szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai piacon a kedvezőtlen folyamatok tovább élnek. A forint árfolyama a vezető devizákhoz mérten esik, az állampapír piaci hozamok emelkednek, így a külföldi befektetők forint alapon elérhető nyeresége egyre kedvezőtlenebb képet mutat, de ma még kivárnak.

Továbbra sem kedvező a környezet a forint alapú befektetésekhez. Jelentős tőkekiáramlás továbbra sincs, de ez csak annak köszönhető, hogy a feltörekvő piacok világviszonylatban jól teljesítenek ismét. A távol-keleti és az eurázsiai térség ismét erőre kapott, de a kelet-európai befektetési környezet is kedvezőnek tekinthető. A hazai piaci viszonyok közepette ez csak a részvénypiacon hozott némi emelkedést, de a kötvények hozamai tovább emelkedtek.

A kormány a költségvetés hiányszámait a megszokottól eltérően közli, ami nagyfokú bizonytalanságot eredményez, súlyosbítva ezzel a választások miatt kialakult egyébként is nehezen elemezhető helyzetet. A mai állapotok közt nem látunk jó lehetőségeket a hazai piacon, így nem marad más, mint a kivárás. Ez vonatkozik a devizapozíciókra is, hiszen a mai forintárfolyam mellett nem tanácsos idegen devizára váltani befektetéseinket.

Devizapiac. Az EUR/USD keresztárfolyam – egy kisebb kitérő után – visszatért az 1,22 szint alá, tehát jelentős változás nem történt.

Bár február vége óta a dollár gyengülésének lehetünk szemtanúi, ez a gyengülés még nem drámai mértékű és rövid – egy hetes – időtávon inkább átmeneti erősödés várható. Itt euróra váltani a befektetéseinket 1,21-es keresztárfolyamnál célszerű és az így kapott eurót távol-kelet, illetve eurázsiai értékpapírokba célszerű befektetni ismét.


Ami a forint árfolyamát illeti, meglehetősen pesszimista piacon gyengülést láthatunk, ami annak tudható be, hogy a makrogazdasági gondok (hiány, egyensúly) mellett a politikai kockázatok is jelentős mértékben növekedtek azzal, hogy a választási kampány során elhangzó programok egyike sem foglalkozik a gazdasági folyamatok helyes útra való terelésével, így nem feltétlenül biztosított, hogy a költségvetési számok teljesüljenek 2006-ban.

Ma az mondható el, hogy a forintot érdemes eladni euró ellenében, de csak a 265-ös EUR/HUF szintnél erősebb forintárfolyam esetén. Itt is a távol-kelet és az eurázsiai térség lehet a befektetési célpont.


Még nincs itt az ideje a hosszabb futamidők vételének (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A hazai kötvénypiac – igazodva a nemzetközi trendekhez – nem igazán örvendeztette meg a befektetőket. A hozamok emelkedtek a hozamgörbe teljes hosszán, kivéve a legrövidebb futamidőket.
Az egy hónappal ezelőtti – éves mélypontot jelentő – szinthez mérten 40-50 bázispontos hozamemelkedés nem drámai szintű, de a hosszabb futamidők esetén már jelentős veszteségeket okoz a befektetőknek.

A rövid lejáratok (egy évnél rövidebb futamidők) hozamai nem változtak, így tartásuk nem jelentett különösebb kockázatot. A továbbiakra nézve azt látjuk, hogy még mindig nincs itt az ideje a hosszabb futamidők vételének, így továbbra is az éven belüli lejáratok vételét javasoljuk, mint a kivárás megfelelő eszközét.

Részvény piac. Egyedül a részvénypiac tudott felmutatni pozitív teljesítményt, mivel a csütörtöki nagy emelkedés pozitív irányba mozdította ki a korábban egyre beszűkültebb szintek közt mozgó indexet. Technikai megközelítésben nem látható különösebb akadálya a további emelkedésnek, hacsak az nem, hogy a hazai piac általános megítélése az utóbbi időben látványosan romlik. A forgalmi adatok is az emelkedés irányába mutatnak, mivel a növekvő indexérték növekvő forgalom mellett következett be.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy közben a forint árfolyama jelentősen gyengült a vezető devizákkal szemben, így a külföldi befektetők hazai devizában mérhető hozama jelentősen alacsonyabb, mint a BÉT részvények árainak emelkedése. Ezen körülmények között ajánlásunk nem változott, mivel a bizonytalanság fokozódott az utóbbi időben és mérséklődése a jövő héten sem várható. Ajánlásunk tehát ezúttal: a kivárás!

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- vétel: max. 1 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték