A német béremelés indítaná be az Uniót

A német béremelés indítaná be az Uniót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Béremelésre és egy sor további lépésre van szükség Németország részéről az Európai Unió gazdaságának beindításához. E tézissel előbb a Bundesbank elnöke, majd egy friss interjúban Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős biztosa állt elő.

A német gazdaság szerepe meghatározó Európában, ami "különleges felelősséggel jár" - emelte ki Andor László a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban. Az Európai Bizottság magyar tagja ugyanakkor nagyon fontosnak nevezve, hogy Németország jelentősen bővítse az állami, önkormányzati beruházásokat, élénkítse a belföldi keresletet és csökkentse a túlzott mértékű, más európai országok helyzetét rontó külkereskedelmi többletét.

©

Ehhez a brüsszeli bizottság megítélése szerint változtatni kell a bérpolitikán. A béremelkedés több mint tíz éve elmarad a termelékenyég növekedésétől, hiszen a termelékenység jelentősen javult, de a bérszínvonal csekély mértékben emelkedett - fejtette ki Andor László, hangsúlyozva, hogy "jobb lenne", ha a bérek a termelékenység emelkedésének megfelelő mértékben növekednének. Hozzátette: természetesen nem avatkozik be a tagállamok bérpolitikájába a bizottság, de "meg tudjuk állapítani, hogy mi helyes, és mi helytelen" - mondta az uniós biztos, megjegyezve, hogy a válságba került euróövezeti tagországokban is végbementek káros folyamatok, hiszen a bérek emelkedése meghaladta a termelékenység növekedését, ami szintén fenntarthatatlan.

Arra a kérdésre, hogy az EU-nak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) vajon más típusú reformokat kellett volna elindítania az euróövezeti válságállamokban, Andor László azt mondta, hogy fontos átalakításokat hajtottak végre a munkaerőpiac, a szakképzési rendszer, a közigazgatás és a nyugdíjbiztosítás területén. Ezekre a reformokra szükség volt, de a szociális gondokat tovább súlyosbító drasztikus bércsökkentések helyénvalósága kétséges.

"A megszorítások politikája az utóbbi években az euróövezet sok országában elmélyítette a gazdasági válságot" - mondta a szociálpolitikáért, foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos. Az Európai Bizottság illetékese mellett az utóbbi hetekben a német szövetségi központi bank (Bundesbank) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) főközgazdásza is béremelést sürgetett a német munkaadóktól.