szerző:
MTI

A londoni elemzői közösség szerint a múlt hónapban valószínűleg még nem csökkent jelentősen az éves összevetésű, teljes kosárra számolt infláció Magyarországon, sőt valamelyes további gyorsulás sem kizárt.

Tizenegy nagy londoni befektetési és elemző ház – UBS, Deutsche Bank, Crédit Suisse, HSBC, Barclays Capital, 4cast, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, Merrill Lynch, JP Morgan, BNP Paribas – prognózisai viszonylag szűk sávban, 6,8-7,1 százalék között mozogtak; az előrejelzési átlag 6,95 százalék volt. Az előző hónapban 7,0 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A gyorsulást jósló londoni elemzők között volt Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza, aki 7,1 százalékos júniusi inflációt vár. Sampson ugyanakkor szerdán azt mondta: „nem túl erős meggyőződéssel”, de arra számít, hogy ez már a tetőzés lesz, és az év végéig 6,5 százalék körüli szintre süllyedhet az éves összevetésű magyarországi infláció.

Még júniusra sem vár ugyanakkor tetőzést a Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege. Raffaella Tenconi, a ház londoni közép-európai elemzője mondta: jóllehet a korábbi, még gyorsulást valószínűsítő, 7,2 százalékos júniusi inflációról szóló előrejelzését a meredeken erősödő forintra tekintettel 7,0 százalékra, vagyis stagnálásra enyhíti, az energiakomponens miatt változatlanul tartja azt a prognózisát, hogy a teljes fogyasztói kosárra számolt infláció valamivel 8 százalék felett fog tetőzni a következő 3-4 hónapban. Tenconi szerint ugyanakkor – az erős forint miatt – ez sem fogja kamatemelésre sarkallni az MNB-t.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti előrejelzése szintén stagnálást valószínűsít: a ház várakozása szerint a júniusi éves infláció 7 százalékon maradt. A GS londoni elemzői szerint érdemi inflációcsökkenés csak a nyári hónapok után valószínű, amikor belépnek a kedvező bázishatások az élelmiszer-komponensben, és megjelenik a várhatóan jó termés hatása is. A ház szerint a forint a legutóbbi időszak felfutása ellenére még mindig nem olyan erős, hogy az már rövid távon jegybanki kamatcsökkentést eredményezne, ugyanakkor a további kamatemelések kilátása is „elenyészőben van”. A Goldman Sachs még mindig számít fél százalékpontnyi szigorításra, de azzal számol, hogy az MNB „ez idő szerint nem mozdul”. A cég korábban a következő három hónapra várta az általa jósolt emeléseket.

A GS londoni elemzői szerint a pénzügypolitikai pálya meghatározó tényezője az MNB hitelességre törekvése is. A cég szerint a magyar jegybank óvakodni fog attól, hogy rövid idő leforgása alatt áthelyezze a hangsúlyt a szigorításról a kamatcsökkentésre, attól tartván, hogy csorbát ejtene saját hitelességén, ha magas inflációs adatok és várakozások közepette csökkentené alapkamatát.

A magas infláció és a rendkívül erős forint elegye alkotta környezetben más nagy londoni házak is most már a magyar jegybanki kamatszint idei stagnálását várják.

Nem várnak további magyarországi jegybanki kamatmódosítást a Merrill Lynch londoni elemzői sem, akik 2008 végére szóló kamatszint-előrejelzésüket 8,50 százalékra módosították az eddigi 9 százalékról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének még alapeseti forgatókönyve a fél százalékpontos idei magyarországi kamatemelés, a cég legfrissebb előrejelzése szerint azonban ha a forint 230-ig történő erősödése "meggyőző" lesz, és az olajárak csökkenésnek indulnak, az MNB augusztusban valószínűleg semleges alapállásra helyezkedik.

Ha azonban az olajár még magasabbra emelkedik, és a forint nem erősödik tovább, az növelné annak az esélyét, hogy az MNB „egynél több” kamatemelést hajt végre az év végéig, állt a JP Morgan heti prognózisában.

A londoni házak júniusi inflációs előrejelzései, tizenkét hónapra, százalékban:

UBS: 6,8
4cast: 6,8
Barclays Capital: 6,9
Crédit Suisse: 6,9
BNP Paribas: 6,9
Dresdner Kleinwort: 7,0
Deutsche Bank: 7,0
Goldman Sachs: 7,0
Merrill Lynch: 7,0
JP Morgan: 7,0
HSBC: 7,1

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: további kamatemelések szükségesek

További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett, mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek a cég szerdán kiadott ismertetése szerint. Ugyanakkor továbbra is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között.

MTI Gazdaság

Agresszív kamatemelés jöhet londoni elemzők szerint

A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: mi lesz Magyarországgal?

A piaci konszenzust több mint kétszeresen meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés, jósolja az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők agresszív kamatemelésre számítanak

"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok, amelyek az MNB által várt idei lassulás helyett gyorsuló bérnövekedésre utalnak, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: rosszabb közép-európai és magyar előrejelzések

Kelet-Európa országai meglepő ellenálló-lépességet tanúsítanak a globális hitelpiaci felfordulással szemben, gazdasági növekedésük azonban ezzel együtt is jelentősen lassulni fog az idén – áll az éves közgyűlését tartó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.

MTI Itthon

Londoni elemzők: jelentősen nőtt Gyurcsány idei távozásának esélye

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a miniszterelnöki posztról. A lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

Milliárdokat tolt agrárcégébe Csányi Sándor

Milliárdokat tolt agrárcégébe Csányi Sándor

Szülőbarát szűrők érkeznek a Chrome-bővítményekhez

Szülőbarát szűrők érkeznek a Chrome-bővítményekhez

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint

„A szeptember 11-ei terrortámadást a CIA rendezte” – egy francia tankönyv szerint

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát

Változtathat egy apróságon a Samsung, más érzés lesz kézbe venni a Galaxy S20 Ultrát