szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Éves szinten együttesen 3,1 százalékosra gyorsult az infláció a legfejlettebb országokat tömörítő OECD tagországaiban májusban. A szervezet szerint a havi drágulás 0,4 százalékos volt a nevezett hónapban, elmaradva az április 0,7 százaléktól, de akkor még az éves szintű infláció 2,7 százalékot ért el.

Az inflációt elsősorban a nyersanyagárak és az élelmiszerárak emelkedése fűti, ezek figyelembevétele nélkül a májusi éves infláció az OECD-ben 2 százaléknak felelt meg az április 1,9 százalék után.

Az országcsoportban az infláció éllovasává vált az Egyesült Államok a májusi éves szintű 4,2 százalékos áremelkedéssel (áprilisban még 3,5 százalékos volt), a legmérsékeltebb drágulást ekkor Japánban mérték: éves szinten 0,6 százalékost.

Legutóbb éves szinten magasabb inflációs ütemet tavaly szeptemberben számoltak az OECD szakemberei, 3,3 százalékost. A májussal zárult 12 hónap alatt az energiaárak 16,5 százalékkal emelkedtek OECD-szinten.

Az elmúlt évben az OECD-országcsoport inflációja 2 százalékos volt, erre az évre egyelőre 2,2 százalékot jósol a szervezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hat százalékos infláció, kamatemelés még júniusban

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az idén, de legkésőbb "valamikor jövőre" 6 százalékra vagy még magasabbra gyorsul vissza az éves összevetésű infláció, és akár még júniusban jegybanki kamatemelés várható.

hvg.hu Gazdaság

Már most magasabb az infláció

Májusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,0 százalék volt, 2005. májushoz viszonyítva pedig 2,8 százalékkal növekedtek az árak - tette közzé a KSH. Idén, az első öt hónapban, átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Szembeszállt a NER-rel az ellenzék Egerben, leváltják a színházigazgatót

Szembeszállt a NER-rel az ellenzék Egerben, leváltják a színházigazgatót

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak