Tetszett a cikk?

A magánnyugdíj-pénztárak teljesítményeinek szórása, volatilitása a választható portfóliós rendszer 2009-es bevezetésével fokozódott. A jelentős eltérések nemcsak a három kockázati kategória (klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési) között, hanem az egyes kategóriákon belül is fellelhetőek.

Az alacsony kockázatú osztályok a válság piaci lecsillapodásával a hazai állampapír-piaci hozamcsökkenésből profitáltak, míg a magas kockázatú portfóliók a részvénypiacok szárnyalásából. Ennek ellenére érdekes lehet, hogy mozgásterüket az egyes pénztárak mennyire használták ki. Az aktív vagyonkezelés eredményei magasabb reálhozamokban tükröződhetnek hosszú távon – áll a MoneyMoon pénztárak 2009 teljes évi, illetve 2010 első negyedévi teljesítményéről szóló elemzésében.

A 2009 évet tekintve a legnagyobb szórás a teljesítmények terén a növekedési portfóliók esetében figyelhető meg, ami a 2009-es részvénypiaci áringadozás tükrében érthető is. Ezt követik a kiegyensúlyozott és legalacsonyabb kockázatú klasszikus portfóliók. Az elmélet tehát érvényesül, magasabb kockázat magasabb szórást, de hozamot is produkál. A klasszikus és kiegyensúlyozott kategóriában a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár a nyertes, ennél a két portfóliótípusnál a Prémium Magánnyugdíjpénztár muzsikált a leggyengébben. A növekedési portfólió esetében egyértelműen a Quaestor a nyertes.

A magánnyugdíj-pénztárak 2009-es és 2010. I. negyedévi teljesítményeiről az Ecoline.hu közöl beszámolót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magánnyugdíjpénztárak: szűkül a külföldi befektetési lehetőség

A magyar magánynyugdíjpénztári tagok, így az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak befektetéseit is kedvezőtlenül érinti az a változás, amely szerint a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfólióknak csak egy megadott részét tarthatják külföldi részvényekben és állampapírokban – közölte az OTP Magánnyugdíjpénztár.

hvg.hu Gazdaság

Félmilliós PSZÁF-bírság az MKB Nyugdíjpénztárnak

Félmillió forint bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította arra, hogy az adóhatóságtól érkező tagdíjbevallási és befizetési adatokat folyamatosan dolgozza fel, és a tagdíjakat folyamatosan könyvelje le az egyéni számlákra.

Elszántság és kreativitás

Elszántság és kreativitás

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó