szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A londoni elemzői közösség szerint a múlt hónapban valószínűleg még nem csökkent jelentősen az éves összevetésű, teljes kosárra számolt infláció Magyarországon, sőt valamelyes további gyorsulás sem kizárt.

Tizenegy nagy londoni befektetési és elemző ház – UBS, Deutsche Bank, Crédit Suisse, HSBC, Barclays Capital, 4cast, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, Merrill Lynch, JP Morgan, BNP Paribas – prognózisai viszonylag szűk sávban, 6,8-7,1 százalék között mozogtak; az előrejelzési átlag 6,95 százalék volt. Az előző hónapban 7,0 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A gyorsulást jósló londoni elemzők között volt Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza, aki 7,1 százalékos júniusi inflációt vár. Sampson ugyanakkor szerdán azt mondta: „nem túl erős meggyőződéssel”, de arra számít, hogy ez már a tetőzés lesz, és az év végéig 6,5 százalék körüli szintre süllyedhet az éves összevetésű magyarországi infláció.

Még júniusra sem vár ugyanakkor tetőzést a Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege. Raffaella Tenconi, a ház londoni közép-európai elemzője mondta: jóllehet a korábbi, még gyorsulást valószínűsítő, 7,2 százalékos júniusi inflációról szóló előrejelzését a meredeken erősödő forintra tekintettel 7,0 százalékra, vagyis stagnálásra enyhíti, az energiakomponens miatt változatlanul tartja azt a prognózisát, hogy a teljes fogyasztói kosárra számolt infláció valamivel 8 százalék felett fog tetőzni a következő 3-4 hónapban. Tenconi szerint ugyanakkor – az erős forint miatt – ez sem fogja kamatemelésre sarkallni az MNB-t.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti előrejelzése szintén stagnálást valószínűsít: a ház várakozása szerint a júniusi éves infláció 7 százalékon maradt. A GS londoni elemzői szerint érdemi inflációcsökkenés csak a nyári hónapok után valószínű, amikor belépnek a kedvező bázishatások az élelmiszer-komponensben, és megjelenik a várhatóan jó termés hatása is. A ház szerint a forint a legutóbbi időszak felfutása ellenére még mindig nem olyan erős, hogy az már rövid távon jegybanki kamatcsökkentést eredményezne, ugyanakkor a további kamatemelések kilátása is „elenyészőben van”. A Goldman Sachs még mindig számít fél százalékpontnyi szigorításra, de azzal számol, hogy az MNB „ez idő szerint nem mozdul”. A cég korábban a következő három hónapra várta az általa jósolt emeléseket.

A GS londoni elemzői szerint a pénzügypolitikai pálya meghatározó tényezője az MNB hitelességre törekvése is. A cég szerint a magyar jegybank óvakodni fog attól, hogy rövid idő leforgása alatt áthelyezze a hangsúlyt a szigorításról a kamatcsökkentésre, attól tartván, hogy csorbát ejtene saját hitelességén, ha magas inflációs adatok és várakozások közepette csökkentené alapkamatát.

A magas infláció és a rendkívül erős forint elegye alkotta környezetben más nagy londoni házak is most már a magyar jegybanki kamatszint idei stagnálását várják.

Nem várnak további magyarországi jegybanki kamatmódosítást a Merrill Lynch londoni elemzői sem, akik 2008 végére szóló kamatszint-előrejelzésüket 8,50 százalékra módosították az eddigi 9 százalékról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének még alapeseti forgatókönyve a fél százalékpontos idei magyarországi kamatemelés, a cég legfrissebb előrejelzése szerint azonban ha a forint 230-ig történő erősödése "meggyőző" lesz, és az olajárak csökkenésnek indulnak, az MNB augusztusban valószínűleg semleges alapállásra helyezkedik.

Ha azonban az olajár még magasabbra emelkedik, és a forint nem erősödik tovább, az növelné annak az esélyét, hogy az MNB „egynél több” kamatemelést hajt végre az év végéig, állt a JP Morgan heti prognózisában.

A londoni házak júniusi inflációs előrejelzései, tizenkét hónapra, százalékban:

UBS: 6,8
4cast: 6,8
Barclays Capital: 6,9
Crédit Suisse: 6,9
BNP Paribas: 6,9
Dresdner Kleinwort: 7,0
Deutsche Bank: 7,0
Goldman Sachs: 7,0
Merrill Lynch: 7,0
JP Morgan: 7,0
HSBC: 7,1

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: további kamatemelések szükségesek

További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett, mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek a cég szerdán kiadott ismertetése szerint. Ugyanakkor továbbra is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között.

MTI Gazdaság

Agresszív kamatemelés jöhet londoni elemzők szerint

A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: mi lesz Magyarországgal?

A piaci konszenzust több mint kétszeresen meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés, jósolja az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők agresszív kamatemelésre számítanak

"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok, amelyek az MNB által várt idei lassulás helyett gyorsuló bérnövekedésre utalnak, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: rosszabb közép-európai és magyar előrejelzések

Kelet-Európa országai meglepő ellenálló-lépességet tanúsítanak a globális hitelpiaci felfordulással szemben, gazdasági növekedésük azonban ezzel együtt is jelentősen lassulni fog az idén – áll az éves közgyűlését tartó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.

MTI Itthon

Londoni elemzők: jelentősen nőtt Gyurcsány idei távozásának esélye

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a miniszterelnöki posztról. A lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná