szerző:
hvg.hu

A hét magyar régió közül négy is az EU húsz legszegényebbje között található. Nálunk rosszabbul csak Románia és Bulgária áll.

Magyarország több mint felében az egy főre jutó GDP nem éri el az EU-átlag felét sem – derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból. 2015-ben az egy főre jutó GDP alapján az EU húsz legszegényebb régiója közül négy magyar volt.

A legrosszabbul Északnyugat-Bulgária áll, ott az egy főre jutó GDP az uniós átlagnak mindössze a 29 százaléka. A lista alját Bulgária és Románia foglalja el, a két ország régióin kívül egyedül a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Mayotte szigete került a legrosszabb nyolcba. Ezek után azonban magyar régiók következnek: az Észak-Alföldön 43, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig 45 százaléka az egy lakosra jutó GDP az EU átlagának. A legrosszabb húszba került még a Dél-Alföld is, az uniós átlag 48 százalékával. Ezeken kívül még lengyel és görög régiók találhatóak a lista végén.

Európa legfejlettebbje változatlanul Nyugat-London (a város akkora, hogy több régióra osztották az uniós statisztikákban), majd Luxemburg és Hamburg következik a listán. Ami azonban igazán fájó lehet számunkra, az az 5-6. hely: Pozsony és a közvetlen környezete, valamint Prága került ide. Más kérdés, hogy Budapestnek az eltérő közigazgatási besorolás miatt esélye sincs a legjobbak közé kerülni: amíg a szlovák és a cseh főváros önálló régiónak számít, Budapest gazdasági teljesítményét Pest megyével együtt számítják. A főváros és a megye egy főre jutó GDP-je együttvéve épphogy meghaladja az EU átlagát, 105 százalékon áll.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!