szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezetben májusban minden várakozást meghaladva, ismét átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 3,5 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak előzőleg.

Áprilisban 3,3 százalékos, előtte márciusban is 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, mint most májusban megint: ez az ütem a rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta. A tizenkét havi infláció tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. Eszerint az infláció áprilisi lassulása csak átmeneti jelenség volt, egyszeri fejlemény miatt: egyes tételek, például a társasutazások meredeken olcsóbbodtak a húsvéti ünnepek után, amelyek idén márciusra jutottak.

A múlt héten megjelent, előzetes májusi euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók még meglehetősen semlegesek voltak az EKB kamatpolitikája számára: részben jobbak a vártnál, és folytatódó, habár lassuló gazdasági növekedést jeleztek, jóllehet a lassulás csak a váratlanul erősre sikerült első negyedévhez képest értendő. Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. Németország gazdasági növekedése, éves összehasonlításban, 2,6 százalékra ugrott a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékról. Franciaország teljesítménye 2,2 százalékos éves növekedéssel szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest. Az euróövezetben a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves, és szintén 2,2 százalékos az éves GDP-növekedés. Erről az oldalról tehát az EKB továbbra sem érzi kamatcsökkentés szükségét, miközben az infláció oldalán a növekvő aggodalom átbillentheti a bank hangulatát a kamatemelés felé.

Az EKB igazgatótanácsának német tagja, Axel Weber maga is azt mondta a napokban, hogy nincs lehetőség kamatcsökkentésre, viszont a banknak "nyitva kell tartania az emelés eshetőségét".

Az Európai Bizottság az április végén megjelent tavaszi előrejelzésében 1,7 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedési előrejelzését az euróövezet számára a februárban jósolt 1,8 százalékról. A múlt héten az EU pénzügyi biztosának szóvivője azt mondta, az évi átlagos növekedés 1,7 százaléknál is kevesebb lehet majd, a kőolaj rekordról rekordra emelkedő ára miatt, azonban – tette hozzá – még korai módosítani a hivatalos előrejelzést.

Elemzők óvatos előrejelzései szerint az első negyedévi adatok ugyan váratlanul jók, az éves növekedési ütem szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest azáltal, hogy a negyedéven belül ütem gyorsult, de be kell számítani az enyhe telet, amely nem szezonszerűen segítette a beruházási-építőipari tevékenységet, miközben a lakossági fogyasztás az euróövezet átlagában továbbra is renyhe. Ezért, belső fogyasztói támogatás híján, egész évre a legtöbb elemző ezentúl is a növekedés lassulására számít a fő exportpiacok szűkülése, a kőolaj és a nyersanyagok magas ára és az euró erőssége miatt.

A gyenge fogyasztás ellenére az infláció valóban továbbra is gyors. Ennek főleg külső forrásai vannak: az energia- és az élelmiszerárak. Stagflációs veszély körvonalazódik, vagyis az infláció a gazdasági növekedés viszonylagos lassulása közben és ellenére magas. Ez áll az Európai Központi Bank (EKB) dilemmája mögött, ezért van, hogy az EKB tavaly június óta nem változtatott a 4 százalékos alapkamatán, és a növekvő inflációs aggodalmak ellenére várhatóan júniusban sem mozdul.

Következésképp az EKB az infláció klasszikus belső forrásával, a pénzellátás rekord közeli növekedésével sem tud mit kezdeni. Az euróövezeti M3-as pénzellátás összetevői közül a bankközi hitelezés és a lakossági hitelezés a "nem elsőrendű válság" miatt, illetve a lakossági fogyasztás renyheségével összhangban kissé csökken az év eleje óta – bár áprilisban már megint nőtt –, a vállalati hitelezés azonban hónapról hónapra újabb rekord vagy rekord közeli ütemben emelkedik éves összehasonlításban a legutóbbi adatok szerint is. Az EKB álláspontja szerint ezt azzal kell ellensúlyozni, hogy – amint legutóbb néhány napja a bank elnöke, Jean-Claude Trichet a Brüsszeli Gazdasági Fórumon részletezte – a béremelésnek el kell maradnia mind a termelékenység növekedésétől, mind a fogyasztói árindextől, különben a bank kénytelen lesz a legkeményebb szigort alkalmazni.

Az EKB elnöke pénteken, a spanyol El Economista című lapban megjelent nyilatkozatában újfent megerősítette, hogy a bank "minden lehetségest" meg fog tenni ezentúl is az árstabilitásért és az inflációs várakozások korlátozásáért. Evégett - egy másik újságban, a német Bildben szintén pénteken megjelent nyilatkozatában - ismét azt nevezte az egyik legfontosabbnak, hogy "ne legyenek kiugró bérmegállapodások".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Euróövezet: tovább romlott a gazdasági hangulat

Az euróövezetben áprilisban az átlag szintjén romlott a gazdasági bizakodás, az Európai Bizottság hétfőn megjelent felmérésében az átfogó hangulatmutató 97,1 pontra csökkent a márciusi 99,6 pontról. Februárra 100,2 pont volt ez a mutató.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 3,3 százalékos tizenkét havi infláció áprilisban

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 0,5 százalékos negyedéven belüli, és 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró