szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem romlott meg, sőt minden korábbinál jobb a kapcsolat az orosz Gazprom és az osztrák energiavállalat, az OMV között. A Kommerszant című orosz lap néhány napja a viszony megromlásáról adott hírt, ennek élő cáfolataként tartott csütörtök délután közös sajtóértekezletet Bécsben Alexander Medvegyev, a Gazprom második embere, s Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezetője.

Az apropót a két ország között 1968-ban megkötött első hosszújáratú gázszállítási szerződés negyvenedik évfordulója adta, lehetővé téve, hogy kölcsönösen hangoztassák az orosz gázszállítások megbízhatóságát, s emlékeztessenek a nemrég megkötött újabb 20 éves szerződésre. Medvegyev a híresztelésekkel szemben megerősítette, hogy a Gazprom kitart a baumgarteni gázkereskedést irányító CEGH ( Central European Gas Hub) nevű cég 50 százalékos tulajdona mellett, s szándékában áll növelni gázszállításait az itt vásárló közvetítő kereskedőknek.

A leendő orosz elnök azt mondta, hogy Európának olyan sok szénhidrogénre van szüksége a következő évtizedekben, hogy a Nabucco gázvezetékprojekt és az oroszok által szervezés alatt álló Déli Áramlat nem tekinthető egymás versenytársának. A HVG kérdésére, hogy a Déli Áramlat Magyarországot elhagyva Szlovénia vagy Ausztria felé veszi-e tovább az irányt, Medvegyev azt válaszolta, hogy a két vállalkozásnak nincs köze egymáshoz, Szlovéniában a gázvezeték fut majd, Ausztriában pedig a baumgarteni projekt. Ruttenstorfer ehhez hozzátette, hogy Ausztria várja az oroszok kivitelezhetőségi tanulmányát a Déli Áramlatról, s annak ismeretében döntik majd el, hogy részt akarnak-e venni benne. Hárította az orosz vezető a HVG kérdését, hogy mit szól a Gazprom az OMV-nak a magyar MOL megszerzésére irányuló törekvéseihez. „Ez belügy, mi nem szólunk bele, olyan kérdés, mintha más szép menyasszonya  felől érdeklődnénk” – így Medvegyev.


Földvári Zsuzsa
Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az OMV javaslatokat tesz a Mol igazgatótanácsa ellenében

Az osztrák OMV olajipari vállalat, amely a Mol legnagyobb részvényese, javaslatokat tesz a magyar cég részvényesi "érdekei kiterjedtebb érvényesítésére", szemben a Mol igazgatótanácsának befolyásával. Az osztrák társaság ezt éves jelentésében fejtette ki. Az OMV javaslatait a Mol április 24-én tartandó éves közgyűlése elé terjeszti.

Cégvilág

Az OMV-é a Mol egyötöde.

Az osztrák OMV AG öt leányvállalatán keresztül 20,26 százalékkal rendelkezik a 109,7 milliárd forint jegyzett tőkéjű...

Hét nap gazdaság

Az OMV folytatja

Hivatalosan is bejelentette a Mollal való összefonódási szándékát az osztrák OMV az Európai Bizottságnak (EB), amely...

Gazdaság

A Mol szerint az OMV potenciális vevőként és versenytársként bírál

Az osztrák OMV-nak a Mol és a CEZ ipari együttműködési és közös vállalkozási megállapodását érintő kritikájából a Mol megszerzésére irányuló szándék cseng ki, az OMV nem tud elvonatkoztatni bekebelezési vágyától és versenytársi alapállásától - mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója.

MTI Gazdaság

Az OMV száz benzinkutat elad az év végéig

Az OMV osztrák kőolaj- és gázipari csoport hétfőn bejelentette, hogy ausztriai benzintöltő állomásai közül az idei év végéig mintegy százat elad a költségek és a hatékonyság optimalizálása céljából: ebből 50 saját OMV-benzinkút, 50 pedig Avanti-töltőállomás.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Román pénzből vásárolná fel az OMV a Molt?

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatnak veti alá az OMV előzetes bejelentését arról, hogy szándékában áll ajánlatot tenni a Molra – jelentette a Reuters hírügynökség. Az osztrák cégnek körmére ég az ügylet, mert jelenlegi jó pénzügyi eredményei nem hatékonyságának, hanem főleg romániai üzleteinek (egyes vélemények szerint kizsákmányoló tevékenységének) köszönhetőek.