szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína haza összterméke 10,1 százalékkal volt nagyobb a második negyedévben az egy évvel korábbinál, jelentették a kínai statisztikai hivatalban csütörtökön.

A gazdaságot a világkereslet lanyhulása és a hazai hitelfeltételek szigorítása fékezte, az egyre bővülő lakossági fogyasztás azonban továbbra is erős forrást adott. Igaz, ennek ára a nagy infláció, de júniusban az is tovább enyhült, tizenkét hónapra számolva 7,1 százalékra a májusi 7,7 százalékról. Ez februárban tetőzött, 8,7 százalékon.

A kínai gazdaság növekedési üteme fokozatosan lassul, mióta a tavalyi második negyedévben, 12,6 százalékos éves ütemmel, csúcsot ért el. A tavalyi harmadik negyedben 11,5 százalékkal, az utolsóban 11,2 százalékkal, az idei első negyedben 10,6 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál.

A növekedés most is meghaladja a harmincéves átlagot, a lassulás megfelel a vártnak, mondta csütörtökön a kínai statisztikai hivatal szóvivője.

Az ipari termelés éves szintű növekedése, 15-16 százalék közötti ütemekkel, idén az első félévben elmaradt a tavalyi, 18,5 százalékos növekedési átlagtól.

Az export éves növekedése júniusra 17,6 százalékra lassult a tavaly nyári, 30 százalék körüli ütemekről.

A kiskereskedelmi forgalom ellenben júniusban 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; tavaly nyáron 16 százalék körül volt az éves többlet. Tavaly egész évben 16,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában, a 2006-os 13,7 százalék után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Negyedével nőtt Kína olajimportja

Negyedével nőtt májusban a megelőző hónaphoz képest Kína olajimport számlájának összege, a mennyiségi növekedés nyersolajból 10 százalékos volt. Az üzemanyagok importja is fellendült, nem utolsósorban azért, mert az országban nem drágult ezek ára, az év eleje óta változatlan.

hvg.hu Gazdaság

Visszatér az 1970-es évek stagflációja?

A jelenlegi nyersanyagárak által generált globális inflációs nyomás bizonyos tekintetben hasonlít az 1970-es években kialakult problémához. A fejlett országok akkori hibás döntései végül stagflációs időszakhoz vezettek. Ma viszont kísérteties hasonlóság mutatkozik a feltörekvő gazdaságok vislekedésében. Megismétlődik-e a történelem?

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kína a nagy központi bankokat okolja a nemzetközi inflációért

Kína a mértékadó központi bankokat okolja a nemzetközi inflációért. Az amerikai központi bank, a Fed agresszív kamatcsökkentései és a nemzetközi likviditás ezt követő növekedése inflációs problémát okozott és okoz a felzárkózó piacokon, mondta a kínai jegybank elnöke pénteken egy pekingi konferencián.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kína a kommunista párt határozatának megfelelően a világ gyára lett

A kínai ipar termelése májusban 16,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, jelentették a kínai statisztikai hivatalban hétfőn. Az elemzők 15,7 százalékos éves többletre számítottak. Áprilisban éppen 15,7 százalékkal volt több a kínai ipari termelés, mint egy évvel azelőtt.

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”