szerző:
MTI

Az új magyar konvergencia program 2012-re a személyi jövedelemadó szabályok következtében úgynevezett felezett szuperbruttó adóalapot tervez az érvényes törvénynek megfelelően – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. blogján.

A még a Bajnai-kormány időszakában bevezetett szuperbruttósítás lényege, hogy a bruttó bér után fizetendő személyi jövedelemadó, valamint az adójóváírás alapjába az eredeti bruttó bér mellett a munkaadó által megfizetett tb-járulék (27 százalék) is beleszámít. 2012-ben ennek a járuléknak már csak a felét kell figyelembe venni, így a bruttó bér 127 százaléka helyett 113,5 százaléka után kell adót fizetni. 2013-ban pedig a program szerint teljes egészében megszűnik a bruttósítás. A konvergencia program az ennek következtében kieső állami bevételeket az alkalmazotti adójóváírás szűkítésével tervezi ellentételezni, noha ez nem szerepel a 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben. A szigorítás révén 2012-ben összesen mintegy 180 milliárd (bár a legutóbbi kormányzati megnyilatkozások szerint csak 140 milliárd), 2013-ban pedig mintegy 230 milliárd forintos megtakarítást várnak. Ezzel gyakorlatilag megszűnne az adójóváírás intézménye – írja a GKI blogja.

Az egyes jövedelmi szintek adóterhelésének reális vizsgálatához többek között a jövő évi adó-jóváírási szabályok ismeretére lenne szükség. Ezzel kapcsolatban azonban a „megtakarítandó” összeg kivételével jelenleg még nem áll rendelkezésre információ. Egyelőre ismeretlen, hogy mekkora jövedelemig jár a maximális összeg (s az mekkora lesz), illetve hogy mekkora jövedelem lesz a jogosultság felső határa.

Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi havi 15,1 ezer forintról 12,1 ezer forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik. Amennyiben a jelenlegi adójóváírás szabályok nem változnának és a minimálbér is változatlan maradna, az ún. „a felezett szuperbruttó” alapra való áttérés 2012-ben változatlan bruttó jövedelem mellett átlagosan kb. 3%-kal emelné a nettó jövedelmet.

Például a havi bruttó 100 ezer forintot keresők 2,2 ezer forinttal (2,9%-kal), a bruttó 200 ezer forintot keresők 4,3 ezer forinttal (3,2%-kal), míg a bruttó 300 ezer forintot keresők 6,5 ezer forinttal (3,5%-kal) több nettó bért kapnának. Azonban azokban a jövedelmi kategóriákban, amelyekben az adójóváírásnak hatása van, annak drasztikus csökkentése egyben a nettó jövedelmek csökkenését okozza. A bérek – ezen belül a minimálbér – emelésével e negatív hatás részben vagy egészben elvileg ellensúlyozható, ha a munkaadók készek és képesek erre.

Az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelése (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentése) például lehetséges úgy, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás. Ebben az esetben a minimálbér nettó értékének megtartásához kb. 12%-os emelésre lenne szükség. A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is kb. 7%-os nettó csökkenést okozna, aminek a kompenzálása kb. 8,5%-os bérfejlesztést igényelne.
A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a vállalatok széles köre aligha tud majd megfelelni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI: Nem lesz a nyereségadó-csökkentésből béremelés

Egyes kormányzati vélemények szerint a társasági nyereségadó 2010. közepi csökkentése (a 10 százalékos kulcs érvényesülési határának 50 millió forintról 500 millió forintra emelése) megteremtette a pénzügyi fedezetet a bérek akkora emeléséhez, hogy az szja-szabályozás idei változása ellenére ne csökkenjen a dolgozók nettó keresete Ez a feltételezés azonban téves – állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt.

MTI Gazdaság

GKI: az idén látszólag javul a gazdaság növekedése, egyensúlya

Az idén a magyar gazdaság növekedése és egyensúlya látszólag jelentősen javul, a tervezett államháztartási konszolidáció 2012-ben megvalósulhat, de ennek elérésében a strukturális változtatások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet fognak játszani - véli a GKI Gazdaságkutató Zrt.

hvg.hu Gazdaság

GKI: csak téblábol a hazai ingatlanpiac, de elindulhat felfelé

A GKI Gazdaságkutató Zrt. az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat támogatásával felmérte vállalatok, ingatlanfejlesztők, forgalmazók és tanácsadók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait. A piac mintha fordulóponthoz közeledne: az árak már nem esnek tovább, de még nőni sem tudnak.

MTI Gazdaság

A cégek többsége ellenzi a kötelező kamarai tagságot

A cégek összességében nem értenek egyet a kamarai tagság kötelezővé tételével, közülük a tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését, míg a kamarai tagok csak enyhén - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésében.

MTI Gazdaság

Negatív lakásépítési rekord várható

Az első negyedévben megépült 3140 új lakás azt vetíti előre, hogy idén 16 000-18 000 lakás fog megépülni Magyarországon, ami az elmúlt 20 év negatív lakásépítési rekordja lesz, sőt 1953 óta nem épült ilyen kevés lakás - mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója.

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel