szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„A magyar lakosságnak elfelejtettek szólni a válságról” – kommentálták hétfőn reggel a Commerzbank Zrt. elemzői, hogy az elbocsátásokról záporozó hírek ellenére a hétvégén zsúfolásig teltek a plázák vevőkkel. A sajátos magyar virtust az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai is alátámasztják.

Pedig a krízis hazai kirobbanása, vagyis október eleje óta mintegy 10 ezer munkavállaló került utcára, a következő egy-két évben pedig akár a 100 ezret is elérheti a megszűnő álláshelyek száma. Ez azt jelenti, hogy heti átlagban egyáltalán nem lesz különleges 1-2 ezer ember elbocsátása. A tömeges elbocsátásokban eddig elsősorban két ágazat, a járműipar, valamint a híradás-technikai és elektronikai szektor járt élen.  Magyarországon ez a két ágazat adja az export csaknem felét, miközben belső kereslet híján évek óta a kivitel jelenti a gazdaság motorját.

Kritikus a helyzete az építőipari cégeknek, miután az immár második éve fogyókúrán lévő ágazat a banki források elapadása miatt végképp elvesztheti fizetőképességét. Bár a felszámolási és végelszámolási eljárások mennyisége októberben még nem tükrözte a válság hatásait – csak a szokásosnak számító 10 százalékos bővülést jelezte az egy évvel korábbi állapothoz képest –, a számok egyértelműen az építőipart mutatják a legkockázatosabb ágazatnak. A banki bizalmatlanságot pedig jól jellemzi, hogy még a kormány által propagált, zömében uniós forrásokból táplálkozó Új Magyarország mikrohitelprogram feltételei is romlottak.

A válságról és elbocsátásokról szóló cikket megtalálja a legfrissebb, csütörtöki HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Válság ide vagy oda, a BOM készül a 2020-as olimpiára

Nem módosított a globális válság a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) tervein: a civil mozgalom célja továbbra is az, hogy Budapest 2011-ben pályázhasson a 2020 nyári olimpiai játékokra. A végső döntést a 12 év múlva esedékes sportünnep helyszínéről csak 2013-ban hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

MTI Gazdaság

Leginkább Nyugat-Ukrajna sínylené meg a válságot

Ha tovább súlyosbodna a gazdasági válság, akkor azt - a közvélekedéssel ellentétben - elsősorban Nyugat-Ukrajna sínylené meg, nem a keleti országrész, mondta Mihajlo Papijev, ukrán munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

MTI Gazdaság

A vállalati hitelezésen egyelőre nem látszik a válság hatása

A nemzetközi pénzügyi válság legújabb hullámverésének kezdetén, októberben erősen lassult a bankközi hitelezés növekedése, viszonylag gyorsan lassult a lakossági hitelezés bővülése is, de a pénzügyi szektoron kívüli vállalatok hitelellátása továbbra is jól tartotta magát, még mindig rekord közeli ütemben nőtt, ez derül ki az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent statisztikájából.

hvg.hu Gazdaság

A vállalkozások egyre erősebben érzik a válság hatását

A vállalakozások egyre erősebben érzik, hogy a gazdasági válsággá fejlődött pénzügyi krízis Európában is mély és időben elhúzódó lesz. A pénzügyi turbolenciák októberi globális és hirtelen fellobbanása, ereje igazolta a vállalatok borúlátását. A recessziós félelmek valóra váltak, néhány nagygazdaságban (USA, Németország) a termelés harmadik hónapja csökken – áll az Ecostat legújabb elemzésében.

MTI Gazdaság

PSZÁF: bizalmi válság után forrásoldali krízis

Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke szerint a banki szférából kiinduló, a világot sújtó válság Magyarországon és Közép-Kelet-Európában bizalmi válságként jelentkezett, ami azután forrásoldali krízissé vált.

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo