szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemisták ma Európa első számú vándorai. Még a sokak számára szupernek tekintett francia felsőoktatási intézmények hallgatói is előszeretettel töltenek egy szemesztert vagy teljes tanévet valahol külföldön.

Az európai tapasztalatok később nagy előnyt jelenthetnek az álláskeresésnél. Az Uniplaces francia portál most részletes költségösszehasonlítást közölt a külföldre vágyó francia egyetemistáknak. A 15 európai várost felölelő vizsgálatban Budapest is szerepel. A lakbéreket, a tandíjat, a közlekedési költségeket, továbbá a kaja- és az egyetemisták számára oly fontos sörárakat hasonlították össze.

Nem meglepetés, hogy Londonban a legdrágább tanulni. Még Erasmusszal is. Merthogy itt a legmagasabb a lakbér, München és Párizs után. E városokkal összevetve viszont Porto, Varsó és Budapest olcsónak számít. Londonban 2,5-szer annyit kell lakhatásra költeni, mint Budapesten.

Tömegközlekedés: egy átlagos európai bérlet ára kb. 30 euró. A brit fővárosban viszont 100 euró a havi tétel, miközben Budapesten és Varsóban 10 és 15 euró között van egy egyetemistabérlet a francia portál szerint. (Stimmel, Budapesten a havi diákbérlet ára 3450 forint. – a szerk). Ha valaki egy teljes tanévre akar beiratkozni egy londoni elit egyetemre, 10 500 eurót kell leperkálnia. Érdekes, hogy az ugyancsak vonzó Párizsban vagy Brüsszelben, hála az ottani központi támogatásnak, 300-500 euró csak a beiratkozási díj egy nívós állami tanintézetbe – írja a párizsi Le Figaro.

 A 15 vizsgált városban egy átlagos, tehát nem előkelő étteremben egy komplett menü 10,5 euró. Ettől erősen felfelé térnek el a londoni, a római és a párizsi bisztrók árai, de Prága, Varsó, Porto és Budapest vendéglői már az egyetemisták számára is megfizethetők. És végül a sörár, ami fontos tétel egy átlagos egyetemista számára: a korsó átlagára a 15 vizsgált városban 3,2 euró. Hát ebben az árversenyben Budapest nagyon jól áll, vagyis nálunk jóval olcsóbban fel lehet önteni a garatra. A sör minőségét nem hasonlították össze, ez más vizsgálat tárgya lenne. Ebben a kategóriában egyébként Párizs viszi el a pálmát: egy korsó csapolt sörért itt kell a legtöbbet fizetniük a kikapcsolódásra vágyó egyetemistáknak. A francia fővárosban 6 euró az átlagár.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt