szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkora a munkaerőhiány a régiónkban, hogy már nem csak a napi üzletmenetet nehezíti – nyilatkozta a HVG-nek Herczog László. A volt miniszter arról is beszélt: egy jól működő országban nem a kormányon múlik, hogy nőnek-e a keresetek.

Bár a kormányok rendszerint maguknak tulajdonítják, ha nőnek a keresetek, normálisan működő piacgazdaságban ez nem rajtuk múlik – mondta a HVG-nek Herczog László, hat kormányzat helyettes államtitkára, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere.

Szerinte az, hogy mostanra alakult ki nagy bérverseny Közép- és Kelet-Európa országai között, azt is jelenti, most vált olyan súlyossá a munkaerőhiány, hogy már akadályozza a vállalkozások működését; nemcsak a napi üzletmenetben okoz zavarokat, hanem a fejlődésben is. A munkaerőpiac kitágult az EU-csatlakozás után, de eltartott egy ideig, amíg tízezrek szánták rá magukat, hogy a jobban fizető állásért elhagyják az országot.

Az ingázók száma stabilan 100-110 ezer körül mozog, de sokkal többen települtek külföldre, egyes becslések szerint 350–500 ezren – mondta. Ráadásul feltehetően ők a képzettebbek: idegen nyelveket beszélnek, kurrens szakmájuk van, képesek alkalmazkodni, megvan bennük a vállalkozóképesség. A fő baj az, hogy a többségük aligha jön haza. Még nagyobb baj, ha a mai középiskolások tömegesen ezt a példát követik – tette hozzá.

A nagy exportőrök kibírják a bérversenyt a volt miniszter szerint, de sokan mások, így a kicsik, aligha. A munkavállalóknak pillanatnyilag előnyös ugyan, de az aranyélettől messze vagyunk – mondta.

További részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál