szerző:
MTI

A tavalyi mélypont után kedvezőbb eredményekkel zárhatja az idei évet a 74 ezer főt foglalkoztató magyar vegyipar, ugyanakkor a friss európai uniós szabályok jelentős adminisztrációs és pénzügyi terheket rónak a vállalkozásokra - mondta Budai Iván, a Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ) igazgatója.

A vegyipari termelés 10,8, az értékesítés 9,5 százalékkal bővült az első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Különösen figyelemre méltó  a "szűkebb vegyipar", a vegyi anyagok és termékek gyártása, amely több mint 15 százalékkal bővült, s ezen belül a műanyag alapanyagokat előállító petrolkémiai ágazat 14,7, a műtrágyagyártás 22,1 százalékos növekedése.

A kisebb volument képviselő mezőgazdasági vegyi termékek - növényvédő-szerek - előállítása kimagaslóan magas, 45 százalékos növekedést ért el, alapvetően az export lehetőségek felfutása miatt. A belföldi és a régiós kereslet még gyenge, amit jelez az is, hogy csökken  a tisztítószerek és testápolási cikkek gyártása. Az építőipar visszaesése miatt 2010-ben is mérsékeltebb volt a festékek, műanyag építőanyagok gyártása - hangsúlyozta Budai Iván.

A vegyipari szövetség igazgatójának magyarázata szerint: mivel a vegyipar alapvetően "közbenső" termékeket állít elő más ágazatok számára, a válságból való kilábalása szorosan összefügg a felvevő piacokkal, többek között a gépjárműgyártás, az elektronikai ipar vagy a gépek, berendezések gyártásának alakulásával. Számos más termékhez is gyárt alapanyagokat a petrolkémiai ipar, legyen szó  a gyógyászatban használt eszközökről, akár pacemakerekről, vagy éppen DVD lemezekről,  sportcipőkről, laptopokról, bútorokról - sorolta Budai Iván.

Bár az eddigi adatok a válságból való kilábalás jeleit mutatják, a magyar vegyipar ismét tartós növekedési pályára állása alapvetően az európai és a hazai piaci viszonyoktól, illetőleg a  versenyképességet jelentős mértékben befolyásoló szabályozási környezet alakulásától is függ. Budai Iván szavai szerint: "ami az utóbbit illeti, a magyar vegyipar számára 2010-ben a legnagyobb kihívás az EU új vegyi anyag rendeletében (REACH) előírt regisztrációs kötelezettség teljesítése, illetve a vegyi anyagok újraosztályozása volt".

A REACH 2010. november 30-i határidővel követelte meg a cégektől, hogy az ezer tonna fölötti mennyiségben gyártott vagy importált anyagokat, illetve a legveszélyesebb anyagokat már egy tonna fölött regisztrálják. A regisztráció a vegyi anyagok tulajdonságait feltáró vizsgálatokat, valamint a felhasználáshoz kapcsolódó kockázatbecsléseket és a szükséges kockázatkezelő intézkedéseket tartalmazó dokumentáció benyújtását jelenti az Európai Vegyi Anyag Ügynökséghez (ECHA). A határidő lejártáig 24.675 regisztrációs dokumentációt nyújtottak be az európai cégek 4300 anyagra, amelyek közül 3400 bevezetett, azaz már piacon lévő anyag. A magyar cégek 212 regisztrációt adtak be, ami az összes regisztráció 0,86 százaléka és ez teljesen összhangban van az európai vegyipari termelésben elfoglalt mintegy 0,7 százalékos magyar részaránnyal.

A REACH gyakorlati megvalósításával foglalkozó szakemberek szerint az EU vegyi anyag rendelete rendkívül költséges, bürokratikus, nehezen érthető jogszabály, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 850 oldalas rendelethez több ezer oldalnyi útmutatót adtak ki, segítendő a megértést és a végrehajtást. A rendelet vitathatatlan környezet- és egészségvédelmi céljai mellett jelentős, adott esetben aránytalanul nagy pénzügyi és adminisztratív terheket ró a tőkehiányos kis- és közepes vállalkozásokra, s ez végső soron az utóbbiak piacról való kiszorulásához vezethet - állítja Budai Iván.

A Magyar Vegyipari Szövetség tagjai szerint  az emberi egészség, a környezetvédelem szempontjainak érvényesítését ésszerűbb és méltányosabb szabályok révén is el lehet érni, anélkül, hogy veszélyeztetnék a kisebb vállalkozásokat és a munkahelyek tömegeit. A magyar vegyipari cégek többségének a 2013. június 30-i következő határidőig kell majd regisztrálniuk a száz és ezer tonna közötti mennyiségben gyártott és importált anyagokat. Budai Iván reményét fejezte ki, hogy a REACH 2011-ben esedékes felülvizsgálata nyomán ésszerűsítik a rendelkezéseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

A feketemunka ellen fogott össze a vegyipar és az OMMF

Partnerségi együttműködésről írt alá megállapodást az OMMF és a Nitrogénművek Zrt. szervezésében Pétfürdőn 13 vállalkozás, szervezet, amely vállalja, hogy elkerüli a feketefoglalkoztatást, és mindent megtesz a munkavállalók védelmét biztosító munkaügyi és munkavédelmi előírások megtartásáért.

MTI Gazdaság

Magyar tulajdonba került a salgótarjáni Vegyipari Gépgyár

A magyar tulajdonú SVG 2000 Vegyipari Gépgyár Kft. vásárolta meg a salgótarjáni IPC-SVG Vegyipari Gépgyár Kft.-t; a cég 2004-től állt felszámolás alatt tartozásai miatt - értesült az MTI a felszámolásra kijelölt Kerszi Rt. vezérigazgatójától.

hvg.hu Gazdaság

Megbillenhet a magyar vegyipar

Komoly visszaesésre számítanak az ágazat szereplői 2009-ben a hazai vegyiparban. A vállalatok többségének minden bizonnyal az árbevétel és a nyereség további csökkenésével kell szembenéznie, s akad olyan becslés is, amely a forgalom 40 százalékos visszaesését prognosztizálja a folyó üzleti évre.

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről