szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megnőhet a hosszabb futamidejű, befektetésekhez kötött (unit linked) életbiztosítások iránti kereslet, mivel ezek teljes költség mutatója (TKM), amelyet január elejétől közöl a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján, a hosszabb futamidőre alacsonyabb, mint a rövidebbre –állítja az Aviva biztosító.

A biztosítók még múlt évben határozták el, hogy az unit linked termékeiknél közzéteszik ezek költségeit. A TKM azt mutatja meg, hogy mekkora hozamot kell elérnie a biztosítónak ahhoz, hogy a biztosított a pénzénél maradjon.

A közleményben ismertetett példában a 3 százalékos TKM mellett elért 5 százalék hozam alapján a biztosított befektetése 2 százalékkal nő, s ha a hozam csak 1 százalék, akkor a biztosítási befektetésén 2 százalékot veszít, hiszen a biztosító mindenképpen levon tőle 3 százalékot.

A biztosítók által kidolgozott TKM egy 35 éves férfi életbiztosításának költségeit mutatja. Az egyszeri díjas unit linked biztosításoknál 5, 10 és 20 évre, míg a folyamatos díjasokra 10, 15, és 20 évre kell elvégezni a számítást. Az előbbieknél 1 millió 287 ezer forint a számítás alapja, míg a folyamatos díjasoknál évi 232 ezer forint befizetést kell alapul venni.

A MABISZ honlapján található táblázat futamidőnként adja meg a TKM-et, az alapadatok szerint elvégezve a számítást. Minden futamidőnél tól-ig szerepel a teljes költség mutató, az alapkezelési díjaktól, a biztosítási módozatokba beépített kockázatoktól, illetve a kezdeti díjaktól függően. A futamidő növekedésével a költségmutató csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!