szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyes volt az alapkamat eddigi csökkentése, és a további lépéseket is fokozatosan és óvatosan kell megtenni Magyarországon az után, hogy az infláció gyorsabban csökken a korábbi prognózisnál – mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője hétfőn Budapesten.

„A kamat azonnali hat százalékra csökkentése nem lenne bölcs lépés” – válaszolta egy kérdésre az IMF delegáció vezetője. A magyar államháztartás hiánya várhatóan teljesül 2008-ban, aránya a GDP 3,4 százalékát éri el, a jövő évi beterjesztett költségvetés pedig várhatóan hozza az előirányzott kiigazítás mértékét – közölte James Morsink. Véleménye szerint az államháztartási deficit mérséklődése segít az államadósság stabilizálódásában is. Mint mondta a szervezet üdvözli a költségvetési felelősségvállalásról megszületett törvényt.

A sajtótájékoztatón Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kifejtette, hogy az október eleji pénzpiaci folyamatok, egyebek között a devizapiacon tapasztalható likviditáshiány, a forint árfolyamgyengülése, illetve az ország nagyarányú devizaadósság-állománya is szükségessé tette, hogy tárgyalásokat kezdjen Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval egy olyan jellegű hitelcsomagról, amely stabilizálja Magyarország pénzpiaci helyzetét. Elmondta, hogy az Európai Unióval azóta megkötött hitelszerződésnek, illetve a Nemzetközi valutalapnak megírt szándéklevélnek köszönhetően az IMF-től már lehívtunk 4,9 milliárd eurót, az Európai Uniótól pedig 2 milliárd eurót.

Magyarország még november elején a Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal és az Európai Unóval úgy állapodott meg, hogy együttesen 20 milliárd euró hitelkeret biztosítanak az országnak, ebből az IMF hitelkerete 12,5 milliárd euró, az Európai Unióé 6,5 milliárd euró, a Világbanké pedig 1 milliárd euró.

James Morsink közölte, hogy a pénzpiaci feltételek általában javultak ez év októbere óta, de a helyzet továbbra is nehéz, a pénzpiaci kondíciók jobbá lettek, de nyomás alatt van a piac. A forint árfolyama nagyjából stabilnak tekinthető, az államkötvények hozamai csökkentek, és a magyarországi leány-pénzintézetes külföldi anyabankjai folyamatosan támogatják a magyarországi leánybankokat. Ezzel együtt az IMF-szakértő szerint a külső finanszírozási feltételek továbbra is nehezek maradnak, 2009-ben pedig még az is elképzelhető, hogy tovább romlanak.

Rámutatott, hogy a magyar gazdasági visszaesés jelei már tapasztalhatóak. Az idei harmadik negyedévben kisebb mértékben, de csökkent a GDP növekedési üteme, és az előrejelzések szerint a gazdasági mérséklődés a negyedik negyedévében folytatódik, sőt 2009-ben visszaesés lesz. Az euróövezeti gazdasági fejlődés sem kecsegtet jóval, az eurózóna és Magyarország más kereskedelmi partnereinek gazdasági visszaesése, a hitelezési feltételek további szigorodása 2009-ben várhatóan a GDP csökkenéséhez fog vezetni.

Ezzel együtt az IMF-delegáció magyarországi tartózkodása során pozitívnak vélte, hogy hétfőn a parlament szavaz a bankok megerősítését célzó törvényről, és várhatóan el is fogadja. Ez a törvény lehetővé teszi majd, hogy a magyar bankoknak is meglegyenek a többi uniós országhoz hasonló tőkeemelési lehetőségeik és hitelfelvételi garanciáik.

Az IMF-delegáció vezetője szerint a Nemzetközi Valutaalaphoz megküldött szándéklevélben rögzített gazdaságpolitikai program megvalósításának folytatása kulcsszerepet játszik majd a befektetők bizalmának stabilizálásában, fenntartásában, abban, hogy a gazdasági visszaesés mértéke minimális legyen.

Egy kérdésre válaszolva aláhúzta: az inflációs kilátások azt mutatják, hogy a pénzromlás üteme gyorsabban csökken a korábban vártnál, ez azonban elsősorban az élelmiszerárak és az olajárak mérséklődésével függ össze, így indokolt a jövőben is, hogy a magyar központi bank óvatos kamatpolitikát folytasson.

Egy másik kérdésre pedig kifejtette, hogy az elfogadott gazdaságpolitikai program alapján az államháztartási hiány csökkenni fog, ez hozzájárul majd az államadósság stabilizálásához, későbbi mérséklődéséhez, egyúttal a folyó fizetési mérleghiány csökkenését is eredményezi középtávon, ami Magyarország nemzetközi pénzpiaci kitettségét csökkenti majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: a megállapodás maga a szándéknyilatkozat

A Nemzetközi Valutalap (IMF) gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata - közölte a pénzintézet szerdán.

MTI Gazdaság

IMF szándéknyilatkozat - a dokumentum

A Pénzügyminisztérium közzétette a szándéknyilatkozatot, amely alapján a Nemzetközi Valutaalap 12,5 milliárd eurós hitelkeretet nyújt Magyarországnak. Az alábbiakban a dokumentum Pénzügyminisztérium honlapján található nyersfordítását olvashatják.

MTI Gazdaság

Az IMF-hitel lehívott része a devizatartalékba került

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett készenléti hitel novemberben lehívott 4,9 milliárd eurós első részlete teljes egészében megjelent a devizatartalékokban: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett előzetes adatai szerint a nemzetközi tartalékok 5,071 milliárd euróval nőttek a múlt hónapban és 22,875 milliárd eurót értek el.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az IMF is kérte a bankrendszer támogatását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jóváhagyta a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. Bár a pénzügyi támogatás igénybevételének kitétele csak a hiánycsökkentés volt, az IMF kérte a bankrendszer támogatását és az infláció elleni fellépést is.

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját