szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétfői emelkedés után kedden zuhannak a részvénypiacok, a dollár gyengül, mégpedig gyorsuló ütemben, mióta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke kedd délután mindenkit figyelmeztetett, aki még nem vette volna észre: a pénzügyi piacok és a pénzügyi intézmények továbbra is jelentős feszültséget állnak ki.

A gyengülő lakáspiac, a szigorúbb hitelfeltételek és az emelkedő olajárak fenyegetik az amerikai gazdaságot, lenyomják a dollárt, és ártanak az amerikai részvényeknek, mondta Bernanke az amerikai kongresszusban tartott féléves beszámolójában.

Mintegy szavait illusztrálandó, a New York-i értéktőzsde fő mutatója közben 2 százalékos veszteség felé tartott.

Az európai piacok is gyorsabban csúsztak lefelé a lejtőn Bernanke borongása nyomán. Hétfőn még volt egy kis optimizmus, miután az amerikai kormány és a Fed intézkedéseket jelentett be a jelzálogpiac valamelyes megregulázására és a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet megsegítésére, szükség esetére. Kedden azonban a befektetők már úgy gondolták, ha az amerikai pénzügyi kormányzat "segíteni" akar, akkor nyilván nagyobb a baj, mint bárki gondolta volna korábban.

Az efféle spekulációk miatt szemlátomást hatástalan maradt a piacra az, hogy az általános panaszok elismétlése után Bernanke bizakodva szólt a reálgazdaság helyzetéről. A Fed 1,0-1,6 százalékra emelte az Egyesült Államok idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését – a növekvő lakossági fogyasztásra tekintettel –, az áprilisban jósolt 0,3-1,2 százalékról, közölte Bernanke a kongresszusban kedden. A külső hatásokra tekintettel a Fed emelte az idei évi átlagos inflációra szóló előrejelzését is, 3,8-4,2 százalékra a három hónappal ezelőtt valószínűsített 3,1-3,4 százalékról.

Nem sikerült "fölbeszélnie" a piacokat kedden még az amerikai elnöknek, George W. Bushnak sem, hiába tartott optimizmusnak szentelt sajtóértekezletet külön a gazdaságról. Mint mondta, a gazdaságélénkítő adókönnyítés hatása már látszik, a gazdaság "figyelemre méltón rugalmas", és ő – az elnök – igenis bízik az amerikai gazdaság hosszú távú alapjaiban.

Úgy vélem, a bankrendszer alapvetően egészséges, tényleg ez a véleményem. Megértem, hogy sok az idegesség, de a gazdaság nő, a termelékenység magas, a kereskedelem bővül, az emberek dolgoznak – mondta az amerikai elnök. Majd hozzátette: az amerikai kormánynak nem dolga magántársaságokat megmenteni.

Az elnök sajtóértekezletével egyidejűleg a Moody's hitelminősítő rontotta a két legnagyobb amerikai jelzáloghitelintézet, a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzügyierő-osztályzatát, "B mínusz"-ra "B"-ről, illetve "B mínusz"-ra "B plusz"-ról, egy nappal azután hogy az amerikai pénzügyi kormányzat közölte: növelik e két, évtizedekkel ezelőtt törvényi úton létrehozott, de magán részvénytársaságként működő intézet hitelkeretét, és szükség esetén az állami a részvényeik vásárlásával is kisegíti őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Termelői árak: júniusban 27 éves drágulási rekord

Júniusban az Egyesült Államokban 1,8 százalékkal nőttek a termelői árak májushoz képest. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt termelői maginfláció 0,2 százalék volt. Az elemzők az átfogó termelői áremelkedésre 1,5 százalékot vártak, a májusi 1,4 százalékot követően. A maginflációt 0,3 százalékra valószínűsítették a májusi 0,2 százalék után.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők az olajár esésére számítanak

Rontotta az európai olajipari részvények súlyozására adott ajánlását kedden az egyik vezető londoni befektetési csoport, amely szerint a jelenlegi árszintekről jövőre csaknem 40 dollárral esni fog az átlagos olajár.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett