szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Július óta a 39 éves Renaud Fillioux a legendás konyakgyártó cég, a Hennessy degusztációs bizottságának elnöke. Mi a munkaköre?

Naponta kb. ötven, a délnyugat-franciaországi Cognac település környékéről származó borpárlat megkóstolása. A döntés életbe vágó. Az általuk kiválasztott párlatokat érlelik tovább különleges hordókban és ebből lesz a végtermék, a Hennessy konyak, amelyből évente 84 millió palackot adnak el világszerte. Konyaknak csak az a borpárlat nevezhető hivatalosan, amely a Cognac nevű francia város környékének terméke, minden más hasonló ital csak brandy. Cognac régió az összes többi legendás márkával, Courvoisier, Remy Martin stb., együttvéve 179 millió üveget ad el világszerte.

A Hennessy a világ első számú luxuscikkeket forgalmazó konzorciumának, az LVMH-nak a tulajdona, és francia konyakoknak óriási szerepük van az LVMH világelsőségében. De ennek a mostani sikernek kétszáz éves, nyolcgenerációs múltja van. Jean Fillioux kádármester a 19. század elején lépett kapcsolatba az akkor már Franciaországban is működő ír családi céggel, a Hennessyvel. A francia hordókészítő rájött a konyak érlelésének titkára. Azóta tart az Hennessy és a Fillioux család együttműködése. A most fontos posztra jutott Renaud Fillioux 24 éves volt, amikor követve felmenői példáját, a Hennessy cég szolgálatába lépett. Érdekes, de felsőfokú borászati tanulmányait nem Franciaországban, hanem Ausztráliában végezte. 10 évig nagybátyja mellett tanulta ki a konyakkészítés mesterségét, majd bekerült a legfelső ízlelőbizottságba. Öt év szolgálat után lett ennek a testületnek az elnöke. Irodájában, ahol az AFP tudósítóját fogadta, a család üknagyapáig terjedő felmenőinek a képei láthatók.

Mi a titok?

Biztos, hogy valami van a génekben, hiszen nem lehet véletlen, hogy kétszáz éve a Fillioux család találja meg a legjobb borpárlatokat a következő generációk kedvenc Hennessy konyakjaihoz. De Renaud Fillioux szerint a szenvedélyen és a tradíciók tiszteletén túl rengeteg tanulás, az új módszerek és piaci kihívások tanulmányozása is kell a sikerhez. Folytatódik-e családi hagyomány? Renaud Fillioux kisfia még csak kétéves. Apuka azt mondja, semmilyen pressziót nem gyakorol majd rá, ha eljön a pályaválasztás pillanata. Nem zárja ki, hogy fia nemzedéke nem folytatja majd a nyolcgenerációs, kétszáz éves hagyományt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit nyerünk a digitális oktatással?

Mit nyerünk a digitális oktatással?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzését

Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzését