szerző:
MTI

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet -közölte a KSH. Elemzők szerint az üzemanyagok és az energia drágulása emelte az inflációt.

Márciusban az "alapdrágulás", a maginfláció 2004 márciusához viszonyítva 2,8 százalék, az előző hónaphoz képest 0,1 százalék volt. Az idén az első három hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az elemzők márciusra 3,3 százalék körüli éves fogyasztói áremelkedést vártak. Tavaly márciusban az éves fogyasztói áremelkedés 6,7 százalék volt.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül 8,5 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek, 1,4 százalékkal a gyümölcs és zöldséglevek ára. Árcsökkenés következett be, 2,5-2,5 százalékos mértékben az étolaj és a péksütemények, 2 százalékos a csokoládé, kakaó, 1,7-1,7 százalékos a liszt és a tojás esetében.

A háztartási energia átlag feletti 2,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 6,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek körében szintén az átlagost meghaladó, 1,3 százalékos áremelkedést regisztráltak, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt, az egyéb cikkek, üzemanyagok az átlagos árváltozással megegyező mértékben drágultak. A járműüzemanyag 2,4 százalékkal, a szolgáltatásokon belül a szerencsejáték 9,3 százalékkal került többe, mint egy hónappal korábban.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004 márciusában. A ruházkodási termékeknél 1 százaléknál kisebb volt az áremelkedés, míg valamivel több, mint 2 százalék volt az egyéb cikkek, üzemanyagok drágulása 12 hónap alatt.

A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 5,9 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 13 százalékkal drágult.

Elemzők szerint az üzemanyagok és az energia drágulása emelte a márciusi inflációt (Oldaltörés)

Elsősorban a benzin és az energia áremelkedése emelte a pesszimista várakozások közelébe a márciusi inflációt az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik áprilisra hasonló, 3,7 százalék körüli fogyasztói áremelkedést prognosztizálnak.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője nem nevezte meglepőnek a márciusi adatot, hozzátéve, hogy a harmadik hónap áremelkedése inkább a pesszimista várakozásokat igazolta. "Azok a tényezők húzták fel az indexet, amelyekre számítani lehetett" - mondta, és ide sorolta a villamosenergia, illetve a jármű üzemanyagok drágulását. Az élelmiszerek és a ruházati cikkek átlag feletti drágulása az elemző várakozásai szerint és az ilyenkor szokásos szezonalitásnak megfelelően alakult. Nyeste Orsolya elmondta, hogy az üzemanyagok drágulása megemeli az áprilisi inflációt is, várakozása szerint 3,6-3,7 százalékra.

Hasonlóan vélekedett a következő hónap várható inflációs adatáról Barcza György, az ING Bank elemzője is. Elmondta: azzal számol, hogy a benzin és a gázolaj drágulása 0,2 százalékponttal emelheti meg az áprilisi és 0,5 százalékponttal az év végi adatot. "A 4 százalékos cél ennek ellenére elérhető" - tette hozzá. Barcza szerint a várakozásokat kissé meghaladó márciusi adat azt jelzi, hogy továbbra is vannak kockázatok az infláció csökkenésében, ezért valószínűnek tartja, hogy a jegybank májusi inflációs jelentésében kissé felfelé módosítja előrejelzését. Szerinte ez várhatóan nem befolyásolja a kamatcsökkentéseket, mivel az inflációs cél elérhető a forint  gyengébb árfolyama mellett is.

A bankközi piac nem reagált az inflációs adatra (Oldaltörés)

A forint nem reagált a vártnál valamivel magasabb márciusi inflációs adatra, kedden reggel csaknem fillérre ugyanott állt az árfolyam, ahol hétfőn záráskor. Az eurót 245,95/246,10 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, gyakorlatilag azonos árfolyamon a keddi 245,90/246,00 forinttal. A forint 12,85 százalékon állt reggel a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár kismértékben gyengült, a reggel jegyzett 189,30/45 forintos árfolyam 35-40 fillérrel alacsonyabb a hétfő délutáninál. A kereskedők szerint passzív a piac.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 3,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Januárban az ipari termelés szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,8 százalékkal nőtt, míg az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 3,1 százalékkal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

MTI Gazdaság

KSH: közel egy százalékkal több a munkanélküli

A tavaly december és az idén február közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 6,9 százalék volt, 0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Ha globális válság jön, az bizony begyűrűzik hozzánk is

Ha globális válság jön, az bizony begyűrűzik hozzánk is

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott