szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A győri Attrecto lett az egyetlen magyar vállalat, amely bekerült Európa leggyorsabban növekvő cégei közé.

Egyetlen magyar cég került Európa leggyorsabban növekvő vállalkozásai közé a Financial Times ezres listáján: a győri Attrecto a 142. helyig jutott.

A mobilalkalmazásokat fejlesztő cég 2012 és 2015 között 786 százalékkal növelte a bevételét, 2015-ben 1,9 millió euró bevételt ért el. A vállalkozás 31 főt alkalmazott a vizsgált időszak végén. Többek között az Audinak, a Vodafone-nak, a Telenornak, a Microsoftnak és a Mercedes-Benznek is fejleszt. 2016-ban a Deloitte listáján már a 18. leggyorsabban növekvő közép-európai techcégnek választották.

A Financial Times az alapján állította össze a listáját, hogy a cégek mekkora arányban tudták a bevételüket növelni 2015 végére 2012-höz képest. A lista élén egyértelmű az angol fölény: az 1000 cég közül 78 is londoni – igaz, az adatok még a Brexit-népszavazás előttiek, vagyis a számokon még csak a kezdeti hatásai sem látszanak annak, hogy a britek el fogják hagyni az EU-t. A második legtöbb gyorsan fejlődő céget Párizs adja, utána Milánó és Berlin következik a listán.

Ami a régiónkat illeti: Lengyelországból hat vállalkozás került a Top1000-be, ráadásul a lista második helyén a digitális marketinggel foglalkozó lengyel Codewise áll. Csehországból négy, Romániából öt cég jutott az első ezerbe, Szlovákia és Szlovénia viszont egyáltalán nincs fent a listán, és Ausztriából is csak két vállalat került be oda. A lista első 150 helyén csak négy olyan cég van, amely nem nyugat-európai.

Európa leggyorsabban fejlődő cége a német HelloFresh lett. A 2011-ben alapított berlini cég – amelytől friss zöldségeket és gyümölcsöket lehet rendelni, félórán belüli házhoz szállítással – három éven belül több mint 13 ezer százalékkal növelte meg a bevételét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!