szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ausztrál környezetvédelmi miniszter szerdán elismerte, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok több országgal egyetemben az üvegházhatást növelő gázok kibocsátásáról kiadott kiotói jegyzőkönyvet helyettesítő megállapodást készül bejelenteni.

A szerdai ausztrál sajtó arról cikkezett, hogy több ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, India és Dél-Korea olyan titkos megállapodást kötött, amely helyettesítené az említett által alá nem írt kiotói jegyzőkönyvet.

A The Australian című lap úgy tudta, hogy az egyelőre be nem jelentett megállapodás azokat az országokat tömöríti, akik a Föld felmelegedését okozó gázok több mint 40 százalékát bocsátják ki.

A lap azt is megírta, hogy csoport neve "Ázsiai-Csendes-óceáni partnerség a tiszta, klímabarát fejlődésért" lesz, célja pedig, hogy felhasználják a legújabb technológiákat a gázbocsátások korlátozására és garantálják, hogy ezek a technológiák eljussanak azokba a régiókba, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Ian Campbell ausztrál környezetvédelmi miniszter hogy Canberra és Washington az elmúlt egy évben olyan többoldalú megállapodásokról tárgyaltak, amelyek célja a gyorsan fejlődő országok segítése az üvegházhatást növelő gázok csökkentése terén. A miniszter a kiotói megállapodást hatástalannak és elhibázottnak ítélte.

Az Egyesült Államok és Ausztrália nem írta alá az 1997-ben született, az idén februárban életbe lépett kiotói jegyzőkönyvet, amely a fejlett ipari országok széndioxid-kibocsátásának 2010-ig végrehajtandó csökkentését írja elő. A jegyzőkönyvet eddig 140 ország ratifikálta.

A Bush-kormányzat azzal indokolta ellenállását, hogy az amerikai ipar már önként tett lépéseket, amely csökkenti a széndioxid-kibocsátást és ennél nagyobb csökkentés már hátrányosan érintené az Egyesült Államok gazdaságát, valamint növelné az energia-árakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ukrajna ratifikálta a kiotói egyezményt

Ukrajna szerdán - közel ötéves fontolgatás után - ratifikálta az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről kötött Kiotói Klímavédelmi Jegyzőkönyvet. A 435-tagú parlament 242 képviselő szavazatával hagyta jóvá a ratifikálást.

MTI Világ

Az USA továbbra is elutasítja a kiotói jegyzőkönyvet

Konkrét eredmények nélkül fejeződött be szombaton Buenos Airesben a két hete tartó nemzetközi klímakonferencia. A résztvevők csupán abban állapodtak meg, hogy jövő májusban ismét találkoznak, s megvitatják, milyen intézkedésekre van szükség azután, hogy 2012-ben lejár a kiotói jegyzőkönyv.

MTI Világ

Érvénybe lépett a kiotói jegyzőkönyv

Érvénybe lépett szerdán az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv, amelyben a fejlett ipari országok kötelezik magukat az üvegházhatást és az abból adódó globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

Világ

Kiotói egyezmény: mire elég az orosz igen?

Két héten belül Vlagyimir Putyin elnöki szignójával végleg lezárulhat a kiotói egyezmény orosz ratifikálása körüli huzavona. Az orosz igennel érvényessé válhat a megegyezés, de vajon eléri-e valódi célját az együttműködés, ha a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számító USA nem hajlandó alávetni magát a szabályoknak?

Világ

Az orosz kormány rábólintott a kiotói jegyzőkönyvre

Az orosz kormány csütörtökön jóváhagyta a globális felmelegedésre vonatkozó kiotói jegyzőkönyvet, megküldve az alsóháznak a ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Az Európai Unió kitartóan ösztökéli Oroszországot a ratifikálásra, amitől a jegyzőköny hatályba lépése függ.

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum