamatemelésre kényszerül az MNB?

A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet - írja a Morgan Stanley elemzője. A problémák miatt a bankház szerint jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bázispontos kamatemelésre kényszerül.

hvg.hu Gazdaság

Reuters: 1 százalékos kamatcsökkentés február végéig

Január-februárban egy százalékponttal mérséklődhet a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat, ezután azonban az egyensúlyi aggodalmak miatt a várakozások szerint lelassul a lazitó ciklus. Az elemzők szerint március végére az államháztartás hiánya elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.

MTI Gazdaság

Gyengül a forint, kamatcsökkentést vár a piac

A forint kedden enyhén gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót 246,70/80 forinton jegyezték, mintegy 70 fillérrel erősebben a hétfői 246,00/30 forintos árfolyamnál. A forint 12,61 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 21 bázisponttal gyengébben a hétfői helyzeténél.

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre