szerző:
hvg.hu

Az utolsó pillanatban felrántották a gép orrát az európai nagyágyúk a görög ügyben, nekünk meg szóltak, hogy túltoltuk a biciklit. A NAV-nak lassan már úgy kellene egy Matolcsy-klón, mint a légkondibiznisznek a Mészáros Lőrinc. A hvg.hu tippelhető heti gazdasági összefoglalója.

Nagyon úgy nézett ki, hogy Görögországnak vége, jön a Grexit és a görög bankrendszer összeomlása, de az utolsó pillanatban az  európai nagyágyúk felrántották a gép orrát, és visszautasíthatatlan ajánlattal küldték haza a szabadságharcos görög miniszterelnököt, akivel a tárgyalásokon felmosták a padlót. Az ajánlat az volt, hogy két nap alatt átver egy gigamegszorítást a parlamenten, cserébe kap egy újabb mentőcsomagot, vagy az országot kirúgják az euróövezetből. Alekszisz Ciprasz az első opciót választotta (rögvest kapott is egy gyors előleget a mentőövből és eurót a görög bankokba), közben fellángolt a globális vita Németország szerepéről. Az elégedetlenek azzal vádolják Angela Merkelék táborát, hogy agresszív követeléseikkel német protekturátussá fokozták le Görögországot, a németek magyarázkodnak, és a védőik szerint éppen Németország kapitulált, nem a görögök. A show látványosan folytatódik: Görögországban megbillent a politikai egyensúly, és még hátra van a görög adósság csökkentése is.

Melyik oldalnak ad igazat?

Hét képe:

Rohamrendőrök és a megszorítások ellen tüntetők összecsapása Athénban 2015. július 15-én. Szerdán nagy demonstráció kezdődött a görög fővárosban, miközben a parlamentben a megszorításokról vitáztak a képviselők. Előkerültek a Molotov-koktélok és a könnygázgránátok is.
©

Brüsszel nem kukoricázik a magyarokkal: lestoppolta a Lázár János ismerősének kedvező dohányipari különadó és a multiáruházak megsarcolására kivetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj beszedését, és mélyreható vizsgálatot indított. Ezzel tízmilliárdos bevételektől fosztja meg a kormányt. De ezzel még nincs vége: az EU befagyasztotta a magyar útépítések finanszírozását, és még a Budapest Szíve Program finanszírozását is visszafizettetnék.

Mi ez már megint, ránk szállt az EU?

Napokon belül távozhat a NAV éléről Vida Ildikó – ezt a héten a Blikk állította, több forrásra hivatkozva. A pletyka már régóta kering, Varga Mihály is megpendítette ezt július elején, és a hát a Simicska Lajoshoz köthető vezetők egyre fogyatkoznak mostanában. A NAV elnöke azonban egy hete még azt üzente, nem tud arról, hogy ki akarnák rúgni.

Ki legyen az új NAV-vezér?

A felcsúti polgármestert nem hagyta cserben legendásan jó ráérzőképessége: vélhetően éppen a legjobbkor vásárolta be magát egy hűtés- és klímatechnikai cégbe. A CLH Kft.ről van szó, amely igazán jó falatnak tűnik, az elmúlt években 6-7 milliárdos forgalom mellett üzemi szinten évi 70-100 milliós profitot ért el. Mészáros Lőrinc ezúttal nem valamelyik cégén keresztül, hanem személyesen vett tulajdonrészt a társaságban, a Gazdasági Versenyhivatal pedig  úgy hagyta jóvá a tranzakciót, hogy tájékoztatásában Orbán Viktor földijének nevét meg sem kellett említeni.

Mészáros mellett közvetett módon megjelent a cégben a Duna Aszfalt Kft. is, amely az utóbbi időben az egyik legfőbb Közgép-pótló szerepébe tornázta fel magát. Ez az a társaság, amely sorra nyeri a közbeszerzéseket, ezen a héten például egy zajvédő fal tenderét vitte el a Közgép orra elől, annak ellenére is, hogy a kegyvesztett Simicska érdekeltség 700 millió forinttal olcsóbban vállalta volna a munkát.

Mészáros akciójának legfőbb érdekessége az, hogy egybeesik a klímaszerelői piac játékszabályainak átírásával. A tervek szerint a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság nevű, ma még csak fantomállapotban lévő szervezet fogja gatyába rázni ezt az elkanászodott piacot, ennél a hivatalnál kell majd regisztrálni a piaci szereplőknek, és ez a hivatal fogja jó nagy bírságokkal sújtani a renitens klímaszerelőket.

Ön szerint Mészáros Lőrinc honnan tudja, hogy mikor mit kell venni?

Kilőttek a lakásárak, ki tudja hol állnak meg, pedig sokkal több pénzünk mostanában nem lett. De mindenki spekulál, és ez rossz hír azoknak, akik éppen mostanában teremtenék meg azt a bizonyos otthont. Mégis  kénytelenek lesznek sokan ebbe az irányba fordulni, ha nem akarják az elszállt albérletárakat fizetni. A lakásvásárláshoz szerezhet egy kis ingyenpénzt, de ahhoz demográfiai teljesítményt kell felmutatni.

Nos, melyik irányba indul?

Brutális erő jelent meg az ATM-piacon: az egyik kemény diszkontlánc pénztárainál bizonyos feltételek mellett készpénzt is lehet felvenni. Amennyiben legalább 3 ezer forintért vásárol a delikvens és plasztikkal fizet, úgy 20 ezer forintig készpénzt is felvehet a pénztárnál. A Penny Market mintegy 800 "automatával" robbant.

Tetszik Önnek, hogy lassan bármit bárhol meg lehet kapni?

Egy egyszerű balatoni nyaralás is átmenetileg kiforgathatja a családot a vagyonából. A strandokon napi sok ezer forintot lehet otthagyni úgy is, hogy semmi extrát nem veszünk, csupán bemegyünk, fürdünk, napozunk, eszünk, iszunk, de csak annyit, hogy még pont ne haljunk éhen vagy szomjan.

Hogyan spórolna a strandköltségeken?


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Nyomoz a rendőrség a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében

Nyomoz a rendőrség a Farkas Flórián barátjának olcsón eladott szolnoki lakás ügyében

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki