szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem minden alternatív üzemanyag bioüzemanyag, bár jelenleg még igen - világított rá az uniós energiaügyi miniszterek találkozóján a franciák képviselője. Csak az előbbibe tartozó üzemanyagok arányát kell meghatározott arányban növelni.

Az uniós energiaügyi miniszterek nem hivatalos hét végi találkozóján a rendező franciák képviselője szerint "talán nyertünk egy csöppnyi esélyt" az üvegházhatású gázoknak a tartós növekedéshez szükséges csökkentése terén. Mint a francia soros uniós elnökség kiderítette: nem arról van szó, hogy az EU tavaly vázolt terve szerint a bioüzemanyagoknak, hanem a mostani hagyományostól eltérő üzemanyagoknak a 10 százalékos részarányát kell elérni az üzemanyag-felhasználásban 2020-ra. Ezzel a bioüzemanyagokkal kapcsolatos álláspont is módosulhat, feloldódhat az ellentmondás, miszerint azok növekvő termelése a fő oka az élelmiszerárak növekedésének.

A bioüzemanyagok kiváltása terén nagyon gyorsan változnak a dolgok - mondta a francia szakminiszter, Jean-Louis Borloo és egész sort idézett az új technológiákból, kezdve a hidrogén üzemanyagként használatától az üzemanyagcellákig. Borloo mindazonáltal elismerte, hogy ma az alternatív üzemanyagok csaknem 100 százaléka jelenleg még bioüzemanyag.

Az említett 10 százalékos célkitűzést a miniszterek megerősítették, miként egyetértettek az EU "háromszor húszas" célkitűzésében is: 2020-ra az 1990-es szinthez képest a tagországoknak 20 százalékkal kell mérsékelniük szennyezőgáz-kibcsátásukat, 20 százalékot kell elérnie a megújítható energiaforrások felhasználásában és 20 százalékot az energiafogyasztás csökkentésében. A francia uniós elnökség vállalja, hogy ezen célkitűzésekhez megnyeri mind a 27 ország írásos hozzájárulását elnökségének, azaz az idei évnek a végére. A miniszterek egyetértettek, hogy az EU-nak a fentiekkel kapcsolatos kérdések alapján éreztetnie kell befolyását a kiotói megállapodás újratárgyalásánál, azaz miként alakuljon a gázkibocsátás a 2013 után évekre. Szó volt még többek között a széndioxid megtakarításáról, hogy annak aránya 2015-re 35 százalékot érjen el, de idővel, még nem tudni mikor, érje el az 50 százalékot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Prizma

Bioüzemanyag-kétségek

Az EU-nak nem kellene feltétlenül támogatnia az áttérést a bioüzemanyagra - terjed Európa-szerte ez a szakmai vélemény...

MTI Tech

Fából készítenek bioüzemanyagot a termeszek

A baktériumok, amelyek segítségével a termeszek megemésztik a cellulózt, fontos szerepet játszhatnak a fa bioüzemanyaggá történő átalakításában - állítja egy kutatócsoport, amely a "faevők" mikrobarendszerét tanulmányozta.

MTI Tech

Vita kezdődött a bioüzemanyagról az Európai Parlamentben

Az Európai Unió nagyszabású energia- és klímacsomagja kapcsán újra a viták fókuszába kerültek a bioüzemanyagok, és az Európai Szocialista Párt parlamenti frakciója több napos vitában alakította ki álláspontját a megújuló energiaforrásokról - közölte Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A bioüzemanyag-termelés végleg tönkreteheti a Földet

A természetes ökorendszereknek a bioüzemanyagok előállítása érdekében való felszámolása súlyosbítani fogja a globális felmelegedést, mivel ennek következtében évtizedeken vagy akár évszázadokon át több szén-dioxid keletkezik, márpedig ez a gáz a fő felelőse az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatásnak – figyelmeztetnek amerikai szakértők.

MTI Tech

Nyereséges a narancshéjból gyártott bioüzemanyag

Lázasan keresik a módját, hogyan lehetne hulladékokból, például szalmából, hulladék fából vagy íróból benzint helyettesítő etanolt előállítani. Most éppen a narancshéj került reflektorfénybe - derül ki a német Handelsblatt című napilapból.

Nem csak a koronavírus küldi padlóra a részvények árfolyamát

Nem csak a koronavírus küldi padlóra a részvények árfolyamát

Elmaradhat a brazil Trump magyarországi útja a koronavírus miatt

Elmaradhat a brazil Trump magyarországi útja a koronavírus miatt

Olyan ötlettel válaszolt Karácsony a kormány zsarolására, amivel Bán Teodóra is vezető lehet

Olyan ötlettel válaszolt Karácsony a kormány zsarolására, amivel Bán Teodóra is vezető lehet