szerző:
hvg.hu

A piaci események ismét felgyorsultak; az Európai Központi Bank (EKB) az egyre növekvő árnyomás hatására 25 bázisponttal emelte irányadó kamatát. Elmozdulás mutatkozott a feltörekvő piacokon, de a stagflációs félelmek megmaradtak, amelyek leginkább a részvénypiacokon éreztették hatásukat. Cikkünkből kiderül, milyen befektetésekre érdemes ilyen piaci körülmények között figyelni.

A piac hetekkel ezelőtt még nem számított az európai jegybank lépésére, mivel a növekedési adatok nem támasztották alá a kamatemelés szükségszerűségét. A friss inflációs adatok (PPI, CPI) azonban olyan kényszerítő erővel bírtak, hogy az EKB tovább már nem halogathatta a kamatemelést. Mivel az EKB-nak kizárólag az árstabilitás megteremtése a célja, így a növekedési, vagy a munkaerőpiaci problémákat nem vehette figyelembe a döntés során. Ezzel szemben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed céljai között szerepel az infláción túl a foglalkoztatás, valamint a növekedés támogatása is, ezért az Egyesült Államokban még nem változik a kamatszint.

A meghatározó jelentőségű euró/dollár kimozdult a korábbi – szűkülő – sávjából és ezzel együtt elmozdulást tapasztalhattunk a feltörekvő piacokon is. A részvénypiacok továbbra sem mutatnak kedvező képet, mivel a – fentiekben vázolt helyzetben egyre fokozódó – stagflációs félelmek itt éreztetik leginkább káros hatásukat.

A hazai piaci trend sem különbözik a nemzetközi piaci trendektől; talán csak a forint töretlen erősödése lóg ki valamelyest a sorból. Persze a forint erősödésének is megvan az ésszerű magyarázata.

Devizapiac

Az euró/dollár az EKB kamatemelése után ismét a történelmi csúcsok közelébe került. A korábbi – szűkülő – sávból kitört a jegyzés, így ma biztos, hogy a történelmi csúcsra ér a következő napokban.


Igazából nem is a kamatdöntés lepte meg a piacokat, hanem az, hogy a döntést kommentálva arra a következtetésre juthatunk, hogy az EKB – akár rövid időn belül – ismét emelheti a jegybanki alapkamatot. Miért van erre szükség, amikor a gazdasági növekedés így is gyengül? Mert az olajár, valamint a mezőgazdasági termékek árai folyamatos emelkedést mutatnak. Ez a két termékcsoport a felelős az erősödő inflációért, mivel áremelkedésük fokozatosan szétterjed a gazdaság egészére. Közben az eurózónában felgyorsult a bérkiáramlás, ami közvetetten szintén hozzájárul az infláció emelkedéséhez.

A stagfláció bekövetkezésének valószínűsége tehát tovább emelkedett. Ebből pedig az következik a devizapiaci trendeket illetően, hogy hektikusabbá válik a piac, a feltörekvő piacok devizái gyengülhetnek, miközben a kötvényhozamok és a kamatok emelkedésnek indulnak, olyan országokban is, mint a nem is olyan régen még deflációba süllyedt Japán. Itt viszont a carry-trade tevékenység csökkenő aktivitása, vagy forduló trendje miatt egy nagyobb jenerősödés sem kizárt. Ezek persze hosszabb távú folyamatok, ma még nem láthatók a jelei a trendek változásainak.

Csakúgy, mint a hazai piacon, ahol a forint erősödése töretlen – immár ötödik hónapja. A sáveltörlés, a szlovák korona erősödése, a javuló egyensúlyi adatok, valamint a piacon nagy mennyiségben nyitott opciók mind az erősödés irányába tolták a forintot.A hét elején még egy nagyobb opciót védtek 235 körül, de miután a spekulatív befektetők kiütötték ezt az opciót is – egy átmeneti gyengülés után – ismét csak erősödni tudott a forint. Ebben közrejátszott az EKB kamatemelése is, mivel sokak véleménye szerint az MNB legutóbbi ülésén azért nem változtatott az irányadó kamaton, mert meg akarta várni az EKB döntését. Így most a piac megerősítve érzi az MNB kamatemelését. Megjegyzendő, hogy a másik indok az erős forint lehetett az MNB-kamatdöntés során, így egyáltalán nem vehető biztosra a következő kamatdöntő ülésen az emelés. Sőt, inkább arra hajlunk, hogy ismét változatlan marad a kamatszint.

Ebből az következik, hogy a forint mai szintjei a vezető devizákkal szemben lokális csúcsot fognak jelenteni, így most a forintot érdemes eladni a dollárral, valamint az euróval szemben.

Kötvénypiac (Oldaltörés)


A jegybanki alapkamat-várakozásokkal összhangban változtak a kötvényhozamok a fejlett piacokon; a tízéves amerikai állampapírok hozama 4 százalék alá esett, míg a tízéves bundok hozama megközelítette a 4,8 százalékot. Ezek a hozamszintek történelmi kitekintésben még mindig nem tekinthetők magasnak, így a hozamemelkedés még tovább tarthat, mivel várhatóan a jegybanki alapkamatok és az infláció is emelkedni fog. A különbség persze változhat. Jelenleg azt látjuk, hogy az európai hozamszintek nagyobb emelkedés előtt állnak, mint az amerikai hozamok.

A hazai piacon is hatottak ezek a tényezők, de hektikus mozgások mellett, mivel a piaci forgalom alacsony. A rövid papírokra a héten igen jelentős túlkereslet mutatkozott, míg az ötéves állampapír aukcióján alig volt érdeklődő. Ebből is látszik, hogy ma már sokan gondolkodnak hozzánk hasonlóan; a rövid állampapírokat azok veszik, akik nem számítanak arra, hogy a lejárati időn belül az MNB emel a kamatszinten.


Mint látható, a hozamok vegyesen mozogtak: a három éves lejárat nem változott, alatta kisebb csökkenés, míg felette kismértékű emelkedést láthattunk. Mivel az európai kötvényhozamok emelkedtek, a hazai piacon nem sok esély van arra, hogy érdemben csökkenjenek a hozamok, mivel a relatív különbség így is csökken. Ennek ellenére a hosszabb időtávon (3-5 év) gondolkodó befektetők számára gyűjtögetés ajánlott a 3-5 éves szegmensben.

A rövidebb lejáratok esetében továbbra is inkább az akciós bankbetétek ajánlhatók. Persze itt meg kell jegezni, hogy a biztos hozam (kamat) azt is jelenti, hogy egy időre le kell mondani a likviditásról, hiszen egy betét feltörése rendesen a kamat elvesztését is jelenti egyben. A likviditásra pedig egy depresszív piacon igen komoly szükség lehet. Ez a magyarázata annak, hogy miért lehet versenyképes a bankbetét a diszkontkincstárjegy(DKJ)-hozamokkal.

Részvénypiac (Oldaltörés)


Ajánlások
Állampapírpiac:
állampapírok: 3-5- év vétel (HUF) – gyűjtögetés
rövid állampapírok helyett akciós bankbetétek
vállalati kötvények: eladás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: kivárás
USA részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
Hazai részvények: kivárás
Befektetési alapok:
Hazai (extra rövid) pénzpiaci alapok
A részvénypiacokon vegyes mozgásokat láttunk a héten, de az továbbra is fennáll, hogy lefelé sokkal rugalmasabbak az árak, mint az emelkedés irányába. A volatilitás sem csökken, csak a pozitív tartományokban… Annak hátterében, hogy az árak esése gyakran megelőzi a nyereségcsökkenés mértékét, az húzódik meg, hogy a befektetők előre igyekeznek árazni a részvényeket és nem a múltbéli adatokat tekintik mérvadónak a befektetési döntéseik során. Ma a piac úgy látja, hogy a fundamentumok tovább gyengülnek, ezért még nem érdemes vásárolni. Ugyanakkor van likviditás a piacokon, de ez ma jellemzően az árupiacokon van lekötve. Ez idézi elő az árupiaci termékek gyors áremelkedését.

Ez persze emeli az inflációs nyomást, ami továbbra is nyomott áron tartja a részvényeket. Így – érdekes módon – ma az árupiaci lufi (?) kipukkadása kell ahhoz, hogy a részvénypiac emelkedni tudjon.

Ezek igazak mind a fejlett, mind a fejlődő piacokra, így a hazai piacra is. Ma inkább csak (hosszú távra) gyűjtögetni érdemes a részvényeket, de leginkább a kivárás lehet az a befektetési technika, ami a legeredményesebb; inkább ne keressünk semmit, mint hogy óriási veszteségeket szenvedjünk el befektetésünkkel!

Ajánlásunk tehát ma a részvénypiacok tekintetében – globálisan: kivárás!
Fürjes Szabolcs 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok július első hetére

Egyre kevésbé valószínűsíthető, hogy nagyobb megrázkódtatások nélkül átvészelhető lesz a válság. A jegybankok továbbra is a gazdasági növekedés és az infláció megfékezésének dilemmájával küzdenek. Mibe érdemes befektetni egy olyan helyzetben, amikor az említett problémákra hatékony megoldást egyelőre nem látni?

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok

Már mesterségesintelligencia-stratégiája is van Magyarországnak

Már mesterségesintelligencia-stratégiája is van Magyarországnak

Nálunk még az „új autó” is öreg, a behozott kocsik 60 százaléka tíz év feletti

Nálunk még az „új autó” is öreg, a behozott kocsik 60 százaléka tíz év feletti

Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába

Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába

 A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat

A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat