szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan november 6-án hagyja jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet, közölte az intézmény szóvivője csütörtökön.

A washingtoni székhelyű IMF kedden közölte, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, ezzel segítve Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság következményeit.

A nemzetközi összefogásban a Valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

A mentőöv bejelentésekor Dominique Strauss-Kahn főigazgató közleménybe tudatta: a határozott magyar intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá a Valutaalaptól; a hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese, 1020 százaléka. Mint írta, a segítség erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását, és javítja hosszú távú növekedési potenciálját.

Az Izlandnak nyújtandó, 2 milliárd dolláros hitelkeret jóváhagyásáról egy nappal korábban, november 5-én dönt az IMF vezetése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A 20 milliárdos mentőcsomag kamata 5-6 százalék

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, kamata 5-6 százalék,a visszafizetés futamideje 3-5 év - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a szerdai tájékoztatón, ahol ismertették a pénzügyi mentőcsomag részleteit.

MTI Gazdaság

Francia lapok a magyarországi pénzügyi mentőcsomagról

Ukrajnához és Izlandhoz hasonlóan Magyarországnak is a költségvetési és fiskális szigor betartásáért cserébe biztosít hitelkeretet a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank - hangsúlyozta csütörtökön a Les Échos című francia gazdasági napilap.

MTI Gazdaság

A londoni elemzők szerint most át lehet hajtani a reformokat

Londoni elemzések szerint az eddig vártnál jelentősebb magyarországi gazdasági visszaeséshez vezethetnek jövőre a több mint 25 milliárd dolláros pénzügyi védőháló feltételeként végrehajtandó kiadáscsökkentések, de ugyanezek a feltételek most alkalmat teremthetnek a szerkezeti reformok áthajtására is.

MTI Gazdaság

Parragh: folytatni kell a reformokat

Szili Katalin Házelnök paradigmaváltást, Parragh László, az MKIK újraválasztott elnöke pedig a megakadt vagy el sem kezdett szerkezeti átalakítások folytatását sürgette a kamara tisztújító küldöttgyűlésén csütörtökön a Parlamentben.

MTI Gazdaság

Veres 200 milliárd dolláros magyarországi kínai befektetésről tárgyal

Grandiózus kínai tervek esetleges magyarországi megvalósításáról tárgyal Kínában Veres János – írja a Világgazdaság. A Pénzügyminisztériumban az MTI-vel annyit közöltek, hogy a miniszter hivatalos úton külföldön tartózkodik, és tárgyalásainak eredményeiről időben tájékoztatást adnak.

Fókuszban

Magyarország és az IMF

Megszűnt Magyarország pénzügyi függősége az IMF-től - ezt a diadalittas bejelentést több mint tíz évvel ezelőtt, 1998...

MTI Gazdaság

Elemzők szerint a válság akár hasznos is lehet Magyarországnak

A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a kelet-közép-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - ezek voltak a szakértők főbb megállapításai az ING Bank által szervezett üzleti reggelin.

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Radar360: Visszatáncolnának a lengyelek, megvan Biden első intézkedése

Radar360: Visszatáncolnának a lengyelek, megvan Biden első intézkedése