szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány és a szakszervezetek a három elemű minimálbér bevezetését javasolják, a munkáltatói érdekképviseletek ezt elutasítják. Hol, kik és milyen szempontok alapján állapítják meg a minimálbért az európai országokban?

Egyezkedések
Lengyelországban hasonlít a magyar gyakorlathoz a minimálbér meghatározása. A kormány a munkaadói és munkavállalói képviseletekkel együtt, a szociális és gazdasági bizottságban dönt az emelésről. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a kormány önállóan dönt. Az előző kormányzati időszakban Magyarországon is lehetőség volt erre, de a jelenlegi kormányzat visszaállította az Országos Érdekegyeztető Tanács a minimálbérre vonatkozó kizárólagos jogosítványát.     A szlovák szisztéma hasonló. Ebben az országban szintén a közös döntés a cél, de például az utóbbi években nem sikerült kölcsönösen elfogadható mértékben megegyezni. Ezért a kormány döntött az emelésről.
Az európai uniós országokban jelentősen eltér a gyakorlat a minimálbér meghatározását illetően. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban elmondták: Csehországban például az egyes munkakörök szerinti 12 elemű kötelező bértarifa rendszert alkalmaznak. A legalacsonyabb tétel az országosan kötelező minimálbér, a legfelső kötelező tétel ennek több mint kétszerese. A minimálbér összegét nem az érdekegyeztető partnerek állapítják meg, mint nálunk, hanem a kormány az árindex alapján.

Nincs valamennyi európai uniós tagállamban jogszabályban előírt országos minimálbér. Több államban ágazati kollektív szerződések garantálják a legkisebb keresetet. Ilyen ország Ausztria, Dánia, Finnország, Németország, Olaszország, Svédország. Országos ágazatközi kollektív szerződésben rendezik a kérdést Belgiumban és Görögországban. 
   
A kötelező minimálbért is különféle módon határozzák meg az egyes országokban. Franciaországban például évente, de nyáron igazítják a minimálbért az inflációhoz, illetve a fizikai munkavállalók órabér-emelkedéséhez.
   
Spanyolországban általában szintén évente emelik a minimálbért, de ha az infláció magasabb a tervezettnél, akkor félévente is lehetséges ez.
   
Portugáliában a szociális párbeszéd bizottsággal konzultálva dönt a kormány évente az emelésről. Az Egyesült Királyságban az alacsony bérek bizottságának javaslata alapján döntenek a legkisebb bérről.
   
Írországban a miniszteri rendelettel előírt minimálbér teljesítése alól a munkaügyi bíróság határozata alapján legfeljebb egy évre felmentést kaphat a munkáltató.
    

   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Vita a háromszintű minimálbérről

Hamarosan megkezdődik a vita az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a jövő évre kötelező minimálbérről, a kormányzat már nyilvánosságra hozta azt a szándékát, hogy a létminimumhoz kötött, három szintű minimálbért javasol a tárgyalásokra.

Gazdaság

Európai minimálbérvita

Az új uniós tagállamokból érkező munkavállalók visszaszorítása érdekében Németországban és Ausztriában is napirendre került a minimálbér bevezetése, amelyet - bár aligha mondható piackonformnak - a tagállamok többségében alkalmaznak.

MTI Karrier

21 ezer forinttal nő a minimálbér nettó értéke

A minimálbér nettó értékének növekedése 2002 és 2006 között várhatóan több mint 21 ezer forint lesz - mondta Gúr Nándor, az MSZP-frakció Munka világa munkacsoportjának tagja kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Gyurcsány: magasabb legyen a minimálbér a létminimumnál!

A kormány azt javasolja az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak, hogy a közszférában a jövedelmek reálértékének növekedése érje el a gazdasági növekedés ütemét – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt az Országgyűlésben.

MTI Itthon

Továbbra sincs megegyezés a minimálbérről

Nem sikerült a minimálbér emelésére vonatkozó közös álláspontot kialakítani pénteken sem az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói és munkaadói oldalának, a hetekkel ezelőtt megkezdett tárgyalást ezért tovább folytatják.

MTI Gazdaság

Bértarifa és szakmai minimálbér az építőiparban

Az építőipar nyolc szakmai érdekképviselete kezdeményezi a szakmai bértarifa és minimálbér legkésőbb 2006. január 1-i bevezetését, s ebben a kormány támogatására is számítanak - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

MTI Gazdaság

Az évkezdettől nő a minimálbér

Nem lehetkevesebbet fizetni január 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak 57.000 forintnál. Az összeg már közelít az átlagkereset ötven százalékához.

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Lehetetlen küldetésnek tűnik a Mission: Impossible forgatása Olaszországban

Lehetetlen küldetésnek tűnik a Mission: Impossible forgatása Olaszországban