szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát, és a szükséges reformok nem látszanak - írja a Dow Jones hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond nyilatkozatát idézve.

A forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei: sem a közvélemény, sem az intézkedések előkészítése - idézte Járai Zsigmond jegybankelnököt a Dow Jones hírügynökség.

"A politikusok szemlátomást elefántcsonttoronyban élnek, nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, nem is értik" - idézte a bankelnök szavait a Dow Jones.

Járai Zsigmond a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában. A költségvetés kritikus helyzete a kulcs - tette hozzá az MNB elnöke a Dow Jones szerint. 

Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie - mondta Járai.

A jegybank elnöke szerint a deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen, a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni. A költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz.

A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan - idézte Járait a hírügynökség, amely szerint a jegybankelnök ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyengült a forint a bankközin

A forint alacsony fogalomban gyengült a bankközi devizapiacon csütörtökön. Az euróval fél négy tájban 267,10/20 forinton kereskedtek, több, mint két forinttal drágábban a szerdai 264,80/265,00 forintnál.

MTI Gazdaság

Járai: gazdasági káosz fenyeget

Az ikerdeficit miatt a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet - jelentette ki Járai Zsigmond szerdán Egerben.

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését