szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió tilalmat rendelt el mindenfajta ciprusi hús, élőállat és tejtermék kivitelére, száj- és körömfájás járvány miatt.

Az Európai Bizottság keddi közlése szerint Ciprust magas kockázatú térségnek minősítették, ami azt jelenti, hogy onnan sem élőállatot, sem állati terméket nem lehet exportálni az EU-ba. Néhány termék, köztük a sziget ismert sajtfélesége, a hallumi sajt exportálható, a burgonyával és a citrusfélékkel egyetemben. A ciprusi hallumi kivitel 29 millió eurót tett ki tavaly.

Cipruson, a sziget déli részén legalább két juhtenyésztő farmon erősítették meg a fertőzés tényét , és rendeltek el 10 falvat érintően mintegy 3 kilométeres körzetben karantént, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet.

Philip Tod, az unió egészségügyi biztosának szóvivője azt is bejelentette, hogy Nagy-Britanniából viszont felújíthatják a hús, és a tejtermék kivitelt, viszont az élőállat exportra vonatkozó tilalom fennmarad. A döntés oka az, hogy szeptember óta újabb megbetegedést nem észleltek. A hús kiviteli tilalom enyhítése alól kivételt jelent továbbra is a magas kockázatú dél-angliai Surrey tartomány, ahol az év elején a száj-és körömfájás járvány kitört.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!