Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0ed24ebf-2ae0-4094-a135-51580ea5193e","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Elpusztíthatatlan – üzeni az egyik legismertebb szatirikus lap címoldala. ","shortLead":"Elpusztíthatatlan – üzeni az egyik legismertebb szatirikus lap címoldala. ","id":"20250106_Charlie-Hebdo-terrortamadas-10-ev-evfordulo-kulonkiadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0ed24ebf-2ae0-4094-a135-51580ea5193e.jpg","index":0,"item":"99cafc83-418f-4734-882c-cbf1fb982d63","keywords":null,"link":"/kultura/20250106_Charlie-Hebdo-terrortamadas-10-ev-evfordulo-kulonkiadas","timestamp":"2025. január. 06. 10:52","title":"Különkiadással jelentkezik a Charlie Hebdo a terrortámadás 10. évfordulóján","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38d1c85b-ae2c-45a7-b626-53c67db1390b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az aláírásokkal trükközhettek.","shortLead":"Az aláírásokkal trükközhettek.","id":"20250106_atlatszo-fidesz-szentes-kepviselo-vademeles-valasztasi-csalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38d1c85b-ae2c-45a7-b626-53c67db1390b.jpg","index":0,"item":"d0a5a5f1-a851-4c83-af6d-9aba0bfe8010","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_atlatszo-fidesz-szentes-kepviselo-vademeles-valasztasi-csalas","timestamp":"2025. január. 06. 10:32","title":"Átlátszó: Választási csalás miatt emeltek vádat a Fidesz egyik szentesi képviselője ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"543d49f4-988f-4766-a42c-b83851de24f1","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Radikális állatvédők rendhagyó módját választották a figyelemfelhívásnak, de csak az üveglapot sikerült összepiszkítaniuk.","shortLead":"Radikális állatvédők rendhagyó módját választották a figyelemfelhívásnak, de csak az üveglapot sikerült...","id":"20250107_Olasz-allatvedok-tragyaval-probaltak-osszekenni-egy-Picasso-festmenyt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/543d49f4-988f-4766-a42c-b83851de24f1.jpg","index":0,"item":"795ca224-2b85-4a45-9d5b-53b682b9b0b3","keywords":null,"link":"/kultura/20250107_Olasz-allatvedok-tragyaval-probaltak-osszekenni-egy-Picasso-festmenyt","timestamp":"2025. január. 07. 17:59","title":"Olasz állatvédők trágyával próbáltak összekenni egy Picasso-festményt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3e64c2ef-5bd1-495f-b700-9fa229884bbd","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Addig marad kormányfő, amíg meg nem találják az utódját a Liberális Párt élére.","shortLead":"Addig marad kormányfő, amíg meg nem találják az utódját a Liberális Párt élére.","id":"20250106_justin-trudeau-lemondott-partelnok-miniszterelnok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3e64c2ef-5bd1-495f-b700-9fa229884bbd.jpg","index":0,"item":"4bb13cb7-85ad-4d15-90aa-d5cda28e56aa","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_justin-trudeau-lemondott-partelnok-miniszterelnok","timestamp":"2025. január. 06. 17:30","title":"Justin Trudeau lemondott a kormánypárt éléről, de még marad Kanada miniszterelnöke","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c697e0cc-094f-44b7-b703-246f5aef36aa","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Azt az egy hidrogénhajtású buszt Csepelen és Szigetszentmiklóson használnák.","shortLead":"Azt az egy hidrogénhajtású buszt Csepelen és Szigetszentmiklóson használnák.","id":"20250106_hidrogenbusz-dizelbusz-mav-csepel-szigetszentmiklos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c697e0cc-094f-44b7-b703-246f5aef36aa.jpg","index":0,"item":"43bca71c-4b56-4228-b568-05049a0e0fff","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_hidrogenbusz-dizelbusz-mav-csepel-szigetszentmiklos","timestamp":"2025. január. 06. 14:33","title":"1, azaz egy hidrogénhajtású buszt venne a MÁV – 131 dízelbusz mellett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfe9c682-da0c-436a-8881-54dfe24c86bc","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A párja végignézte, ahogy az állat rátámad a fiatal lányra. ","shortLead":"A párja végignézte, ahogy az állat rátámad a fiatal lányra. ","id":"20250106_Bepanikolt-elefant-spanyol-turista-megol-Thaifold","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfe9c682-da0c-436a-8881-54dfe24c86bc.jpg","index":0,"item":"50a2d165-65d1-4d83-b47c-6aead87f1532","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Bepanikolt-elefant-spanyol-turista-megol-Thaifold","timestamp":"2025. január. 06. 15:47","title":"Bepánikolt elefánt ölt meg egy spanyol turistát Thaiföldön","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86718ff8-9844-4cfc-a256-4a09e84ff3ea","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Újfajta akkumulátort fejleszt az Apple, ami nagyobb üzemidővel és hosszabb élettartammal kecsegtet. Először 2026-ban találkozhat vele a közönség.","shortLead":"Újfajta akkumulátort fejleszt az Apple, ami nagyobb üzemidővel és hosszabb élettartammal kecsegtet. Először 2026-ban...","id":"20250106_apple-iphone-18-akkumulatora-szilicium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86718ff8-9844-4cfc-a256-4a09e84ff3ea.jpg","index":0,"item":"a709e224-0fb0-45b4-9c36-f184e308aa28","keywords":null,"link":"/tudomany/20250106_apple-iphone-18-akkumulatora-szilicium","timestamp":"2025. január. 06. 12:03","title":"Olyan akkumulátor kerülhet az iPhone 18-ba, amire eddig nem volt példa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c1fe8444-ed1c-4b15-bd5f-6c131bbcddcc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a hideg levegőn, nem árt, ha tart magánál zsebkendőt. Persze csak akkor lesz rá szükség, ha a szervezete megfelelően teszi a dolgát.","shortLead":"Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a hideg levegőn, nem árt, ha tart magánál zsebkendőt. Persze csak akkor lesz rá...","id":"20250106_orrfolyas-hideg-zsebkendo-megfazas-orrfujas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c1fe8444-ed1c-4b15-bd5f-6c131bbcddcc.jpg","index":0,"item":"30b99f73-7fe6-4686-8733-856adee23b6d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250106_orrfolyas-hideg-zsebkendo-megfazas-orrfujas","timestamp":"2025. január. 06. 08:03","title":"De miért folyik az orrunk a hidegben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.
Nem is akart soha mást, mint főzni. Jót főzni. Élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor elöször beszabadult egy nyugat-németországi hipermarketbe, ahol végeláthatatlan hosszúságú polcokon sorakoztak a többnyire ismeretlen fűszerek. Atyavilág, mit tudna ezekből kihozni! Jeles eredménnyel végezte a szakiskolát, majd a Novotel Szállóba került kezdő szakácsnak. Három évig ott tanulta a szakmát ,míg elég érettnek gondolta magát ahhoz, hogy a saját útját járja. Az első állomás a Váci utcai Pilsner Urquell étterem volt, ahol hamarosan konyhafőnök lett. A Belvárosból pártolt át az újpalotai vendéglőbe szakácsnak , két év múlva itt is konyhafőnökké avanzsált. A 34 éves fiatalember a kollégák és a hálás vendégek biztatására kezdett versenyezni.A szakmai megmérettetéseken sikeresnek bizonyult. Azzal tudott nyerni, hogy a legegyszerűbb ételeket is olyan dekoratív összeállításban tette a tányérra, mintha abból a bizonyos németországi boltból válogatta volna a hozzávalókat. Pedig lehet, hogy a versenymű „csak” egy paprikás csirke volt. Igaz, teljesen másként nézett ki, mint ahogyan megszoktuk . Az íz viszont a régi volt, ahogyan megszerettük. Gasztronómiai ötleteivel csak annyira rugaszkodik el az ismert receptektől, hogy az eredeti étel-élmény azonosítható, az újdonság pedig élvezhető legyen. Ennek a képességének köszönhetően nyerte sorra az aranyérmeket 2000-től az országos szakmai versenyeken. 2005-ben pedig aranyérmet szerzett a legrangosabb külföldin, a báseli világkupán, ami után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kerettagnak választotta a nemzeti szakácsválogatottba. A csapattal 2006-ben ezüstérmes lett Luxemburgban.
A gasztronómiai szakma olimpiáit azonos esztendőben rendezik a sportolókéval. Az idén Erfurt ad otthont a szakácsok nemzetközi versenyének, amelyen már nemcsak a svájciakkal, kanadaiakkal – a korábbi olimpiák győzteseivel – kell összemérniük tudásukat a magyaroknak. Hanem az olyan gasztronómiai nagyhatalmakkal, mint az olaszok és a franciák, valamint a feltörekvő, új ízeikkel világhódító távol-keleti ínyesmesterekkel. Doppingnak elég a tudat, hogy húsz évvel ezelőtt éppen itt nyertek utoljára a magyarok szakácsolimpiát… Amikor az étteremben dolgozik, és az étlapon kivül rendelhető, a séf napi ajánlatát kérő vendégeknek főz, tulajdonképpen akkor is az olimpiára készül. De csapatban dolgozni, és ételekkel versenyezni nem egyenlő azzal, hogy egymás mellett aprítják a hagymát a legények. Olyan összehangolt együttes munkára van szükség, amelyben szemvillanásból értik egymást a kollégák – a magyaros temperamentumú problémamegoldást a nemzetközi zsűri pontlevonással honorálja. Az olimpiai verseny a’la carte rendszerben zajlik, és nem tudni, hogy egyszerre hány vendégnek, és mikor szottyan kedve arra, hogy megkóstolja a magyar csapat ételeit.
