szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben. Azonban ígérik, a park továbbra is látogatható marad, sőt még jobb is lesz.

Miközben a választásokig leállították a népszerűtlen városligeti múzeumok, illetve a Római-partra tervezett mobilgát építését, gőzerővel haladnak a munkák Budapest egy harmadik, kevésbé népszerű, ám kétszáz éves parkjának átalakításán.

A kormány egy 2012-es határozattal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem birtokába juttatta az Orczy-parkot, hogy itt hozhassák létre az új Ludovika Campust. Mire a projekt lezárul, az egykori Orczy-parkot teljesen körülépítik az egyetem épületeivel.

Az Orczy-kertben a számítások szerint már a 400-at közelíti a Ludovika Campus építkezései miatt kivágott fák száma.

Az NKE sajtóosztálya azonban kérdésünkre nyomatékosította: a projekt keretében az Orczy-park teljes felújításon esik át, és a munkák végeztével ismét birtokba vehetik azt a parkhasználók.

Orczy-parkból Ludovika Campus

A Nagyvárad tér felől már a Campus tér felirat fogadja az Orczy-parkba érkezőket
©

A kormány 2012-ben hozta létre új, hozzá hű államigazgatási elitjének képzésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. Azóta mintegy 50 milliárd forinttal támogatták meg az NKE Ludovika Campusának különböző fejlesztéseit – nagyrészt közpénzből, noha jelentős uniós támogatást is kapott az egyetem. Talán mondani sem kell, hogy a komplexumok felhúzását a stadionépítések két nagy sikercége, a ZÁÉV, illetve a Magyar Építő Zrt. nyerte.

Először az Orczy-kerthez csatoltak több olyan korábban kihasználatlan területet, melyek a kezdeti időben ugyan a park részét képezték, ám a szocializmusban leválasztották és beépítették őket. Ilyenek a SOTE gazdasági épületei, illetve a BKV egykori buszgarázsa. A Liget-projektből ismerős módszer szerint azonban az így megszerzett területeket nem parkosították, hanem a régi épületek helyére újakat húztak fel a kormány kedvenc egyeteme számára.

Istálló a belvárosba, sportcsarnok a parkba

A kormány előszeretettel épít sportlétesítményeket, illetve a hatalmat szimbolizáló egyetemeket és múzeumokat zöldfelületekre. Elég, ha felidézzük példának a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumokat, a Népligetbe megálmodott Fradi-sportlétesítményeket, vagy a Dagály fürdő fái helyére felhúzott Duna Arénát – ebbe a sorba illeszkedik az Orczy-park Ludovika Campusszá alakítása is.

Kicsit belelógott az épület a parkba, maradhat?
©

2012 óta két oktatási épületet és egy kollégiumot húztak fel az Orczy-park területén, és most van folyamatban egy sportcsarnok és egy lovarda építése – tudtuk meg az NKE sajtóosztályától. Igen, egy lovardáé, amint az egyetem honlapján írják: a lovassport újbóli felvirágoztatása érdekében kiemelt kormányzati cél, hogy a campuson fedett lovardát, huszonöt bokszot magában foglaló lóistállót, nyitott karámot, a campust körülívelő lóvasutat és díjugrató pályát alakítsanak ki.

Az is nehezen érthető, hogy miért kell egy sokadik sportkomplexumot felépíteni éppen egy újabb zöldfelületre, de a legkevésbé indokolható az egész Ludovika Campus projektben a régi lovarda visszaállítása. Az Orczy-park XIX. századi megalapításakor még a város szélének számított, ma azonban a sűrűn beépített belváros pereme, ahol hatalmas szükség van minden zöldfelületre, semmi nem indokolja itt egy lovarda létrehozását, annak helyén viszont több száz fát lehetett volna ültetni.

Nő a zöldfelület, mégis kevesebb a fa

Mivel a ma 26 hektáros parkhoz tízhektárnyi, korábban nem látogatható új területet csatoltak hozzá, így a beruházás végére a park zöldfelülete a statisztika szerint növekményt mutat.

Ez azonban csalóka, mert a munkálatok miatt a parkban 2013 októberében kivágtak 131 fát, tavaly júniusban pedig újabb 146-ot távolítottak el. Jakabfy Tamás józsefvárosi LMP-s képviselő azonban lapunknak azt mondta, több kisebb fakivágási hullám is volt, amely nem kapott nyilvánosságot. Így becslése szerint már a 400-at közelíti a parkban kivágott fák száma, ami a korábban 2-3000 egyedet számláló parki állománynak igen jelentős részét képezi. Több fa ráadásul csak esztétikai okokból lett kiirtva.

A Google Earth adatai alapján készített képpár az Orczy-kert 2012 és 2017 közötti zöldfelületi-változását jeleníti meg. Remekül látszik a lombkorona méretének csökkenése, illetve a beépített terület növekedése:

A fákat ráadásul nem is pótolták teljeskörűen. Az egyetem is elismeri honlapján, hogy az Orczy-park és a lovarda területén kivágott 146 fát 666 db, 8 cm törzsátmérőjű fiatal fával kellett volna pótolniuk – azonban csak 192 ilyen növényt ültetnek el, azokat is a történeti kert területén kívül. A további 474 fát nem pótolják, hanem cserébe 30 millió forint kompenzációs illetéket fizetnek a VIII. kerületi önkormányzatnak. Jakabfy szerint itt is többről van szó, hiszen a többi kivágott fát is pótolni kellett volna, így tudomása szerint már több mint 50 millió forintot kell befizetniük. Akármelyik összeg is a valós, az egyetem 50 milliárd forintos keretéhez viszonyítva nem egy komoly ellentételezésről van szó.

A Ludovika előtt azért vágtak ki fákat, hogy jobban látszódjon az épület
©

A park megújul, továbbra is látogatható lesz

Az Orczy-park a jövőben is közparkként üzemel majd, azaz ahogy korábban is, reggel 6-tól este 10-ig nyitva áll majd az állampolgárok előtt. Sőt, éppen a napokban kezdődik el az Orczy út menti sportpályáknak a felújítása, melyből szintén profitál majd a nagyközönség is – írja kérdésünkre az NKE sajtóosztálya.

A park egy része felújítás miatt zárva
©

A parkot idén év elején zárták le részlegesen felújítás miatt, és jövő áprilisban nyit majd meg teljesen. Mint az NKE írja, a lakosság igényeit szem előtt tartva nem volt olyan időszak, amikor az Orczy-kert legalább egy része ne lett volna elérhető a látogatók számára. Nyártól újra megnyílt a játszótér és hamarosan a park központi részét is átadják majd.

A munkálatok során kicserélték a park teljes közműrendszerét, sor került a tó medertisztítására, a parti védművek újraépítésére. A tavon csónakázni is lehet majd, partján pedig kávézó és új közösségi tér létesül.