szerző:
hvg.hu

„Fordulat előtt állunk?” Ez, vagy ehhez hasonló gondolatok foglalkoztatták az elmúlt két hétben a befektetésekkel foglalkozó szakembereket, akik nehéz helyzetbe kerültek akkor, amikor a különböző fórumokon a befektetők is ilyen kérdésekkel ostromolták őket.

A tanácstalanságot az Eurostat az autópályapénzek költségvetési hiány-kimutatásban elfoglalt helyével kapcsolatos állásfoglalása, illetve a végül mégis választási költségvetésnek elkönyvelt büdzsé negatív hatásai fokozták. Ezzel egy időben a nemzetközi piaci hangulat is jellemzően hullámzó volt a Rita hurrikán okozta károk, illetve ennek következményei okán.

A hazai piac ennek ellenére csak kisebb megingásokat produkált, a forint gyengülése nem öltött drámai mértéket, a tőzsde kisebb megingásokkal továbbra is növekedési pályán van, az állampapír piaci hozamok pedig nem szöktek az egekbe.

Ennyi történt tehát a negatív hírek hatására, ezután a töretlen emelkedés következik? Vagy talán csak a nagyobb trendforduló kezdetén vagyunk? Véleményünk szerint egyik sem, inkább a kettő között félúton lehet a legvalószínűbb szcenárió.

Devizapiac. A nemzetközi piaci hangulat a Rita hurrikán okozta negatív hatások ellenére a dollár erősödésének irányába hatott, hiszen a most csökkenő növekedési dinamika az újjáépítés okozta többletkereslet hatására újra dinamizálja a gazdaságot. Erre erősít az is, hogy a FED közvetlenül a természeti kataklizma után is emelt irányadó kamatán, ami a dollár befektetések egyre növekvő hozamaival kecsegtet.


A szeptemberi dollárerősödés minket is meglepett, hiszen a kilátások augusztusban még inkább az 1,22-1,25-ös sáv további fennmaradását vetítette előre, de a FED kamatemelési hajlandósága ismét muníciót adott a zöldhasú erősödéséhez. A továbbiakban sem várjuk az 1,20-as szint releváns áttörését, mivel itt már – piaci információk szerint – jelentős eurókereslet mutatkozik a jegybankok részéről a tartalékok feltöltése okán.A forintpiac, mint látható, elég egyértelmű irányt vett a gyengülés felé, a pénteki napon már a 250-es szintet is tesztelte az euróárfolyam, de ma még nem látszik komoly lendület ennek áttörésére. Év végéig sincs erre komoly veszély, de a 245-ös szint közelében a korábban már jelzett euróban denominált instrumentumok – azaz devizapozíció – kiépítése javasolt.

A javasolt befektetési eszközök azok az alapok lehetnek, melyek euróban denomináltak és az eurózónában fektetnek be. Akik a kockázatosabb befektetésekben bíznak, azok számára a Közel-kelet (Törökország, Izrael), illetve az eurázsiai térségben aktív alapok ajánlhatók.

Meddig gyengülhet a forint? (Oldaltörés)

Állampapírpiac. Az elmúlt napok korrekciója ezen a területen éreztette leginkább a hatását. A rossz időpontban eszközölt hosszú állampapír-vásárlások – bár csak rövid időre – akár komoly veszteségeket is okozhattak.Alapvetően a hosszú távú trend nem sérült, látható, hogy másfél, illetve két hónappal ezelőtti szintek hasonló képet mutattak. A hozamok alakulása alapvetően igazodik a kamatvárakozásokhoz.

Ma a kamatvágás – októberben – nem valószínű, így a piac kiárazta ezt a korábban feltételezett jegybanki lépést, de a külföldi és hazai befektetők bizalma – és likviditása – nem ingott meg egy pillanatra sem. A továbbiakban a hozamcsökkenés folytatására számítunk, ezért most – a korábbiakkal ellentétben – a 3-5 éves állampapírok vételét ajánljuk, azzal, hogy a hozamok 50-60 bázispontos csökkenése esetén érdemes lesz realizálni az elérhető nyereséget.

Ajánlásunk arra épül, hogy a makrogazdasági mutatók romlása inkább csak technikai, elszámolási jellegű, mintsem az elemzők által korábban nem ismert tényezők megjelenése. A befektetők számoltak korábban is azzal, hogy a hiányadatok nem teljesülnek, nem teljesülhetnek, így nagy meglepetés valójában senkit nem ért. A likviditásbőség közben pedig folyamatosan fennmarad, hiszen a kamat/hozamszintek továbbra is attraktívak.


Megérett az eladásra a Mol-papír (Oldaltörés)

Részvénypiac. A BÉT-en is végbement egy kisebb korrekció, de itt sem ingott meg a korábbi trend. Az OTP, a Richter, az Egis és a szolgáltatóipar továbbra is jó befektetés lehet a jövőben, míg a Mol a kifáradás jeleit mutatja, miközben a MTelekom befektetés rövid megtérülése is kérdéses.

A korábbi húzópapírok közül tehát a Mol az egyedüli, ahol a fundamentálisan várható teljesítmény – gondolva a magas növekedési potenciálra – és a piaci ár összhangba került, pillanatnyilag nincs olyan tényező, amely azt mutatná, hogy a piaci növekedést meghaladó lenne az olajipari cég részvényeinek áremelkedése.A táblázatban is jól látható, hogy a forgalom emelkedésével együtt ment végbe az árak emelkedése, tehát ismét egy kumulációs fázisban van a BÉT. Ez az árak magas szintje ellenére is kecsegtető, de egyre nagyobb a jelentősége az egyedi részvények helyes megválasztásának, mivel az egyes papírok nem egyszerre mozdulnak a növekedés irányába.

Ajánlásunk ezúttal tehát az OTP (magas növekedési potenciál), az Egis, Richter (relatív erős dollár), illetve a Démász, Elmű (osztalék) vételét tartalmazza, míg a Mol és a MTelekom megérett az eladásra.


Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapírpiac:

állampapírok: 3-5 év: vétel

Vállalati kötvények:

eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás,

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

Hazai részvények:

- vétel: OTP, Egis, Richter, Démász, Elmű

- eladás: MOL, MTelekom

Befektetési alapok:

ingatlan alapok vétele, euróban denominált alapok

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hazai leleményesség: a nyár legmenőbb Wartburgja, a vízzel teli Waterburg

Hazai leleményesség: a nyár legmenőbb Wartburgja, a vízzel teli Waterburg

Készüljön: még több reklám jön az Instagramra

Készüljön: még több reklám jön az Instagramra

Edzőteremben árult doppingszert

Edzőteremben árult doppingszert

Homofób indíttatású késelés miatt vettek őrizetbe egy 12 évest Liverpoolban

Homofób indíttatású késelés miatt vettek őrizetbe egy 12 évest Liverpoolban

Oszakában tárgyal pénteken Putyin és Trump

Oszakában tárgyal pénteken Putyin és Trump

Erdőben, műanyag zacskóban hagytak magára egy újszülöttet Amerikában

Erdőben, műanyag zacskóban hagytak magára egy újszülöttet Amerikában