szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei 3,6 százalékos növekedés után jövőre 3,9 százalékkal gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP), miközben az államháztartás - a nyugdíjreform hatásának kiszűrésével számított - eredményszemléletű hiánya 2005-ben a GDP 6 százalékát, jövőre pedig 6,6 százalékát érheti el - mondta Gáspár Pál, az ICEG (International Center for Economic Growth) Európai Központjának igazgatója.

"Lassuló növekedés, erősödő feszültségek az államháztartásban" - így jellemezte a magyar gazdaság pillanatnyi és jövő évi várható helyzetét Gáspár Pál. Az ICEG Európai Központjának igazgatója szerint a belső kereslet és ezen belül is a lakossági fogyasztás lassuló növekedése áll a GDP 2005. évi tempójának fékeződésében, ezért az intézet a tavalyi 4,1 százalékos GDP-gyarapodás után az idén 3,6 százalékot vár.

"A növekedés jövőre ismét gyorsulhat, üteme 3,9 százalék lehet a külső konjunktúra javulása, és a belföldi kereslet választásokkal is összefüggő bővülése miatt" - fogalmazott Gáspár Pál. Az ICEG előrejelzése szerinti idei 3,6 százalékos éves infláció jövőre 2,1 százalékra mérséklődik, de a jövő év decemberi infláció kissé magasabb, 2,8 százalék lehet.

Ezév végére 6 százalékos alapkamatot és 255 forintos euró árfolyamot prognosztizál az ICEG, és 2006 végére az alapkamat további 1 százalékpontot csökken változatlan euró/forint árfolyam mellett.

"A 2005. évi - a nyugdíjreform hatásának kiszűrésével számított - Európai Uniós módszerrel készült GDP arányos államháztartási hiány 6 százalékos mértékében nemcsak az Eurostat által kifogásolt elszámolási tételek állnak, hanem a tervezettnél kevesebb áfa- és szja-bevétel, illetve az úgynevezett nyíltvégű kiadások - például az EU-s pályázatok társfinanszírozása - tervezettnél gyorsabb bővülése" - mondta az ICEG igazgatója.

Az ICEG jövő évi - a nyugdíjreform hatásának kiszűrésével számított - hiányprognózisa 6,6 százalék, azaz jóval több a kormányzati 4,7 százaléknál - jelezte Gáspár Pál, hozzátéve, hogy a hiány mértéke beállt a 6-7 százalékos sávba.

Ennek következtében az államadósság növekedése sem kerülhető el, a GDP-arányos mutató a 2004. évi 58 százalékról 2005-re előreláthatóan 60 százalékra emelkedik - hangsúlyozta az ICEG vezetője.

"Az államháztartási kiadások jelentős korrekciója, illetve szerkezetének megváltoztatása nélkül elképzelhetetlen az euró 2010-es bevezetése Magyarországon, a szükséges reformok elmaradása akár 2-3 évvel is eltolhatja a dátumot" - felelte egy kérdésre Gáspár Pál, aki úgy vélte, hogy a befektetői kedvre, a foglalkozatásra és végső soron a gazdasági növekedésre is negatívan hatna az európai közös pénz 2010-es dátumának eltolása.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A PM elfogadja az Eurostat elszámolási döntését

Az Eurostat elszámolási döntését a Pénzügyminisztérium (PM) elfogadja - közölte a PM, miután az Eurostat közzétette éves jelentését a tagállamok államháztartási hiányának és államadósságának elmúlt időszaki alakulásáról.

MTI Gazdaság

Járai további kockázatokat lát a jövő évi költségvetésben

Járai Zsigmond további kockázatokat lát az államháztartásban a 2006-os költségvetés tervezete alapján. A jegybankelnök szerint 2010-től biztosan nem vezetik be nálunk az eurót. A kamatemelést Járai nem zárja ki, az infláció alakulását azonban jónak nevezte.

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok