szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közpénzek elköltését ellenőrző „La Cour des comptes”, tehát a magyar Állami Számvevőszéknek megfelelő francia intézmény érdekes jelentést tett közzé és egyben javaslatokat is megfogalmazott.

Nem az ellenzéki pártok, egyébként Franciaországban is sokszor gyanús pénzügyi trükkjeire koncentráltak, ezek a feketepénzek ugyanis többnyire magánzsebből jönnek és a francia pártpolitikai összköltségvetéshez képest elhanyagolhatóak. A francia számvevők főleg azt ellenőrzik, hogy vajon az állami intézmények hasznosan költik-e el az adófizetők pénzét. Ezért górcső alá vették a gazdasági és pénzügyi csúcsminisztérium 750 magas rangú tisztségviselőjének fizetését. A kiválasztás nem véletlen- írja a Le Figaro.

 A pénzügyi ellenőrök már korábban is észlelték, hogy a minisztérium égisze alá tartozó „Közpénzügyi Főigazgatóság”, francia rövidítéssel, DGFIP szuperfőnökei nagyon nagy fizetést kapnak. És most a legfrissebb vizsgálat visszaigazolta a korábbi tesztek alapján keletkezett gyanút. Óriási, fölösleges pénzköltésről van szó, amely bizonyos személyeknek horribilis jövedelmet jelent. A DGFIP elsősorban az adóbehajtással foglalkozik, tehát tényleg fontos hivatal. És régen, évtizedekkel ezelőtt, sokkal nehezebb helyzetben voltak a tisztségviselői, mint most, amikor a digitális technika számtalan vívmányát is alkalmazhatják. Ennek ellenére a hagyomány működik, a DGFIP 750 legjobban fizetett főtisztviselője évi 202 ezer eurós, vagyis havi 16 ezer 800 eurós fix fizetéssel rendelkezik, év végi és egyéb jutalmak nélkül. Ez nagyjából az EU csúcsszervének, az Európai Bizottság tagjai havi nettó bérének felel meg.

A francia számvevők szerint ez a fizetés ma abszurdan magas, és valójában a közpénzek elpocsékolását jelenti. Ezért a jelentés az alkalmazotti bérek racionális „közelítését”, vagyis a legmagasabban fizetett 750 fő funkcionárius fizetésének a csökkenését javasolja. A gazdasági minisztérium nem volt boldog a francia számvevők javaslatától, de az illetékes államtitkár azonnal jelezte: megkezdik az indokolatlan bérkülönbségek kiegyenlítését, vagyis csökkentik az eddig túlfizetett állami pénzügyi felügyelők fizetését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár

Ez történt: Megjelent az új Messenger

Ez történt: Megjelent az új Messenger