szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Siessenek, mert most még félmillió dollárért megszerezhető a zöld kártya, de hamarosan felemelkedik az összeg 1,35 millióra – közölték a Kushner építkezési vállalat vezetői Kínában, ahol egy New Jersey-ben épülő felhőkarcolóra igyekeztek pénzt szerezni.

A cég főnökét nemrég még úgy hívták, Jared Kushner. Ő Donald Trump veje és főtanácsadója. Magas hivatala miatt lemondott a családi cég vezetéséről, de a kínaiak alighogy meghallották az ismerősen csengő nevet, máris rohantak befizetni a pénzt. A híres nevezetes EB-5 programról van szó, amelynek az a lényege, hogy az a külföldi személy, aki befektet amerikai munkahelyek létrehozásába félmillió dollárt, jogosult lesz a zöld kártyára. Trump hevesen bírálta a rendszert a választási kampányban, de az már a múlt. A washingtoni kongresszus szó (és mindenfajta módosítás) nélkül meghosszabbította szeptember végéig az 1990 óta futó programot. A belbiztonsági minisztérium januárban az javasolta, emeljék fel a befektetendő összeget félmillióról 1,35 millió dollárra – emlékeztet a CNN hírtelevízió.

A hírre megugrott azoknak a jelentkezőknek a száma, akik még a félmilliós lehetőségre szeretnének lecsapni. A fokozott érdeklődés miatt sorban állnak a gazdag kínaiak. Persze ha valaki az elnök vejének családi cégében helyezi el a maga félmillió dollárját, akkor picit több esélye van a sikerre. A Kushner család egyébként a bírálatok miatt elnézést kért a névhasználat reklámozása miatt.

Van olyan befektető, akinek három évet is kell várnia. De a kínaiak türelmesek, mert a gyermekük jövője a tét. A többség azért akar az USA-ban élni, mert ott sokkal jobb az oktatási rendszer. Minthogy a legtöbb kínainak még mindig csak egy gyermeke van, ezért a jó oktatás abszolút prioritást jelent a családok számára. Ezt használják ki az élelmes amerikai vállalkozók, élükön az elnök vejének családjával.

Jelentkező van bőven annak ellenére, hogy az Egyesült Államok évi 10 ezer főben maximálta a létszámot. 2011 óta a zöld kártyát ilyen módon megszerző külföldiek 80%-a kínai. Akik ugyan hivatalosan a gyerek oktatását jelölik meg prioritásként, de legalább ilyen fontos az, hogy kihozzák a pénzüket Kínából, és így elrejtsék azt korrupcióellenes nyomozók elől. Akik persze behunyják a fél szemüket, ha Kushner néven keresnek kínai befektetőket Amerikába.

A családi kapcsolatok értékét már a Mennyei Birodalomban is igen fontosnak tartották, a kommunista Kínában pedig nemzeti érdek, hogy az elnök vejének cége éppen ott üzleteljen. Ezért senki sem firtatja különösebben, hogy honnan is származik az a félmillió dollár, amelyet, ha az elnök vejének cégébe fektet be egy kínai, akkor gyorsan zöld kártyát kaphat az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?