A sikeres nyugat-európai szakácsválogatottak már régen „kifőzték” a felkészülés leghatékonyabb módját: az olimpia előtt fél évvel egy konyha-laboratóriumba vonulnak a kerettagok, és az az egyetlen dolguk, hogy ételeket kreáljanak, fejben és a tűzhely mellett is. Nálunk ez másképpen van: a nemzeti válogatott havonta egyszer-kétszer tréningezik. Több szakember gondolja úgy, hogy csupán a versenytapasztalatok hiánya az oka annak, hogy a magyarok már két évtizede nem kapták meg az aranyérmet. Véleményüket a külföldi zsűritagokéra alapozzák, akik legutóbb Luxemburgban csodálkoztak, hogy ilyen kevés gyakorlással is ezüstérmet szereztek a magyarok. Ebből okulva a válogatott három tagja, akik ennél többre vágynak (Mógor Attila és a balatonkenesei Marina Port konyháját vezető Rupech László,valamint a Szent György fogadóban konyhafőnök Adamek Balázs) egy éve közösen főznek a Qui cosi nevű gasztronómiai társaságban. Exkluzív, 25-35 személyes borvacsorákat prezentálnak igényes vendégeknek. A nyolcfogásos menüsor sok alapanyagát külföldről hozatják. Mást ne említsünk,egy előétel például ilyen: zsályás fácánpástétom pácolt fürjtojással, kecskesajt habbal, sütőtök szirmocskákkal.
Akik Mógor Attila kezéből, vagyis főztjéből esznek, főként a nemes alapanyagok egyszerű, eredeti ízeit értékelik. A tányéron minden az, ahogyan hívják, és aminek látszik. Szívesen készít különlegességeket is szürkemarhából, szarvasgombából, nyelvhalból, és az étlap választékával igazodik az aktuális szezon gyümölcs-zöldség kínálatához. Az év eleje nem bővelkedik friss alapanyagokban, ezért az éttermi szakács is azzal főz, mint az otthoni: ami éppen kinálkozik a piacon.
Olimpikon receptek
Az olimpiai felkészülés része az a sütőtök is, ami úgy rímel a nyári rokonnal, hogy friss kaporból készült szószban tálalja. Mógor Attila azt mondja, elkészítéséhez amatörök is bátran hozzáláthatnak, mert nem bonyolult étel az, ami előbb született meg, mint a neve. Addig is hívjuk sütőtök főzeléknek.
Csirkeaprólékból elkészítjük az alaplevet, valamint friss kaporból a vajjal, tejszínnel, tejföllel sűrített mártást. A megsütött tökből mogyoróvájóval kis gömböket kaparunk ki, adagonként nyolcat számolhatunk. (Ha nincs ilyen konyhai segédeszközünk, és a fagylaltos kanalat túl nagynak találjuk, akkor kis kockákat vágunk.) Ezután ledaráljuk az alapléből kimentett csirkehús darabkákat, a masszát sóval, borssal, tojásfehérjével, egy kevés bazsalikommal ízesítjük – hogy ne vigye el a kapor frissességét -, és az ebből készült galuskákat kifőzzük egy fazék vízben. Ez lesz a kapormártásba ültetett sütőtök golyócskák mellett az étel feltétje, betétje és dísze is egyben. Ezután a séf desszertként aszalt szilva felfújtat ajánl rosé habbal, de megfelel a célnak minden aszalt gyümölcs, ezeknek szintén most van a szezonja. Ehhez a mag nélküli szilvadarabkákat szilvalekvárral felfőzi, majd belekeveri egy piskótatészta nyers masszájába. Olvasztott vajat tesz hozzá, majd egy vajjal megkent, és édes morzsával (morzsára tört édes keksz) megszórt tortaformában – kuglófsütő vagy muffin is jó -160 fokos sütőben bő félóra alatt megsüti. A rosé hab egyszerűbb, mint gondolnánk: habszifonba egy rész rosé bort és egy rész tejszínt teszünk, utána becsavarjuk a patront. Akinek még ez sem elég, az gyömbérlekvárt kínálhat a desszerthez. Vagy boltban kaphatót, vagy saját kreálmányát : a cukorszirupba friss gyömbért kell reszelni, és máris azt lehet mondani, új dimenzióba kerültek az ízek.
Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.
Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.
A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.
Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.
Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.
Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?
A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.
A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.