szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félő, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bosch Erik. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a rossz helyzet ellenére a cég fenntartja a termelést és a kutatás-fejlesztést is Magyarországon, de a bevételkiesést valahogy kompenzálnia kell.

A termelést és a kutatás-fejlesztést is szükséges fenntartani Magyarországon a gazdasági nehézségek és annak ellenére, hogy a hazai adóterhek messze nagyobbak az európai átlagnál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Bár a Richter árbevételének csupán a 12 százaléka származik Magyarországról, nagyon szomorú, hogy a hazai piacon a legrosszabb a helyzet - fogalmazott. Ami a cég idei várakozásait illeti, ezzel kapcsolatban elmondta: már eleve úgy ítélték meg, hogy a magyarországi helyzet rossz a gyógyszeripar szempontjából - és azóta még jelentősen romlott is, hiszen növekedtek a befizetendő adók. A különadó a Richter esetében 4,1 milliárdos többletkiadást jelent éves szinten - emlékeztetett.

Bogsch Erik úgy véli, hogy a magyarországi intézkedések rendkívül károsak nemcsak a Richter, hanem az összes, az országban gyártással, kutatással-fejlesztéssel foglalkozó cég számára. Mint mondta, annak idején érveltek a különadó ellen, voltak alternatív javaslataik is, és "nagyon szomorú, hogy az egészségügyi államtitkárság ezekből egyáltalán semmit nem vett figyelembe" - fogalmazott. Elmondása szerint ráadásul egyelőre az intézkedések elsősorban a magyarországi gyártókat sújtották. "Egy hasonlattal élve, félő, hogy a gyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal a kutatás-fejlesztés és a termelés" - tette hozzá.

©

Bogsch Erik emlékeztetett: az a normális, ha egy cég a hazai eredményből finanszírozza a külföldi terjeszkedést - ez a Richter esetébe éppen fordítva van. A külföldi nyereséget hozzák haza, miközben a hazai működése most már veszteséges lesz. "Ez a helyzet abszurd".

A betegeknek is elkerülhetetlenül nagyobb terheket kell vállalniuk, vélekedett, a gyógyszergyárak ugyanis már elérték ebben a tekintetben a maximumot. Ráadásul közben az adófizetők pénze, körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekre megy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenység nincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból - hangsúlyozta Bogsch Erik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók