Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3eec0c14-38da-4075-be76-88d194362f29","c_author":"Hamvay Péter","category":"itthon","description":"A Tisza Szigetek további aktivizálása a célja a Második hullám nevű projektnek, a májusi akció során helyi akciót szerveznek szigetek, új tagokat vonnak be a munkába – értesült lapunk.","shortLead":"A Tisza Szigetek további aktivizálása a célja a Második hullám nevű projektnek, a májusi akció során helyi...","id":"20250425_tisza-szigetek-masodik-hullam-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3eec0c14-38da-4075-be76-88d194362f29.jpg","index":0,"item":"1cab3b97-41bd-4da5-a2b3-bbe123ae8f42","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_tisza-szigetek-masodik-hullam-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 04:18","title":"Indul a Tisza Szigetek második hulláma","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Még a legoptimistább mércével mérve is Trump miatt tartós károk érték Amerika intézményeit, szövetségeit és erkölcsi pozícióit. De ha útját állják a befektetők, a polgárok vagy a bíróságok, alighanem még nagyobb dühvel ront rá az intézményekre – írja az amerikai elnök első száz napját értékelve a brit lap.","shortLead":"Még a legoptimistább mércével mérve is Trump miatt tartós károk érték Amerika intézményeit, szövetségeit és erkölcsi...","id":"20250425_Economist-vezercikk-trump-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376.jpg","index":0,"item":"84e404d4-409c-4f3f-beef-05f8b78c3520","keywords":null,"link":"/360/20250425_Economist-vezercikk-trump-lapszemle","timestamp":"2025. április. 25. 07:30","title":"Economist-vezércikk: Trump forradalmár, de vajon sikert arat?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8b2f5c71-ff32-4303-bb63-75d82d58df8b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az orosz elnök és az izraeli államfő kifejezték részvétüket, de a szertartáson nem vesznek részt a Szent Péter-bazilikában. ","shortLead":"Az orosz elnök és az izraeli államfő kifejezték részvétüket, de a szertartáson nem vesznek részt a Szent...","id":"20250425_ferenc-pap-putyin-netanjahu-orban-karoly-vilmos-herceg-trump-temetes-roma","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b2f5c71-ff32-4303-bb63-75d82d58df8b.jpg","index":0,"item":"0bc1c1d9-1cce-4d4c-8845-4071eea0ffa7","keywords":null,"link":"/elet/20250425_ferenc-pap-putyin-netanjahu-orban-karoly-vilmos-herceg-trump-temetes-roma","timestamp":"2025. április. 25. 15:10","title":"Putyin és Netanjahu kihagyják Ferenc pápa temetését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64339147-8d8e-4166-bba3-49e06f41cfe2","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A lap szerint Kovács Gergely megkereste Magyar Pétert, de a Tisza elnöke nem kért a koordinációból.","shortLead":"A lap szerint Kovács Gergely megkereste Magyar Pétert, de a Tisza elnöke nem kért a koordinációból.","id":"20250426_Magyar-Hang-nem-lesz-Kutya-Part-Tisza-egyuttmukodes-onalloan-indul-az-MKKP","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64339147-8d8e-4166-bba3-49e06f41cfe2.jpg","index":0,"item":"521d063d-961e-4620-8dd6-eda62c81661d","keywords":null,"link":"/itthon/20250426_Magyar-Hang-nem-lesz-Kutya-Part-Tisza-egyuttmukodes-onalloan-indul-az-MKKP","timestamp":"2025. április. 26. 15:23","title":"Magyar Hang: nem lesz Kutya Párt - Tisza együttműködés, önállóan indulnak jövőre a kétfarkúak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e3d174bd-9ebb-40c0-b128-804f751550d4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Samsung áprilisról május közepére tolhatta el a Galaxy S25 Edge mobilja bemutatóját, és úgy hírlik, először tényleg csak a távol-keleti piacon lehet majd megvenni.","shortLead":"A Samsung áprilisról május közepére tolhatta el a Galaxy S25 Edge mobilja bemutatóját, és úgy hírlik, először tényleg...","id":"20250425_samsung-galaxy-s25-edge-okostelefon-bemutato-datum","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3d174bd-9ebb-40c0-b128-804f751550d4.jpg","index":0,"item":"a39aac2d-2060-4a3c-adfc-5cec1a824405","keywords":null,"link":"/tudomany/20250425_samsung-galaxy-s25-edge-okostelefon-bemutato-datum","timestamp":"2025. április. 25. 10:02","title":"Késik a Samsung legvékonyabb mobilja: ezt lehet most tudni a Galaxy S25 Edge-ről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5677f484-0b59-40af-a092-6191b8dc25f9","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Május 8-án lesz a Magyar Fagylalt Napja.","shortLead":"Május 8-án lesz a Magyar Fagylalt Napja.","id":"20250426_Hamarosan-felaron-fagyizhatunk-egy-napig","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5677f484-0b59-40af-a092-6191b8dc25f9.jpg","index":0,"item":"0a8cf22a-c730-4deb-8d86-0dbfc6f38056","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250426_Hamarosan-felaron-fagyizhatunk-egy-napig","timestamp":"2025. április. 26. 18:12","title":"Hamarosan féláron fagyizhatunk egy napig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f410cc7-fa32-4a58-bd7c-08fdd02a037e","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Több száz épület dőlt romba.","shortLead":"Több száz épület dőlt romba.","id":"20250426_Nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-Ecuadort-sokan-megserultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f410cc7-fa32-4a58-bd7c-08fdd02a037e.jpg","index":0,"item":"38820b8b-0059-45b9-8a53-70b1d0a16f72","keywords":null,"link":"/vilag/20250426_Nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-Ecuadort-sokan-megserultek","timestamp":"2025. április. 26. 14:59","title":"Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort, sokan megsérültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf9b4104-f815-405c-8625-a6145f04735f","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Korábban bizonytalan volt, hogy Kijev bombázása miatt el tud-e menni.","shortLead":"Korábban bizonytalan volt, hogy Kijev bombázása miatt el tud-e menni.","id":"20250426_Zelenszkij-is-megerkezett-Romaba-a-papa-temetesere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf9b4104-f815-405c-8625-a6145f04735f.jpg","index":0,"item":"96e98448-b2bf-468b-b95b-af002a30cbba","keywords":null,"link":"/elet/20250426_Zelenszkij-is-megerkezett-Romaba-a-papa-temetesere","timestamp":"2025. április. 26. 08:11","title":"Zelenszkij is megérkezett Rómába a pápa temetésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.
Nem is akart soha mást, mint főzni. Jót főzni. Élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor elöször beszabadult egy nyugat-németországi hipermarketbe, ahol végeláthatatlan hosszúságú polcokon sorakoztak a többnyire ismeretlen fűszerek. Atyavilág, mit tudna ezekből kihozni! Jeles eredménnyel végezte a szakiskolát, majd a Novotel Szállóba került kezdő szakácsnak. Három évig ott tanulta a szakmát ,míg elég érettnek gondolta magát ahhoz, hogy a saját útját járja. Az első állomás a Váci utcai Pilsner Urquell étterem volt, ahol hamarosan konyhafőnök lett. A Belvárosból pártolt át az újpalotai vendéglőbe szakácsnak , két év múlva itt is konyhafőnökké avanzsált. A 34 éves fiatalember a kollégák és a hálás vendégek biztatására kezdett versenyezni.A szakmai megmérettetéseken sikeresnek bizonyult. Azzal tudott nyerni, hogy a legegyszerűbb ételeket is olyan dekoratív összeállításban tette a tányérra, mintha abból a bizonyos németországi boltból válogatta volna a hozzávalókat. Pedig lehet, hogy a versenymű „csak” egy paprikás csirke volt. Igaz, teljesen másként nézett ki, mint ahogyan megszoktuk . Az íz viszont a régi volt, ahogyan megszerettük. Gasztronómiai ötleteivel csak annyira rugaszkodik el az ismert receptektől, hogy az eredeti étel-élmény azonosítható, az újdonság pedig élvezhető legyen. Ennek a képességének köszönhetően nyerte sorra az aranyérmeket 2000-től az országos szakmai versenyeken. 2005-ben pedig aranyérmet szerzett a legrangosabb külföldin, a báseli világkupán, ami után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kerettagnak választotta a nemzeti szakácsválogatottba. A csapattal 2006-ben ezüstérmes lett Luxemburgban.
A gasztronómiai szakma olimpiáit azonos esztendőben rendezik a sportolókéval. Az idén Erfurt ad otthont a szakácsok nemzetközi versenyének, amelyen már nemcsak a svájciakkal, kanadaiakkal – a korábbi olimpiák győzteseivel – kell összemérniük tudásukat a magyaroknak. Hanem az olyan gasztronómiai nagyhatalmakkal, mint az olaszok és a franciák, valamint a feltörekvő, új ízeikkel világhódító távol-keleti ínyesmesterekkel. Doppingnak elég a tudat, hogy húsz évvel ezelőtt éppen itt nyertek utoljára a magyarok szakácsolimpiát… Amikor az étteremben dolgozik, és az étlapon kivül rendelhető, a séf napi ajánlatát kérő vendégeknek főz, tulajdonképpen akkor is az olimpiára készül. De csapatban dolgozni, és ételekkel versenyezni nem egyenlő azzal, hogy egymás mellett aprítják a hagymát a legények. Olyan összehangolt együttes munkára van szükség, amelyben szemvillanásból értik egymást a kollégák – a magyaros temperamentumú problémamegoldást a nemzetközi zsűri pontlevonással honorálja. Az olimpiai verseny a’la carte rendszerben zajlik, és nem tudni, hogy egyszerre hány vendégnek, és mikor szottyan kedve arra, hogy megkóstolja a magyar csapat ételeit.
A sikeres nyugat-európai szakácsválogatottak már régen „kifőzték” a felkészülés leghatékonyabb módját: az olimpia előtt fél évvel egy konyha-laboratóriumba vonulnak a kerettagok, és az az egyetlen dolguk, hogy ételeket kreáljanak, fejben és a tűzhely mellett is. Nálunk ez másképpen van: a nemzeti válogatott havonta egyszer-kétszer tréningezik. Több szakember gondolja úgy, hogy csupán a versenytapasztalatok hiánya az oka annak, hogy a magyarok már két évtizede nem kapták meg az aranyérmet. Véleményüket a külföldi zsűritagokéra alapozzák, akik legutóbb Luxemburgban csodálkoztak, hogy ilyen kevés gyakorlással is ezüstérmet szereztek a magyarok. Ebből okulva a válogatott három tagja, akik ennél többre vágynak (Mógor Attila és a balatonkenesei Marina Port konyháját vezető Rupech László,valamint a Szent György fogadóban konyhafőnök Adamek Balázs) egy éve közösen főznek a Qui cosi nevű gasztronómiai társaságban. Exkluzív, 25-35 személyes borvacsorákat prezentálnak igényes vendégeknek. A nyolcfogásos menüsor sok alapanyagát külföldről hozatják. Mást ne említsünk,egy előétel például ilyen: zsályás fácánpástétom pácolt fürjtojással, kecskesajt habbal, sütőtök szirmocskákkal.
Akik Mógor Attila kezéből, vagyis főztjéből esznek, főként a nemes alapanyagok egyszerű, eredeti ízeit értékelik. A tányéron minden az, ahogyan hívják, és aminek látszik. Szívesen készít különlegességeket is szürkemarhából, szarvasgombából, nyelvhalból, és az étlap választékával igazodik az aktuális szezon gyümölcs-zöldség kínálatához. Az év eleje nem bővelkedik friss alapanyagokban, ezért az éttermi szakács is azzal főz, mint az otthoni: ami éppen kinálkozik a piacon.
Olimpikon receptek
Az olimpiai felkészülés része az a sütőtök is, ami úgy rímel a nyári rokonnal, hogy friss kaporból készült szószban tálalja. Mógor Attila azt mondja, elkészítéséhez amatörök is bátran hozzáláthatnak, mert nem bonyolult étel az, ami előbb született meg, mint a neve. Addig is hívjuk sütőtök főzeléknek.
Csirkeaprólékból elkészítjük az alaplevet, valamint friss kaporból a vajjal, tejszínnel, tejföllel sűrített mártást. A megsütött tökből mogyoróvájóval kis gömböket kaparunk ki, adagonként nyolcat számolhatunk. (Ha nincs ilyen konyhai segédeszközünk, és a fagylaltos kanalat túl nagynak találjuk, akkor kis kockákat vágunk.) Ezután ledaráljuk az alapléből kimentett csirkehús darabkákat, a masszát sóval, borssal, tojásfehérjével, egy kevés bazsalikommal ízesítjük – hogy ne vigye el a kapor frissességét -, és az ebből készült galuskákat kifőzzük egy fazék vízben. Ez lesz a kapormártásba ültetett sütőtök golyócskák mellett az étel feltétje, betétje és dísze is egyben. Ezután a séf desszertként aszalt szilva felfújtat ajánl rosé habbal, de megfelel a célnak minden aszalt gyümölcs, ezeknek szintén most van a szezonja. Ehhez a mag nélküli szilvadarabkákat szilvalekvárral felfőzi, majd belekeveri egy piskótatészta nyers masszájába. Olvasztott vajat tesz hozzá, majd egy vajjal megkent, és édes morzsával (morzsára tört édes keksz) megszórt tortaformában – kuglófsütő vagy muffin is jó -160 fokos sütőben bő félóra alatt megsüti. A rosé hab egyszerűbb, mint gondolnánk: habszifonba egy rész rosé bort és egy rész tejszínt teszünk, utána becsavarjuk a patront. Akinek még ez sem elég, az gyömbérlekvárt kínálhat a desszerthez. Vagy boltban kaphatót, vagy saját kreálmányát : a cukorszirupba friss gyömbért kell reszelni, és máris azt lehet mondani, új dimenzióba kerültek az ízek.
Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.
Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.
A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.
Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.
Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.
Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?
A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.
A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.