szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kitálalt a NAV újabb munkatársa, aki jelenleg is a hatóságnál dolgozik. Tőle korábban már közölt egy levelet az Átlátszó, szerda este Skype-on is lehetett vele beszélni. Azt mondta, az a cél, hogy minél több kollégát rávegyenek arra, hogy borítsanak.

Mindaddig, amíg az adóhatóság nem különül el a mindenkori kormányzattól és a pártoktól, nem lehet elkerülni a maffiaszerű adócsalást, ami jelenleg jellemző a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra – mondta szerdán este a NAV újabb kitálaló munkatársa az Atlatszo.hu oknyomozó portál rendezvényén. A megszólaló, akit az egyszerűség kedvéért egyelőre "N. úrnak" neveznek, jelenleg is az adóhatóságnál dolgozik, ezért vett részt az eseményen anonim módon (Skype-on keresztül, az arcát nem lehetett látni).

Annyit árultak el róla, hogy a NAV és jogelődje, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának is munkatársa volt. Ő az első NAV-os, aki kiállt Horváth András mellett, és gyakorlatilag ugyanazokkal vádolja az adóhatóságot, mint ő. Az Átlátszón hétfőn már megjelent N. úr levele, aki Horváth Andráshoz hasonlóan jelezte a kormányzatnak az adóhatóságnál zajló visszaéléseket. Kérdésre válaszolva elmondta, előbb-utóbb el fog jönni annak az ideje is, hogy nyilvánosság elé áll. Addig viszont az a cél, hogy minél több volt kollégát bevonjanak a háttérből, akik igazolhatják az állításaikat a saját történetükkel.

Túlteljesített a NAV elit osztálya

A NAV munkatársa a Kiemelt Ügyek Igazgatóságáról, és a szervezeti egység ellehetetlenítéséről beszélt, mint múlt héten Horváth András is.

Horváth András november 27-én az Országgyűlés költségvetési bizottságának termében. Meghallgatásra hívták, de a Fidesz és az MSZP megfúrta a kezdeményezést azzal, hogy nem jelentek meg a képviselők.
©

Az igazgatóságot az országos, illetve a határon átnyúló adócsalások felderítésére állították fel 2007-ben. Ez volt a NAV több mint 200 fős elit osztálya, kitűnő szakemberekkel, amit hamar elkezdett leépíteni az előző és a jelenlegi kormány. Végül 70 fő alá esett az osztály létszáma, és a feladatát már nem tudta ellátni, majd tavaly egy rendelettel a kormány megszüntette.

N. úr elmondása szerint a szervezet rendkívüli hatékonysággal működött: az egy revizorra jutó teljesítmény 234 millió behajtott forint volt, és amikor csökkentették a létszámot, 300 millió forint fölé emelkedett ez az összeg. Egy megyei revizor 30-50 darab vizsgálatot végzett az igazgatóságnál.

Végül az igazgatóságot megszüntető kormányrendelettel visszaállt a 2007-es helyzet: a NAV jelenleg nem képes ellátni az országos és nemzetközi ügyekkel kapcsolatban a feladatát. A Nemzetgazdasági Minisztérium érvelése, hogy indokolt volt megszüntetni az igazgatóságot, a mese kategóriájába tartozik – mondta N. úr.

A kitálaló NAV-os szerint ezeknek az állításoknak, és Horváth Andárs állításainak a vizsgálata nem szabad, hogy a NAV-on belül történjen, mert érdemi ellenőrzésre ettől a szervezettől most nem lehet számítani, részben a politikai befolyás, részben a szakemberek hiánya miatt. Ebből a szempontból az ügyészség állománya sem megfelelő – mondta.

Elakadtak a vizsgálatok

N. úr szerint számtalan lyuk tátong az adóhatóság szervezetén. A NAV-igazgatókra, főigazgatókra jellemzőek a hatáskörtúllépések, és akár a legalsó szintig is képesek lenyúlni, hogy munkatársakat bocsássanak el. A NAV munkatársa szerint ezek a szereplők meggyengítik az adóhatóság ellenőrzési képességét.

Horváth András ehhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy az adóhatóság teljes átvilágítására van szükség, ezt meg kell lépnie a kormánynak.

A NAV volt munkatársa kitért arra a módszerre is, amelyet a kiterjedt adócsalások felderítésére dolgozott ki. A hálózatelemzési módszerrel pusztán a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján országos láncolatokra bukkant, és nagy eredményességgel tudta kimutatni az összefüggő adócsalásokat. Horváth András szerint ezzel teljesen fel lehet deríteni a maffiahálózatokat, és meg lehet találni azokat a személyeket, akik felelősek a láncolatok működéséért.

Az új módszer alapján feljelentést tett a NAV vezetőségénél. Ez egy hosszú tanulmány volt az adócsaló hálózatokról, azonban azóta sem történt semmi azokban az ügyekben, amelyek a feljelentésben szerepeltek. „A szervezett bűnüldözés nincs a helyén, soha nem is volt a helyén. A NAV bűnügyi igazgatóságán foglalkoznak ilyen ügyekkel, de nincsenek olyan produktumai, amely azt mutatná, hogy eredményesen működik” – mondta.

Horváth András az első jelentése után a nagy gabonakereskedőket kezdte vizsgálni. A 15 legnagyobb gabonakereskedő cégnek 250-300 milliárd forint áfát utaltak vissza 2007 és 2012 között, pedig több mint 30 százalékuknál olyan adócsalások voltak, amelyekben büntetést is kiszabhatott volna a hatóság.

Miután szólt Rogán Antalnak, három multinacionális cég ellen is vizsgálat indult, ami azóta is tart. Horváth András szerint ezt az adóhatóság soha nem tudta megbocsátani, és egyre inkább ellehetetlenültek a vizsgálatai.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

A Brexiten múlik, hogy lesz-e Orbán-beszéd október 23-án

A Brexiten múlik, hogy lesz-e Orbán-beszéd október 23-án

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek